HUMAN

Aantal zelfdodingen in Nederland stijgt

  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal zelfdodingen in Nederland stijgt

Deze week besteedt 3FM aandacht aan psychische problemen en suïcidale gedachtes. Maar wat zijn eigenlijk de cijfers van het aantal zelfdodingen in Nederland? En hoe zit dat bij jonge mensen?

In 2016 hebben 1.894 mensen een einde aan hun leven gemaakt, 23 meer dan in 2015. De afgelopen jaren stijgt het aantal zelfdodingen. Ook wanneer je kijkt naar de groeiende bevolking, die gemiddeld ouder wordt, stijgt het aantal zelfdodingen.

Jonge mensen

Bij mensen tussen de twintig en veertig jaar oud komt zelfdoding het meeste voor. In deze leeftijdsgroep overleden in 2016 415 mensen aan zelfdoding. Daarmee kwam die doodsoorzaak vaker voor dan kanker, hart- en vaatziekten of verkeersongevallen.

In Groningen de meeste doden

In 2016 pleegden per 100 duizend inwoners 14,7 personen in Groningen zelfmoord. Daarmee is Groningen de provincie met relatief het hoogste aantal. In de provincies Limburg en Friesland zijn de cijfers ook hoog.

In Utrecht was het cijfer het laagst van de vier grootste gemeenten in Nederland, met 8,2 zelfdodingen per 100 duizend inwoners. Cijfers van zelfdoding zijn in Zuid-Holland relatief het laagst.

In Nederland niet de meeste sterfgevallen

Vergeleken met andere Europese landen komt zelfdoding in Nederland relatief weinig voor. Recente cijfers laten zien dat in Rusland zelfdoding het meest voorkomt.

Meer info

* Heb jij zelf gedachten over zelfmoord, klik dan hier.
* Maak jij je zorgen over postings die iemand online doet, klik dan hier.
* Maak jij je zorgen om iemand anders, klik dan hier.
* Heeft iemand om je heen gedachten aan zelfmoord, klik dan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie