HUMAN

Gratis festivals belangrijk? Wij vroegen het aan de mensen op Appelpop

foto: Fleur Zonneveld
  1. Nieuwschevron right
  2. Gratis festivals belangrijk? Wij vroegen het aan de mensen op Appelpop

Dit weekend was de dertigste editie van het grootste gratis festival van Nederland: Appelpop. Zo'n 150.000 mensen bezoeken jaarlijks dit festival in Tiel. Met de stijgende prijzen van andere grote festivals en het verdwijnen van gratis festivals zoals Parkpop is Appelpop uniek in zijn soort. Hoe belangrijk is het voor jullie dat er gratis festivals zijn? En hoe zorgt Appelpop ervoor dat ze gratis kunnen blijven?

De organisatie van Appelpop zet zich al jaren in voor het festival. "We willen iedereen aan het einde van het festivalseizoen de mogelijkheid geven om live muziek te kunnen zien," vertelt Martijn Kuilenberg, programmeur van Appelpop.

"Het festival is vooral gericht op de jongerendoelgroep, omdat deze groep vaak een beperkt budget heeft. Als je kijkt naar festivals met een vergelijkbare line-up als de onze, dan ben je al snel tussen de €80 en €100 kwijt."

Nina (23) vindt de stijgende prijzen belachelijk

Portretfoto Nina 23 jaar

foto: Fleur Zonneveld

Nina (23) ging dit jaar voor de vijfde keer naar Appelpop. Ze komt graag op Appelpop, maar als ze er veel voor zou moeten betalen, was ze niet gekomen. Door de inflatie is ze het meeste van haar inkomen kwijt aan basisbehoeften. "De stijgende prijzen vind ik belachelijk. Vooral voor de jongeren generatie," vertelt Nina. "Je verdient als jongere niet zo veel en daar moet je een deel van inleveren aan de huur van je woning. Je houdt gewoon niet zo veel meer over."

Dit jaar had Nina graag naar Lowlands willen gaan, maar dat was voor haar onbetaalbaar: "Ik ben geïnteresseerd in cultuur en muziek, dus als het mogelijk is, probeer ik te gaan. Maar veel dingen zijn gewoon te duur."

Daarom was Nina ook zo blij met Appelpop. "Mensen die krap bij kas zitten of geldproblemen hebben, kunnen hier wel heen. Je wil cultuur ook voor jongere generaties toegankelijk houden en als je dan €30 voor een toegangskaartje moet betalen, dan is dat al niet meer te doen."

Hoe houdt Appelpop het hoofd boven water?

Appelpop blijft een gratis festival door de vrijwilligers die helpen met de opbouw en organisatie van het festival waardoor ze geen loonkosten heeft. Daarnaast wordt een deel van de kosten gedekt door de financieringen van sponsoren. Tot slot speelt het festivalpubliek een belangrijke rol. Het publiek zorgt voor inkomsten door te betalen voor het eten en drinken op het festivalterrein.

Daardoor was een biertje dit weekend €3,90 en betaalde je voor een grote bier bijna zes euro. ‘Daarom hebben we de campagne waarom is bier zo fucking duur? opgezet om uit te leggen hoe wij het festival kunnen bekostigen,' legt Martijn uit.

Quote

Ik bezoek nu minder festivals dan voorheen.

Philip

Philip (22) gaat het liefst zo vaak mogelijk naar festivals

Portretfoto Philip

foto: Fleur Zonneveld

Philip (22) vindt gratis festivals, zoals Appelpop, belangrijk, omdat het een goed opstapje is om de festivalwereld te leren kennen. "Ik was vroeger nooit naar Appelpop gegaan als het niet gratis was geweest. Het was voor mij heel fijn toen ik zestien was dat Appelpop bestond, want ik kon de prijzen voor festivals gewoon echt niet betalen," vertelt Philip.

Ook nu Philip wat ouder is, vindt hij het nog steeds fijn dat er gratis festivals zijn. "Het liefst ga ik zo vaak mogelijk naar festivals. De stijgende prijzen zorgen voor een extra grens om dat te gaan doen. Je moet bijvoorbeeld meer entree betalen dan voorheen en de biertjes worden duurder. Ik bezoek er minder festivals door. Als de prijzen van festivals goedkoper waren of hetzelfde als vorig jaar, had ik er wel meer bezocht."

De voordelen van gratis festivals zijn volgens Philip meer divers publiek en minder druk om een leuke tijd te hebben. "Ook al vraagt een festival een kleine prijs, in je achterhoofd ben je toch bezig met of je het wel leuk vindt," vertelt Philip. "Als het gratis is, kun je even rondkijken en als het niet leuk is, zit er geen druk achter en voel je niet de teleurstelling als het niks is. Het maakt het allemaal iets relaxter."

Lastig om toegankelijk te blijven

Ook voor Appelpop wordt het financieren van het festival lastig door de oplopende prijzen. "Het is moeilijker, omdat alle kosten zijn gestegen. Voor de bezoeker betekent het dat je wat meer zult betalen voor de drankjes, maar daar staat tegenover dat je geen entree betaalt." vertelt Martijn. "Als je het gaat vergelijken met andere betaalde festivals, dan moet je heel veel biertjes drinken om dat bij ons terug te verdienen."

Nina (21) is door Appelpop voor het eerst op een festival

Portretfoto Nina 21

foto: Fleur Zonneveld

Dit jaar was de eerste keer Appelpop voor Nina (21). Juist doordat het festival gratis is leert ze artiesten kennen waar ze normaal niet naar luistert. "Ik was niet naar Appelpop gekomen als ik moest betalen, ik vond in eerste instantie de line-up niet zo denderend. Maar net was ik bij de The Dirty Daddies en dat vond toch wel leuk," vertelt Nina.

Nina's vrienden gaan regelmatig naar festivals, maar zij gaat dan niet mee. "Ik ben niet echt een festivalganger omdat ik ze normaal te duur vindt." Door de stijgende prijzen is Nina alerter waar ze haar geld aan uitgeeft: "Ik let wel meer op wat ik koop en wat ik doe. Sommige dingen moet ik laten en dat vind ik jammer. Het heeft mentaal ook invloed op je," vertelt Nina.

Daarom is ze blij met gratis evenementen zoals Appelpop. "Het is belangrijk dat er plekken zijn zoals deze waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Ook kan ik door Appelpop eens uitproberen hoe het is om op een festival te zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie