HUMAN

Hoe overleef ik mijn eerste week na de vakantie?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe overleef ik mijn eerste week na de vakantie?

Doei zomer. Nu de scholen weer zijn begonnen, moet je je ligstoel aan het zwembad inruilen voor piepende stoelen en kleine tafels. Vooral de eerste week is een mentale beproeving. Tussenuur geeft jou vijf overlevingsstrategieën die je door deze zwarte tijd kunnen slepen.

#1. De eerste week zo min mogelijk doen

Om weer even te wennen aan al die irritante vakken, de vele verplichtingen en de ratelende leraren leun je de eerste dagen nog even lekker achterover.

Zes weken zorgen er namelijk voor dat je ook een beetje vergeet hoe het allemaal werkt. Daarom observeer je liever de eerste dagen alles zonder dat je daadwerkelijk iets uitvoert.

Voordeel: je vakantiegevoel blijft nét nog iets langer hangen.

Nadeel: je begint je nieuwe schooljaar eigenlijk al met een week achterstand. Je cijferlijst gaat dat misschien niet zo leuk vinden.

#2. Neem een nieuw imago aan

Dit jaar wil je het anders doen. Niet meer dat muurbloempje dat niemand kende. Jij gaat voor de transformation.

Ingrediëntenlijst:
- Nieuwe look. Doei dikke trui, hallo leren jas en skinny jeans. Haal een kleurspoeling bij de drogist om de hoek. Draag een hipsterbril, zonder sterkte.
- Nieuwe vrienden. Omdat niemand je meer herkent, kun je ongegeneerd aanschuiven bij een andere tafel in de aula.
- Ander gedrag. Bij een nieuwe jij hoort ook ander gedrag. Dus oefen je loopje door de schoolgangen en vind je nieuwe stopwoordje (that's so fetch).
- Sterke verhalen. Zorg ervoor dat iedereen aan je lippen hangt. Aangezien niemand je twee maanden heeft gezien, kun je de meest wilde verhalen ophangen. Een ongelofelijk hete vlam in Frankrijk, het reanimeren van een stikkende Kate Perry in Oostenrijk, je vlucht naar Portugal die bijna neerstortte; you name it.

Voordeel: je jaar gaat alles behalve vervelen, want in principe gooi je alles om, inclusief jezelf. Een ding is zeker: niets zal hetzelfde zijn.

Nadeel: misschien had je als kersverse gothic er niet op gerekend dat zwart best wel warm is op een hete nazomerdag. Of dat je het als oppermacho gedragen toch minder natuurlijk gaat dan gedacht zonder het volgen van een toneelcursus. Of dat die bijdehante factcheck-nerd al vlug door je broodjeaapverhaal heen prikt.

Maar even zonder gekheid: een subtiele identiteitsverandering die bij je past, kan best een leuke invulling zijn van je nieuwe jaar.

#3. Become the teacher's pet

Leraren hebben eigenlijk nooit de middelbare school verlaten. Daarom weten zij na al die tijd ook het beste hoe je je staande houdt. De eerste week de harten van de leraren veroveren, kan je de rest van het jaar nog wel eens goed uitkomen.

Nee, je hoeft niet elke keer een appel mee te nemen en je hoeft ook niet steeds je vinger op te steken en allemaal vragen te stellen om te doen alsof het je iets boeit. Wees geïnteresseerd in hun leven buiten school. Vrouwelijke docenten hebben vaak kinderen waar ze graag over kleppen. Bij mannen is dat juist een of andere vage hobby, zoals ijsvissen of modeltreinen.

'Goh mevrouw, hoe gaat het nu met de gebroken arm van uw zoon?' 'Jeetje meneer, hoe was de conventie van postzegelverzamelaars?' Let op: privé is privé, polsen of de scheiding van je wiskundeleraar nu al rond is, blijft een no go.

Voordeel: een leraar als vriend kan best handig zijn, rondom toetsweken.

Nadeel: het blijft een feit; het lievelingetje van de leraren is de ogen van klasgenoten vaak een slijmbal.

#4. Music starts here

Je om 7 uur uit bed hijsen, gaat misschien nét wat makkelijker als 'Uptown Funk' van Bruno Mars door je speakers dreunt. Een beetje leuke, opbeurende muziek (zoals bij 3FM) geeft je net de boost die je niet krijgt van het grijze schoolgebouw, saaie lessen of opstaan met het gelul op Radio 1.

Voordeel: deze survival modus is, in vergelijking met andere strategieën, een stuk minder extreem.

Nadeel: keiharde beats zijn niet overal even handig. Vooral als je op de fiets dat drukke kruispunt oversteekt en niet die toeterende auto hoort...

#5. Tel af naar het weekend

Er is een reden waarom ze weekends hebben uitgevonden. Een gedachte die je door de eerste week heen sleept, is het fenomeen vrijdag/zaterdag/zondag. Check hier of het al weekend is.

Voordeel: je hoeft hier zelf niet zo veel voor te doen. De tijd tikt door en het weekend komt toch wel.

Nadeel: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag.

Ster advertentie
Ster advertentie