HUMAN

Bryan (21) bezorgt cadeautjes bij kinderen in armoede: "Ieder kind verdient een onvergetelijke verjaardag"

foto: HUMANfoto: Eigen archief
  1. Nieuwschevron right
  2. Bryan (21) bezorgt cadeautjes bij kinderen in armoede: "Ieder kind verdient een onvergetelijke verjaardag"

Eén op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoede. Instanties helpen deze gezinnen vaak met eerste levensbehoeftes als voedsel en kleding. Geld voor verjaardagscadeaus is er niet. Daar bedacht Bryan van der Neut (21) wat op.

En zo ontstond Stichting Kinder Cadeau, een organisatie die verjaardagspakketten bezorgt aan gezinnen die in armoede leven. Dat begon allemaal een jaar geleden. "Ik werkte toen in een animatieteam op een Belgische camping. Daar konden kinderen met één ouder op vakantie," vertelt Bryan. "Er waren een paar kinderen die gezellig mee deden met de activiteiten, maar tijdens de lunch hadden ze geen eten mee. Na in gesprek te gaan met hun ouders bleek er sprake van armoede te zijn. Ik schrok daarvan, het zette me aan het denken. Hoe zit het eigenlijk met armoede in Nederland?"

foto: Eigen archief

Bryan ging op zoek naar andere stichtingen die iets deden voor gezinnen in armoede, zoals de kledingbank. "Met hen ben ik in gesprek gegaan, om te onderzoeken waar de vraag ligt. Veel ouders denken als eerste aan de eerste levensbehoeftes. Denk aan eten, drinken en kleding. Ze hebben dan geen geld meer over voor iets als een cadeau."

Schaamte

Een paar maanden later startte Bryan de website stichtingkindercadeau.nl met behulp van sponsors. Ouders kunnen zich aanmelden via de website en kunnen doorgeven wat hun kinderen leuk vinden. "We willen het zo laagdrempelig mogelijk houden. Er speelt veel schaamte bij de ouders, dus het is een grote stap om een verzoek te doen."

Bryan heeft er wel begrip voor, maar vindt de schaamte niet nodig. "Ik zie steeds veel armoede als ik de verjaardagspakketjes rondbreng. Veel spullen zijn aan vervanging toe of ik weet dat ze wekelijks niet goed kunnen rondkomen. Ik hoef niet alle details te weten. Voor mij is het al genoeg als ze gewoon om een verjaardagspakket vragen. Ze doen dat niet zomaar."

Dankbaar

Elk kind krijgt twee cadeau's, een familiespel en eten. Bryan of een vrijwilliger brengt het verjaardagspakket persoonlijk naar de ouder. "De meeste mensen zijn erg dankbaar en emotioneel. Laatst gaf iemand aan dat dit het mooiste was dat ze haar kind kon bieden en er een last van haar schouder afgleed. Ze stond met tranen in haar ogen helemaal te shaken. Om iemand zo te kunnen helpen, doet me erg goed."

"Ook was er laatst een man die zijn buren had aangemeld. Naast hem woonden er een moeder met haar kinderen die het niet zo breed hebben. Ze wist van niets, het was voor haar een grote verassing. Ze kwam op mij aflopen en gaf me een dikke knuffel."

foto: Eigen archief

Help elkaar

De stichting is steeds meer zichtbaar geworden. Bryan heeft door sponsors veel hulp gehad voor spullen in de verjaardagspakketten, een auto en mascotte. "Ook door het aanschaffen van een logo kunnen steeds meer mensen de stichting bereiken en kan het vertrouwd aanvoelen. De stichting is erg aan het groeien. Nu heb ik ook een vast team om mee samen te werken."

Helaas groeit het aantal gezinnen met armoede. Zeker nu er verschillende crises spelen, zegt Bryan. "In een jaar hebben we al 175 mensen geholpen. Ik denk dat het aantal aanvragen alleen maar gaat toenemen."

"Wij hopen dat we veel mensen kunnen helpen en dat ze zich aanmelden als ze cadeau's nodig hebben. Ieder kind verdient een onvergetelijke verjaardag en gezellige feestdagen met cadeautjes."

Ster advertentie
Ster advertentie