HUMAN

Weg met WhatsApp: Alexandra en Anna sturen elkaar al 9 jaar kaarten

  1. Nieuwschevron right
  2. Weg met WhatsApp: Alexandra en Anna sturen elkaar al 9 jaar kaarten

Kaarten schrijven, wie doet dat nou nog? Nou, Alexandra (21) en Anna (22) bijvoorbeeld! De twee schrijven elkaar al negen jaar. En WhatsAppen, dat doen ze bijna niet, net als afspreken trouwens. Bij hoge uitzondering hadden ze via WhatsApp contact om onze vragen te beantwoorden.

Hoe kwamen jullie erop om elkaar kaarten te sturen?

Anna: "Ik woonde vroeger, net als Alexandra, in Waalwijk. Toen ik dertien was verhuisde ik naar Dordrecht. Met kerst of zo stuurde ik nog wel eens kaartjes naar mijn oud-klasgenootjes. Gewoon omdat ik het leuk vond om wat van mezelf te laten horen. Alexandra was toen eigenlijk de enige die ook altijd wat terugstuurde. Zo is het eigenlijk begonnen en daarna nooit meer opgehouden."

Alexandra: "In dat laatste jaar dat Anna nog hier woonde hadden we eigenlijk bijna geen contact. Best bijzonder dat toen Anna verhuisde, we eigenlijk pas vrienden werden. Ik heb het altijd leuk gevonden als ik een kaartje van haar kreeg. Vandaar dat ik ook kaarten terug bleef sturen. Ik vind schrijven leuk en we konden op deze manier in contact blijven."


Deel van de collectie van Anna.

Waarom zijn jullie nooit gestopt met kaarten sturen?

Anna: "Waarom zouden we haha! Ik vind het iedere keer super leuk wanneer ik een kaartje in de brievenbus vind. Ik wil dan het liefst zo snel mogelijk weer terugschrijven. Het heeft wel wat, lekker ouderwets kaartjes schrijven."

Alexandra: "Soms heb ik niet zoveel tijd en dan kan het een maand duren voordat ik weer een kaartje schrijf. Ik blijf het toch doen, want ik hecht veel waarde aan het contact dat we hebben. Juist op deze manier is het erg leuk om contact met elkaar te hebben. Elke keer wanneer er een kaartje van Anna op de mat ligt, word ik helemaal blij.

Hoe vaak schrijven jullie elkaar normaal gesproken een kaart?

Anna: "Dat ligt er helemaal aan hoe druk wij het hebben. Het ene moment heb ik veel tijd om te schrijven, het andere moment niet. Maar ik denk dat we elkaar wel elke twee à drie weken een kaartje sturen. Wanneer ik een kaartje heb gekregen, dan probeer ik diezelfde dag nog wat terug te sturen. Als ik geen tijd heb, dan zet ik het op mijn to-dolijst, ik maak er dus wel echt tijd voor."

Alexandra: "Er zit de ene keer meer tijd tussen dan de andere keer. Ik probeer ook altijd zo snel mogelijk wat terug te sturen. Soms als ik bijna geen tijd heb dan schrijf ik onderweg gewoon een kaartje. Soms schrijf ik bijvoorbeeld terug wanneer ik in de pauze op school even niets te doen heb."


Wanneer zien jullie elkaar?

Anna: "We zien elkaar niet vaak, eigenlijk bijna nooit. Ik denk dat er na mijn verhuizing misschien wel vijf jaar tussen zat voor we elkaar weer eens zagen. We zijn in de tijd wel altijd doorgegaan met brieven en kaartjes schrijven. Ik denk dat we elkaar één keer per jaar zien, ongeveer. Soms iets vaker. Alexandra is bijvoorbeeld afgelopen maart nog op mijn verjaardag geweest."

Alexandra: "Het voor ons niet makkelijk om even snel af te spreken, want we wonen ver bij elkaar vandaan. Daarnaast hebben we het ook best wel druk met onze studie en werk, het komt er daardoor eigenlijk nooit echt van. Dat staat dus wel een beetje tussen ons in, maar ik moet er wel bij zeggen, als we elkaar zien, dan is het ook wel altijd érg gezellig."

Maar hoezo sturen jullie elkaar niet gewoon een appje?

Anna: "Iedereen appt met elkaar, dat maakt het sturen van een kaartje juist speciaal. Alexandra neemt de tijd om mij een kaartje te sturen en ik neem ook de tijd voor haar. Daarnaast is het iets wat je altijd kunt bewaren, je raakt het niet zomaar kwijt. Zelfs niet als er iets met je telefoon gebeurt."

Alexandra: "Ik vind dat het een gewoonte is geworden die we zeker in stand moeten houden. Ook al zijn er tegenwoordig steeds minder brievenbussen en worden de postzegels steeds duurder, het houdt me niet tegen om gewoon kaartjes te blijven sturen."


Anna en Alexandra

Waar schrijven jullie over?

Anna: "Over van alles. Alles wat ons bezighoudt eigenlijk. We hebben het vaak over school en tentamens, maar ook over vakanties, onze vriendjes en dingen die we gaan doen of gedaan hebben. Eigenlijk alles wat je bespreekt wanneer je met elkaar afspreekt, maar dan met een kaartje."

Alexandra: "De hoeveelheid tekst verschilt ook vaak, de ene keer schrijf ik twee kantjes, de andere keer wat minder. Meestal kopen we een dubbele kaart waarbij je aan aan de binnenkant twee lege vlakken hebt om te schrijven. Die schrijven we dan helemaal vol."

Hoelang blijven jullie nog kaarten schrijven, denken jullie?

Anna: "Tot we oud en grijs zijn! Ik zie ons nog lang niet stoppen met schrijven, hoor. We hebben zo'n bijzondere vriendschap door de kaartjes en daarnaast is het ook gewoon heel leuk om kaartjes te sturen en om kaartjes te krijgen."

Alexandra: "Precies wat Anna zegt. We hechten allebei erg veel waarde aan het contact en dat onderhouden we ook met veel plezier. Die kaartjes zijn onze manier van contact houden. Om zo'n vriendschap te kunnen behouden moet je behoorlijk op één lijn zitten, en dat lukt ons aardig."

Ster advertentie
Ster advertentie