HUMAN

Justin (25) geeft les over geld: "Niet iedereen weet hoe een zorgverzekering werkt"

foto: Brechtje de Lange
  1. Nieuwschevron right
  2. Justin (25) geeft les over geld: "Niet iedereen weet hoe een zorgverzekering werkt"

Steeds meer jongeren hebben een schuld. Volgens het Nibud hebben zelfs 400.000 jongeren tussen de achttien en zesentwintig jaar ernstige geldproblemen. Sommige studenten weten niet dat je zorgtoeslag of studiefinanciering kunt aanvragen, waardoor je veel geld kunt mislopen. Hoe kan dat? We spreken Justin Poels (25) erover, hij geeft les over geld.


De lessen die Justin geeft zijn onderdeel van het programma MoneyWays, ontwikkeld door Diversion en het Nibud. Hierbij geven jonge ervaringsdeskundigen - ook wel peer educators genoemd - les aan leerlingen in de bovenbouw van de middelbare school en het mbo.

Dure hoodie

Waarom is het belangrijk om les te geven over geld? “Ik hoor zo vaak verhalen in de klas dat leerlingen door een fout, omstandigheden of gebrek aan kennis in de schulden komen. Zo vertelde een meisje dat ze via AfterPay een hoodie kocht van tachtig euro. Vervolgens kreeg ze mailtjes dat ze de rekening moest betalen, maar dit zag eruit als spam en belandde in de spambox. Ze had dus niet betaald, een boete volgde. Die boete betaalde ze ook niet, waardoor het zich opstapelde en ze uiteindelijk op haar vijftiende een schuld van duizend euro had.”

“Waar heb ik die zorverzekering dan voor?”

Justin en zijn collega’s willen voorkomen dat meer jonge mensen in dit soort situaties terechtkomen. “Bijvoorbeeld door te praten over hoe dingen als AfterPay werken, maar ook uit te leggen hoe je zorgverzekering werkt,” zegt Justin. Dat niet iedereen weet hoe een zorgverzekering in elkaar zit, snapt hij heel goed. Justin begreep dat zelf voor hij de lessen ging geven ook niet precies. “Ik heb astma en daarvoor heb ik medicijnen. Iedere keer dat ik ze bij de apotheek ophaalde moest ik betalen. Ik dacht: waar heb ik die zorgverzekering dan voor? Pas toen ik deze lessen ging geven kreeg ik hier training in en nu begrijp ik het. Dat is wel belangrijk om te weten als je achttien wordt.”

Hoe dat dan werkt met een eigen risico, premie en zorgtoeslag legt Justin de mbo-studenten in zijn les uit. Eerst geeft hij een voorbeeldscenario over Jos die van de fiets valt en zijn arm breekt. Hoeveel kost een ambulancerit, röntgenfoto en operatie? “Euh, twintig, dertig euro,” gokt een jongen. “Nee joh! Alleen de ambulancekosten zijn al duizend euro,” reageert zijn buurman. Het goede antwoord: rond de vijfduizend euro. “Maar, deze rekening hoef je niet helemaal zelf hoeft te betalen,” vertelt Justin. “Je betaalt alleen je eigen risico, de rest betaalt de zorgverzekeraar.”

Niet goed geïnformeerd

Justin merkt dat lang niet iedereen even goed geïnformeerd is over geldzaken. “Sommige leerlingen hebben al veel meegekregen vanuit huis of school, maar voor anderen is veel nieuw." Praten over geld is volgens Justin belangrijk. “De ene student bespreekt het met familie of vrienden en de ander met niemand. Ik wil het gesprek openen over geld en de drempel om hulp te vragen verlagen.”

Geldezel

Justin bespreekt ook het fenomeen ‘geldezel’ in de klas. Daarbij krijg je op Instagram een berichtje waarin je gevraagd wordt of je bijvoorbeeld snel tweehonderd euro wil verdienen. Er wordt duizend euro op je rekening gestort, achthonderd gepind, en jij houdt de tweehonderd euro over. “Als je jong bent en je weet niet wat dat is, kan dat best grote gevolgen hebben. In de klas hoorde ik dat iemands broertje dat had gedaan. Die heeft nu een strafblad en kan nergens een bankrekening openen.”

Tip om je geld te managen

Uit het geven van de lessen haalt Justin veel voldoening. “Het voelt vaak niet als werken aan. Ik vind het leuk om nieuwe klassen en verhalen te leren kennen en leer er zelf ook nog veel van.” Hoe jij zelf beter je geld kan managen? Justin weet een simpele, maar misschien ook confronterende manier: “Maak een begroting. Veel bankapps kunnen hier vaak al bij helpen door alle inkomsten en uitgaven in te delen in categorieën. Bewustwording van je uitgaven is de eerste stap richting het beter managen van je geld.”

Ster advertentie
Ster advertentie