HUMAN

Sophie (35) ging van wo-baan naar mbo-opleiding: "Ik ben veel trotser op mezelf dan toen ik mijn master behaalde"

foto: HUMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. Sophie (35) ging van wo-baan naar mbo-opleiding: "Ik ben veel trotser op mezelf dan toen ik mijn master behaalde"

Er zijn steeds minder mensen die een mbo-opleiding doen. Dat is een probleem, want er zijn tekorten in veel vakgebieden. Nadat Sophie El Boushy (35) haar master behaalde, werkte ze als marketeer, maar was daar niet gelukkig. Na een jobcoach-traject hakte ze de knoop door: ik ga een mbo-opleiding doen. "Uiteindelijk kies je voor een beroep. Het niveau hoeft niet uit te maken."

"Het voelde vanzelfsprekend om hoog te presteren op school," vertelt Sophie. "Mijn broer en zus studeerden cum-laude af en deden twee masters. Het was dan ook een logische stap voor mij om na mijn hbo-studie een pre-master en master te doen. Mijn ouders zeiden altijd dat je voor het hoogst haalbare moet gaan, want dan heb je een goede baan. Tijdens mijn master werd ik al ongelukkig van het lezen van wetenschappelijke artikelen en het analytisch denken. Omdat ik dingen graag afmaak en discipline heb, ging ik toch door."

Naar de praktijk

Dat ze tijdens haar master geen praktijkervaring kon opdoen, vond Sophie een groot nadeel. "Daarom ben ik eerst stage gaan lopen als marketeer binnen de voedingsmiddelenindustrie en daarna gaan solliciteren voor een fulltime baan. Dat commerciële aspect paste uiteindelijk niet bij mij. Er was een hoge werkdruk met een behoorlijke prestatiecultuur, mijn werktelefoon stond altijd aan. En ik dus ook. Dat zorgde voor veel stress."

Sophie voelde zich helemaal niet meer goed om op zo'n manier te werken, dus besloot ze naar een jobcoach te gaan. "Tijdens gesprekken met de jobcoach kwamen we samen tot de conclusie dat werken in de praktijk meer bij mij past. We zijn gaan kijken naar welke praktische beroepen mij aanspreken. De zorg vond ik altijd een mooie branche en het medische aspect sprak mij altijd al aan, dus zochten we uit wat ik nodig had en toen kwam ik bij de mbo-opleiding tot doktersassistent terecht."

Reacties uit de omgeving

Sophie was blij dat ze haar keuze had gemaakt. Eindelijk een opleiding doen die bij haar past. "Ik was zelf dus heel erg blij, maar vond het wel spannend. Hoe zou mijn omgeving hierop reageren?" Uiteindelijk viel dat reuze mee. "Mijn familie stond juist achter mijn keuze. Ze zagen dat ik ongelukkig was bij mijn voorgaande baan en wilden dat ik doe waarvan ik gelukkig word. Dat was wel een opluchting."

Trots

"Ik kon de opleiding versneld doen via een particulier opleidingsinstituut. In die negen maanden heb ik, naast de zorg voor mijn gezin, wel hard moeten studeren. Een huisarts vanuit de opleiding, vertelde mij wel dat ik het niet moest onderschatten."

En daar had hij gelijk in. "Het was best pittig om alle medische termen te leren en daarnaast in praktijk toe te passen. En dat allemaal in een hele korte tijd. Maar het is me gelukt, en daar ben ik heel trots op! Normaal doe je namelijk drie jaar over de opleiding. Ik kan wel zeggen dat ik nu veel trotser ben dan toen ik mijn masterdiploma behaalde. Nu heb ik een baan waarvan ik het werk niet mee naar huis hoef te nemen, en dat mij ook zingeving geeft."

Zingeving

"Toen ik nog bij mijn oude baan werkte, en ongelukkig was, stelde ik mezelf de vraag: waarvoor word ik nou eigenlijk wakker? Het antwoord was voor een commercieel gedreven organisatie met producten waar ik eigenlijk niet achter stond. Nu sta ik op met een andere intentie: ik ga mensen helpen, geen dag is hetzelfde en leer continue bij op medisch vlak. Voor mijn gevoel voeg ik nu veel meer toe aan de maatschappij."

"Nadat ik mijn diploma heb behaald, was ik heel blij en publiceerde ik er een bericht over op LinkedIn. Ik vond dat wel spannend. Wat voor reacties ik zou krijgen? Je ziet niet snel dat iemand zo'n switch maakt. Het bleek allemaal in mijn hoofd te zitten. Ik kreeg juist positieve reacties als 'wat stoer' en 'goed dat je voor jezelf hebt gekozen'."

foto: Sophie El Boushy

'Laag' en 'hoog' onderwijs

"Ik heb nooit negatief naar het mbo gekeken, maar heb wel vanuit huis meegekregen dat 'hoger' onderwijs beter is. Ik vind het gek dat het onderscheid soms zo groot wordt gemaakt. Als ik met vrienden praat over mijn nieuwe baan, hebben we het er wel eens over dat ik nu minder verdien. Maar daar kies voor. Wat belangrijker is dan geld, is dat ik mezelf goed voel."

"Uiteindelijk kies je voor een beroep. Het niveau hoeft niet uit te maken. Ik zou het eerder beroepsmatige opleidingen noemen, die zijn juist belangrijker dan ooit! Vooral door alle tekorten. Als ik terugkijk op hoe een advies tot stand komt op de middelbare school, dan is er helaas niet naar mijn kwaliteiten gekeken. Als dat wel zou zijn gebeurd, hadden ze me toen al geadviseerd om een beroepsmatige opleiding te doen."

Ster advertentie
Ster advertentie