HUMAN

Zielig alleen of happy single? Deze singles vertellen hoe het zit

foto: Unplash - Kesley Chancefoto: Unplash - Kesley Chance
  1. Nieuwschevron right
  2. Zielig alleen of happy single? Deze singles vertellen hoe het zit

Met nummers als All the single ladies zijn we anno 2021 echt geen oude vrijsters of kluizenaars meer als we single zijn! Maar wat dan wel? Happy singles? Of toch een beetje zielig en alleen?

Als we de sprookjesboeken mogen geloven eindigt iedereens leven in een ...en ze leefde nog lang en gelukkig... Is het romantische ideaal uit sprookjes te idealistisch? Volgens de statistieken wel. Het CBS voorspelt dat in 2047 één op de vier volwassenen single is. Maar hoe is het om anno 2021 single te zijn? 3FM HUMAN sprak drie singles over hoe zij tegen hun single leven aankijken.

foto: Marcella

Marcella (30), vijf jaar single

Op onze eerste vraag antwoord Marcella snel en direct: “Het single leven is fantastisch!” dan stopt ze even en voegt toe: “Maar wel onder bepaalde omstandigheden. Tijdens corona was het bijvoorbeeld soms echt kut, maar nu alles weer opengaat vind ik het weer leuk.”

Heel veel feestjes, lekker doen waar je zelf zin in hebt, een beetje flirten. Omdat Marcella’s leven zo leuk is vraagt ze zich wel eens af waarom ze dan toch op zoek is naar een relatie: “Het is een continue strijd. Ik weet dat ik sowieso liever single ben dan dat ik in een vervelende relatie zit, maar ik ben ook bang dat er aan deze fase - waarin mijn leven als single zo leuk - is een einde komt. Als mijn vrienden straks allemaal samenwonen en kinderen krijgen, hebben ze toch minder tijd voor mij."

Marcella vindt singles zijn niet zielig, maar ze vindt wel dat ze eerlijk moet zijn over de angsten die ze soms heeft. “Ik wil bijvoorbeeld heel graag kinderen en wil liever niet op mijn veertigste een heel IVF-traject door. Maar ik vind die druk om een relatie te vinden heel vervelend: waarom zou je je ‘mislukt’ voelen als je geen relatie hebt? Ik denk dat het goed is om daar met elkaar over te praten.”

foto: Willem

Willem (29), twee jaar single

Toen zijn relatie twee jaar geleden uitging vond hij het single zijn best wel moeilijk, maar op dit moment is hij er juist heel blij mee. “Ik heb vrienden die dingen zeggen als: ‘Willem, moet je niet weer eens?’ Dan denk ik altijd: Ik moet helemaal niks! Ik ben net afgestudeerd en zoekende naar wat ik wil qua werk. Ik denk dat het belangrijk is om me op mijzelf te focussen en te weten waar mijn passies liggen.”

Hij merkt om zich heen dat mensen wel veel binnen de norm van relaties denken. Hij heeft vrienden die een maand nadat ze single zijn Tinder uitspelen, maar voor Willem hoeft dat niet zo. “Soms flitst de gedachte wel door me heen: Ik ben bijna dertig en single! Maar ik ben blij met hoe alles nu is. De maatschappij zet veel druk om vroeg keuzes maken: school, studie, werk een relatie. We jagen overal maar doorheen terwijl, als we er even vanuit gaan dat ik gezond blijf, ik pas op eenderde van mijn leven zit."

Willem houdt van gezelschap en is niet graag alleen, maar dat hoeft hij met al zijn vrienden en huisgenoten ook eigenlijk niet. Hij heeft de afgelopen tijd veel geleerd door single te zijn. “Ik ben altijd heel meegaand geweest en deed in relaties vooral wat de ander wilde. Nu heb ik geleerd beter voor mezelf op te komen en na te denken over wat ík wil. Dat ik er zo positief in sta betekent niet dat iedereen nu maar single moet worden, maar we moeten niet doen alsof het een zo anders is dan het ander.”

foto: Marloes

Marloes (30), zes jaar single

Marloes heeft een goede baan, een koophuis in Maastricht en gaat graag alleen op vakantie. “Ik ben gelukkig single, maar ik vind het niet altijd even leuk. Net als dat in een relatie zitten ook niet altijd leuk is. Op dit moment heeft de maatschappij twee stereotypes: of je bent sneu of je moet helemaal happy single zijn. Maar mijn leven gaat gewoon met ups-and-downs net als dat van iedereen.”

Marloes houdt van dingen alleen doen. Ze maakt veel reizen in haar eentje en daar zitten volgens haar ook echt voordelen aan. “Als je alleen op vakantie gaat hoef je niet gefocust te zijn op wat anderen willen maar je kunt je focussen op de plek waar je bent. Je ontmoet veel makkelijker locals en leert meer over de cultuur als je alleen reist.”

Ze merkt dat de maatschappij niet altijd ingericht is op singles, bij het boeken van vakanties maar bijvoorbeeld ook als ze in haar eentje op een terrasje wil zitten. “Gisteren nog ging de ober er meteen vanuit dat de mensen die een paar meter achter mij liepen bij me hoorde. ‘Een tafeltje voor drie?’, vroeg hij meteen en toen ik antwoordde: ‘Nee, een tafeltje voor één,’ dacht hij dat ik een grap maakte. Ik denk dat we mogen normaliseren dat mensen soms dingen alleen doen.”

Hoewel Marloes wel graag een relatie zou willen hebben vindt ze het vooral belangrijk dat ze gelukkig is. “Ik ben liever gelukkig alleen dan ongelukkig in een relatie. Ik heb geen ander nodig om me compleet te voelen. Natuurlijk is liefde anders dan goede vrienden maar sinds corona realiseer ik mij wel dat ik vooral veel leuke mensen in mijn leven wil.”

Dossier #singlegoals

Dit artikel is onderdeel van #SingleGoals. In dit dossier zoeken 3FM-dj's Jamie en Sophie samen met HUMAN uit hoe we denken over single zijn en relaties.

Is huisje, boompje, beestje nog steeds de norm? Of kan huisje, boompje, single anno 2021 ook? Bekijk hier het dossier #SingleGoals.

Ster advertentie
Ster advertentie