HUMAN

Stijgende prijzen: "Soms sla ik een maaltijd over zodat mijn zoontje kan eten"

  1. Nieuwschevron right
  2. Stijgende prijzen: "Soms sla ik een maaltijd over zodat mijn zoontje kan eten"

Boodschappen, brandstof, energie: de prijzen rijzen de pan uit. Welke offers moeten 3FM-luisteraars maken om het hoofd boven water te houden?

Alles wordt duurder en het overgrote deel van de 3FM-luisteraars (92%) voelt dat aan zijn of haar portemonnee, blijkt uit een opiniepeiling die 3FM op Instagram deed.

HUMAN ging in gesprek met vier 3FM-luisteraars over de offers die zij maken om nog rond te kunnen komen.

Marloes (31) doucht vaak kouder en niet langer dan vier minuten 💰

foto: Eigen archief

Twee maanden geleden gooide Marloes (31) samen met haar gezin het roer om, om de energiekosten zoveel mogelijk te verlagen. "Mijn partner en ik douchen vaak kouder en gemiddeld niet langer dan vier minuten," vertelt Marloes.

"De kinderen doen we niet meer in bad, maar ook onder de douche. En de verwarming staat nu op zestien graden, omdat we ons zorgen maken over de gasprijzen. Als het straks echt winter is, laten we de verwarming op achttien tot negentien graden staan."

Met Prinsjesdag is duidelijk geworden dat er een prijsplafond komt. "Onze prijs zal dan waarschijnlijk ongeveer vierhonderd euro per maand bedragen," zegt Marloes. "En dat is wel een stijging van tweehonderdvijftig euro vergeleken met vorige jaar."

Niet meer kunnen betalen

Een andere hoge kostenpost voor Marloes zijn de boodschappen. "Ik betaal nu tweehonderdtwintig euro voor anderhalve week. Dan tel ik het brood en drinken niet mee. En de kinderen groeien hard, dus hebben ze jaarlijks nieuwe kleren nodig. Denk dan aan een winterjas en schoenen. Natuurlijk willen mijn partner en ik ook nog wat. Ik denk dat we aan achthonderd euro in totaal niet genoeg hebben."

Daarbij is de benzine aanzienlijk duurder geworden. "We wonen vlakbij de Duitse grens dus voor een tijdje scheelde dat behoorlijk qua prijs. Maar nu maakt het geen verschil meer. Dit heeft geresulteerd in het afzeggen van een contract voor een lease auto. We kunnen het simpelweg niet meer betalen."

Zorgen om toekomst kinderen

De stijgende prijzen zorgen af en toe voor toenemende onrust binnen het gezin. "Het is vaak het gespreksonderwerp in huis," zegt Marloes.

"Onze lonen stijgen niet mee en daardoor kunnen we niet bijbenen met de hoge prijzen. We zijn ook bang dat wij onze kinderen financieel geen goede toekomst kunnen bieden als er geen verandering komt," aldus Marloes. "Maar we proberen leuke dingen te doen. Dat kan gewoon thuis of lekker even een stuk wandelen of fietsen met het gezin."

Waarom wordt alles steeds duurder?

De stijging van het algemene prijspeil noemen we inflatie. Hierdoor kun je minder kopen voor dezelfde hoeveelheid geld. De huidige inflatie is ontstaan door de coronacrisis, de prijsexplosie van gas en stroom en de oorlog in Oekraïne. Vooral de prijzen van voedselproducten zijn gestegen: groenten, vlees, koffie, thee en cacao en bier.

Meer weten over inflatie? Klik hier.

Voor Maarten (27) wordt uitgaan en nieuwe mensen ontmoeten steeds moeilijker💰

foto: Eigen archief

Voor Maarten (27) is uitgaan een van de belangrijkste gelegenheden om nieuwe mensen te leren kennen. "Nu de coronacrisis voorbij is, heb ik het gevoel dat ik nog veel moet inhalen," zegt Maarten.

"En ook nu is dat lastiger vanwege de bijkomende kosten. Drankjes zijn duurder geworden. Je moet je jas vaak in een garderobe kwijt. En in de grotere steden, zoals Rotterdam en Eindhoven, moet je vaak entree betalen om überhaupt binnen te komen. Gelukkig heb ik een goede vriendengroep, waardoor ik niet in een isolement beland."

Meer zout

Binnen een half jaar heeft Maarten door de stijgende prijzen zijn boodschappenlijst drastisch moeten aanpassen. "Ik kocht voorheen veel A-merken en verse producten. Nu zijn dat hoofdzakelijk huis- en budgetmerken."

"Ik eet ook minder gezond en luxe producten laat ik staan. Waar ik voorheen vooral verse producten kocht, kies ik nu voor voorverpakt en diepvries. Het zout dat ik binnenkrijg, is ook toegenomen. Zo ga ik qua brood voor het goedkopere, vaak witte, brood van de supermarkt en dat is minder voedzaam."

Zoveelste klap

De stijgende prijzen zorgen bij Maarten voor stress. "Mijn zorgeloze levensstijl is weg," zegt Maarten. Ik moet constant opletten wat ik uitgeef, terwijl hier voorheen nauwelijks tot geen sprake van was."

