HUMAN

Zo kwamen Eva, Saskia en Herman in aanraking met 113

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kwamen Eva, Saskia en Herman in aanraking met 113

3FM wil het taboe rondom praten over psychische problemen en suïcidale gedachtes doorbreken. Daarom koppelen we de track van Logic aan het telefoonnummer van de Nederlandse zelfmoordpreventielijn: 0900-0113. 3FM-DJ's Herman Hofman, Saskia Weerstand en Eva Koreman vertellen aan Tussenuur waarom het belangrijk is dat zoiets als 113 bestaat.

Herman en Saskia hebben recent de zelfdoding van een kennis meegemaakt en waren aanwezig op dezelfde begrafenis. Het was voor Herman de aanzet om bij 3FM meer aandacht te vragen voor 113. Ook de track '1-800-273-825' van Logic speelde daar een rol bij.

"Het eerste wat ik dacht toen ik het hoorde van die jongen: Verdorie, we hadden het erover kunnen hebben. In het weekend dat die jongen werd begraven, draaide ik ook de track van Logic," zegt Herman. "Toen kwam ik er pas achter dat het over zelfmoord ging. Het is een hele toffe track, maar met de verkeerde titel. Wij hebben in Nederland niets aan het Amerikaanse telefoonnummer. Ik wilde een statement maken door constant het nummer van 113 te noemen als ik die track draaide."

Er is vaak wél een uitweg

"Het is ontzettend belangrijk dat we een plek hebben waar iedereen naar toe kan als hij of zij depressief is," zegt Saskia. "We leven in een prestatiegerichte maatschappij. Er zijn heel veel mensen die worstelen met depressieve gedachtes. Het is zonde als deze mensen geen uitweg meer zien, terwijl die er vaak wel is.

"Ik vind het schrijnend dat er zo veel mensen zijn met een depressie. Het gebeurt niet af en toe, het gebeurt heel erg vaak. Maar er zijn oplossingen! Daarom is het goed om te beginnen met een telefoonnummer zodat je erkent dat je iets hebt en van daaruit verder kunt werken."

Uitlaatklep van je hoofd

"Het verschil tussen heel slecht en beter in je vel zitten, is een gesprek," zegt Herman. "Of het nu met een professional is of met vrienden; uiteindelijk is praten de uitlaatklep van je hoofd. Het is niet altijd de oplossing, maar daar begint het wel. Je hoeft het niet voor jezelf te houden, daar wordt het nooit beter van.

"Mensen zijn bang voor onbegrip. Je begrijpt het zelf niet eens. Het is ook helemaal niet leuk om te praten over nare dingen. Dat er een taboe om heerst, snap ik wel. Maar als je er normaal over doet, dan is er zoveel zwaarte van af."


(Fragment uit de clip van Logic)

Nachten lang knuffelen

Het onderwerp van psychische klachten en problemen gaat Saskia aan het hart. Tijdens #openup sprak ze al eens zeer openhartig over haar eigen burn-out en onlangs besteedde ze samen met Olivier Bakker een uur lang aandacht aan depressie onder jongeren.

"Wanneer je zegt dat het niet goed met je gaat, schrik je ervan hoe weinig mensen eigenlijk voor je klaar staan. Je omgeving is er wel voor je, maar als je nachten lang wilt bellen of knuffelen, is het een ander verhaal. Je wordt bang dat je mensen kwijtraakt, als je te veel van ze vraagt. Het is niet iets waar je over praat in een succesvolle maatschappij. Onze samenleving is heel erg gericht op dingen die goed gaan."

Kundige mensen met tijd

Eva belde 113 voor advies. Ze maakte zich enorm zorgen om een vriendin en had veel aan het gesprek met de vrijwilliger. “Ik vond het best moeilijk om hulp te vragen," vertelt Eva. “Maar uiteindelijk was het een heel fijn gesprek. Bij 113 werken kundige mensen die de tijd voor je nemen. Een gesprek is niet raar of ongemakkelijk. Je voelt je serieus genomen. Je krijgt fijne tips over hoe je met de situatie om moet gaan.”

Na het gesprek heeft Eva nog een paar keer contact gehad met 113 voor advies. “En dat raad ik iedereen aan, als je je zorgen maakt om een ander.”​

Ultra-laagdrempelig

Er is geen reden te bedenken waarom je dit alleen moet oplossen, vindt Herman. "Schakel hulp in. Er zit een medewerker, geen chatbot. Je kunt bellen, het is allemaal anoniem en het is ultra-laagdrempelig. Ik vind het heel belangrijk dat mensen dit weten."

Het is niet iets om voor te schamen, vindt Saskia. "Iedereen heeft wel iets. Zoek gewoon hulp. 75 procent van Nederland is wel eens bij een psycholoog geweest. We hebben het er alleen nooit over. We mogen best kwetsbaar zijn. Dat maakt onze maatschappij alleen maar mooier. Depressie is een ziekte. Je bent niet raar. Als je je teen hebt gekneusd, ga je ook naar een dokter. Alleen gaat het je niet lukken. Zoek hulp!"

Meer info

* Heb jij zelf gedachten over zelfmoord, klik dan hier.
* Maak jij je zorgen over postings die iemand online doet, klik dan hier.
* Maak jij je zorgen om iemand anders, klik dan hier.
* Heeft iemand om je heen gedachten aan zelfmoord, klik dan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie