HUMAN

Zo was ons datingleven in de pandemie: coronarelaties en swipen uit verveling

foto: 3FMfoto: Jamie 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo was ons datingleven in de pandemie: coronarelaties en swipen uit verveling

Het datingleven van jonge singles heeft tijdens corona een flinke verandering doorgemaakt, zo blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers en Soa Aids Nederland. Jongeren waren minder vaak intiem en gingen vaker langere relaties aan als gevolg van de pandemie, ‘om tenminste iemand te hebben’. HUMAN sprak ervaringsdeskundigen Daisy, Konrad en 3FM-DJ Jamie over hun datingleven tijdens corona. "Ik vroeg haar of ze met mij wilde overwinteren."

Daisy (24) miste het ontmoeten van nieuwe mensen in deze periode. “De voornaamste optie om mensen te leren kennen, was via datingapps.”

Aanzienlijk meer datingapps

Daisy had voor corona meer scharrels en onenightstands. "Het was toen toch een stuk makkelijker om nieuwe mensen te leren kennen. Alles ging een stuk spontaner. Maar vanaf het moment dat de horeca dicht ging, kon ik niet meer met iemand mee na het stappen bijvoorbeeld."

Toch vond ze een manier om tijdens corona te blijven daten. “Ik had al eerder een account op datingapps, maar sinds corona ben ik ze aanzienlijk meer gaan gebruiken. Ik begon toen pas met mensen fysiek ontmoeten via de apps. Dat deed ik eerder niet."

Quote

Ik swipete meerdere keren per week op datingapps, gewoon uit verveling.

Daisy (24)

Creatief met dates

In een kroeg zitten en een biertje drinken op de eerste date zat er tijdens de lockdowns niet in. “Ik moest echt wel creatief worden wat betreft dates," zegt Daisy. "Je spreekt ook niet zomaar bij iemand thuis af als je iemand niet kent. Dat is niet veilig. Ik ging daarom een rondje wandelen en daarna, als de date goed ging, toch wel thuis een drankje doen. Bij een vervolgdate heb ik bijvoorbeeld een speciaalbierproeverij gedaan, of gingen we samen koken.”

Maar ook dat begon na een tijdje te vervelen. “Steeds een filmpje kijken of wijntje drinken, ja dat ben je op een gegeven moment ook wel zat. Je wil ook buitenshuis wat leuks ondernemen samen.”

Onbewust langer daten

Uit het onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland blijkt dat jongeren tijdens de lockdowns vaak pas seks hadden, als al sprake was van een liefdesrelatie met iemand. Vanwege de lockdownmaatregelen waren ze beperkt om nieuwe mensen te ontmoeten, en dus bleven ze langer bij hun partner van dat moment, ‘om tenminste iemand te hebben’. Zo ontstonden zogenoemde coronarelaties. Het gedrag daarin leek niet veel van elkaar af te wijken tussen jongens en meisjes.

"Ik denk dat ik misschien onbewust wat langer heb gedatet met sommige mensen, omdat het lastig was om anderen te leren kennen," zegt Daisy. "Ook om me heen kregen mensen sneller relaties, je bent gewoon op elkaar aangewezen. Je hebt niet zoveel te doen, dus spreek je maar af met elkaar."

Nu alles weer open is, laat Daisy de datingapps even voor wat ze zijn. “Ik focus me nu meer op mijn studie en als ik nieuwe mensen tegenkom, is dat hartstikke leuk en zie ik wel wat ervan komt. Als ik op een feestje sta en in gesprek raak met nieuwe mensen, besef ik hoe erg ik dat heb gemist. Gewoon een praatje maken met een vreemde in de rij voor de wc bijvoorbeeld. Het is echt heel fijn dat dat nu weer kan.”

Konrad (24) had bijna een coronarelatie. “Ik had verteld dat ik niet echt een romantische toekomst zag, maar daarna bleef ik haar nog wel gewoon zien.”

foto: Konrad

Dan maar thuis

Voor corona nam Konrad zijn dates graag mee naar een evenement. “Het is leuk om iemand mee te nemen naar bijvoorbeeld een gala, maar gewoon op een terrasje zitten is ook gezellig. Tijdens corona sprak ik veel meer thuis af dan eerst, maar dat kan ook liggen aan het feit dat ik eindelijk niet meer in een smerig studentenhuis woon.”

Konrad vond de maatregelen wel te handelen. “Ik heb bijvoorbeeld nooit de avondklok hoeven trotseren, want in die periode was ik niet actief aan het daten. Dat lijkt me wel echt vervelend als je een date hebt. Dan moet je van tevoren helemaal bedenken hoe de avond gaat verlopen en dan kom je op dat cruciale punt bij een date: blijf je slapen of ga je een boete riskeren?”

Samen overwinteren

Konrad ontmoette vorig jaar een meisje op zijn werk. “Er was toen net even geen lockdown. Dat was fijn, want toen konden we gewoon nog naar een restaurantje of een ontbijtje halen ergens. We zagen elkaar al best een tijdje, maar op een gegeven moment besefte ik me dat ik eigenlijk toch iets minder verliefd was dan ik dacht. Ik heb toen tegen haar gezegd dat ik niet per se een romantische toekomst voor me zag met haar.”

Na dat gesprek bleven de twee elkaar nog wel regelmatig zien. "Ik vroeg haar of ze met mij wilde overwinteren, om te kijken of er toch niet misschien wat meer in zat. Dat heeft toen niet heel lang meer geduurd. Ze wilde weten of ik echt voor een relatie met haar ging of niet. Uiteindelijk besloten we het af te kappen. Achteraf denk ik dat het beter was geweest als we eerder waren gekapt."

Vertrouwd persoon

Dat het misschien langer dan normaal duurde om het af te kappen, heeft volgens Konrad ook met corona te maken. "Je vindt toch niet zomaar een nieuw iemand," legt Konrad uit. "Met haar was het vertrouwd en fijn. Ik zag het wel zitten om lekker samen te blijven, maar dan niet per se als relatie. Het was winter, niks was open, best logisch dat je een vertrouwd persoon opzoekt voor intimiteit."

Ook 3FM-dj Jamie (27) was single tijdens de coronatijd. "Ik heb leuke dates gehad, maar ga nu liever naar een feestje."

foto: Jamie

Tijd voor dates

Voor corona was Jamie niet echt aan het daten. "Ik had toen geen zin. Tijdens de eerste lockdown kwam daar verandering in. Ik denk dat het ook wel heeft te maken met het feit dat er weinig te doen was, waardoor ik meer tijd had om te daten.”

Ook Jamie zocht een leuke match op datingapps. “Ik zat op RAYA en Tinder, maar soms kreeg ik ook wel berichtjes via Instagram. Dat is een beetje het nieuwe datingplatform, heb ik het idee.”

Invullen van een date was niet zo'n probleem voor Jamie. “Ik deed eigenlijk nooit echt hele lijpe dingen als ik met iemand afsprak in de coronatijd. Tijdens lockdowns zaten we vaak bij mij thuis om een drankje te doen of we kookten samen. Soms ging ik ook wandelen, maar dat deed iedereen volgens mij.”

Liever spontaan

Uit het onderzoek van Rutgers en Soa Aida Nederland blijkt dat jongeren minder vaak intiem waren tijdens corona. “Voor mij is dat juist niet het geval”, vertelt Jamie. "Omdat ik het juist zo druk had vóór corona, kwam er voor mij meer ruimte om intiem te zijn toen de lockdowns kwamen."

Nu de maatregelen weer zijn vervallen, is het leven van Jamie drukker geworden. "Ik zit nu helemaal niet meer op datingapps. Ik ontmoet iemand liever spontaan."

Het onderzoek stelt dat jongeren nu vooral behoefte hebben aan intimiteit en nieuwe ervaringen opdoen. Maar ze geven ook aan dat vaak spannend en onwennig te vinden na de pandemie. "Ik heb juist mijn focus een beetje verlegd nu de maatregelen voorbij zijn," zegt Jamie. "Ik wil liever naar een feestje, dan dat ik ga daten. Ik laat het liever over aan het toeval."

Ster advertentie
Ster advertentie