"Daarnaast voelt het als de zoveelste klap voor de generatie die nu starter is. Eerst hadden we de pandemie waarbij de focus gevoelsmatig veel te veel lag op de oudere generaties en alles wat belangrijk was voor onze leeftijdsklasse, zoals sociaal contact, verboden werd. De coronacrisis is voorbij, maar ik wil niet dat het financieel onmogelijk wordt om bijvoorbeeld uit te gaan."

Bespaartips van Maarten

👛 Eet vaker bij familieleden. Dat scheelt kosten en dan zie je hun ook weer eens!

👛 Kijk of er gratis festivals of andere feesten in de buurt zijn.

👛 Vraag om hulp aan vrienden of familieleden als het niet gaat. Misschien gaat het tegen het concept van 'op eigen benen staan' in, maar er zijn mensen die je willen helpen.

Demi (26) leeft met een budget van €40,- in de week en slaat soms maaltijden over💰

De stijgende prijzen maken het voor Demi (26) langzaam onhaalbaar om rond te kunnen komen. "Ik leef al drie jaar van een budget van veertig euro in de week omdat ik ook mijn schulden afbetaal," vertelt Demi.

"Van het budget moet ik alles kopen: boodschappen, schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten en kleding. Ik merk dat ik wekelijks tien euro extra kwijt ben. Dit klinkt misschien weinig, maar met zo'n beperkt budget is dat veel."

Gevoel van falen

Het komt meerdere keren per maand voor dat Demi maaltijden moet overslaan omdat ze het financieel niet redt. "Dat vind ik soms moeilijk," zegt Demi. "Het voelt dan alsof ik heb gefaald. Als mijn zoontje (7) en ik samen eten, eet ik vaak ook geen vlees. Aardappelen, groenten en vlees staan standaard op het menu. Gelukkig komt hij niks tekort en is hij een blij kind.

Natuurlijk zijn er weleens momenten dat hij geen speelgoed kan krijgen, maar dan zeg ik dat het nu even niet uitkomt. Dat vindt hij prima. Maar met de feestdagen vind ik het wel lastig. Ik wil dat hij dan de tijd van zijn leven heeft."

Mentaal zwaar

De continue financiële stress heeft mentaal veel invloed op Demi. "Ik merk dat ik mij sociaal afsluit," zegt Demi. "Niet vanuit schaamte, want ik vind dat het genormaliseerd moet worden om over geldproblemen te praten."

"Maar een leuk uitstapje, hoe klein ook, is door de prijsstijgingen niet meer mogelijk. Soms zie ik door de bomen het bos niet meer. Mijn mentale toestand lijdt er af en toe onder. Maar, ik ben blij dat ik een gezonde en vrolijke zoon heb die mij gelukkig maakt en de drijfveer is om door te gaan."

Bespaartips van Demi

👛 Kan je geen sportabonnement betalen? Sport dan thuis zoals ik.

👛 Houd gratis evenementen in de buurt in de gaten om leuke dingen te doen.

👛 Op sociale media, zoals Facebook, heb je vaak weggeefgroepen waar je gratis spullen of eten kunt ophalen.

Voor Nikki (24) zitten concerten, festivals en vakanties er niet meer in 💰

Nikki (24) houdt van concerten en festivals. Maar terwijl haar vrienden aan het feesten zijn, verkoopt zij haar kaartjes om van het extra geld rond te kunnen komen. "Ik heb de tickets voor strandfestival Zand en The Streamers verkocht, en De Vrienden van Amstel zit er dit jaar ook niet in."

Nikki is blij dat haar vrienden meer financiële vrijheid hebben, maar ze voelt ook een soort jaloezie. "Ik ben best verdrietig dat een echte vakantie dit jaar niet mogelijk is. Als mijn vrienden vertellen over hun vakanties, vind ik dat heel leuk, maar het voelt ook dubbel. Tegelijkertijd weet ik ook wel dat elk jaar op vakantie gaan niet voor iedereen is weggelegd en kan ik het op die manier relativeren."

Sportabonnement opzeggen

Nikki merkt de prijsstijgingen vooral aan de benzineprijs en boodschappen. "Ik moet dingen die ik normaal wel altijd doe, laten. Dagjes met vrienden heb ik meerdere malen afgezegd. Voor boodschappen betaal ik inmiddels bijna het dubbele. Dan probeer ik al het goedkoopste te kopen en alleen de producten die ik écht nodig heb."

"Deze financiële situatie heeft veel invloed op mijn mentale en fysieke gezondheid. De sportschool is mijn uitlaatklep. Maar als het zo doorgaat, moet ik mijn abonnement opzeggen. Ik heb last van stress, onzekerheid en vind het moeilijk dat ik minder leuke dingen kan doen."

Bespaartips van Nikki

👛 Er zijn apps die voedselverspilling tegengaan. Hiermee kun je voor een goede prijs in de buurt boxen met eten afhalen. Een echte lifesaver!

👛 Doe leuke dingen gewoon thuis met je vrienden. Denk aan huisfeestjes, film- of spelletjesavonden.

👛 Doe mee aan winacties voor concerten en evenementen! De kans is klein, maar zo heb ik wel tickets voor Harry Styles gewonnen. Een concert wat ik anders nooit had kunnen betalen.

Ster advertentie
Ster advertentie