HUMAN

Gido (18) gebruikt eigen ervaringen in zijn film over pesten

  1. Nieuwschevron right
  2. Gido (18) gebruikt eigen ervaringen in zijn film over pesten

Gido Krom (18) maakte een film over pesten en zelfdoding. Daarmee staat hij zaterdag 30 juni in de finale van Kunstbende. Hij gebruikte zijn eigen ervaringen in de film. "Ik ben door het pesten een tijdje depressief geweest."

Misschien ken je Gido wel van zijn rol als Elke in de serie Brugklas. Tijdens het spelen werkte hij natuurlijk veel samen met cameramensen. Daar kwam hij erachter dat hij liever achter de camera staat, dan ervoor. "Ik vroeg een keer aan de cameraman of ik de camera vast mocht houden. Toen ik zag hoeveel opties en mogelijkheden je hebt met zo’n ding, wist ik het zeker: Ik wil er alles over leren en cameraman worden."

Hij meldde zich vorig jaar aan bij de opleiding AV-Specialist in Zwolle, maar zat daar niet op z’n plek. "Ik kwam er al snel achter dat de opleiding vooral gericht was op editten, niet op filmen. En dat is juist wat ik wil: filmen en regisseren. Dus ben ik gestopt."

Gebaseerd op echte verhalen

Nu heeft Gido zijn eigen film gemaakt en staat hij in de finale van Kunstbende. De film heet Damage, Already Done en gaat over pesten en zelfdoding. "Het is gedeeltelijk gebaseerd op echte verhalen," zegt Gido. "Die verhalen komen van mensen in mijn omgeving, maar ook van mijzelf. Ik ben namelijk door het pesten een tijd depressief geweest."

Gido wilde een film maken die mensen zou raken. "Omdat ik zelf ben gepest, kan ik me heel goed inleven in andere mensen die gepest zijn. Voordat ik de film maakte, ging ik in gesprek met mensen die ik ken, die ook zijn gepest. Hun ervaringen heb ik meegenomen bij het schrijven van het script."

Waarschuwing! Zit je op dit moment niet lekker in je vel en/of denk je aan zelfdoding? Bekijk deze video dan niet en zoek hulp. Op de site van MIND Young kun je terecht voor hulp. Je kunt hier ook advies vragen als je je zorgen maakt over iemand anders.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wijsheden van oma

Maar ook Gido’s eigen verhaal is in de film verwerkt. "Ik heb een tijdje mezelf beschadigd toen ik depressief was. Er waren toen ook klasgenoten die daar iets over zeiden op een negatieve manier. Dat is natuurlijk niet leuk.

"In het begin van de film hoor je de vader zeggen: 'Het hoort niet, dat je je eigen kind begraaft'. Dat zei mijn oma op de begrafenis van mijn tante. Dat heeft me toen zo geraakt, dat ik het altijd heb onthouden en nu dus meeneem in mijn film.”

Duwen en uitschelden

In de film zie je pestgedrag, dat heel veel voorkomt op middelbare scholen. "Dingen als iemand duwen, uitschelden of een tas op de grond gooien. Ik heb juist voor dit soort pesterijen gekozen ze realistisch zijn. Ook wil ik laten zien dat jongeren zich door dit soort pestgedrag echt super rot kunnen voelen."

Veel mensen uit de omgeving van Gido zijn al naar hem toegekomen om te praten over de film. "Dat is ook precies mijn bedoeling: pesten, depressie en zelfdoding bespreekbaar maken. Mijn film kan een opening tot een gesprek zijn."

En ja, ze vroegen hem ook of de film over hem gaat. "Ik gaf aan dat sommige delen wel raken aan mijn eigen ervaringen en emoties. Een tijdje geleden zat ik nog in een burn-out en had een depressie. Heel veel mensen schrikken dan soms, omdat ik overkom als iemand die altijd vrolijk is. Voor mij is het ook fijn om er via de film over te kunnen praten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spelen in de serie Brugklas

Gido speelde transgender Elke in Brugklas. "Ik gaf aan dat ik graag een transgenderrol wilde spelen, omdat ik zelf in transitie ben van meisje naar jongen. Wanneer een niet-transgender een transgender speelt, merk ik dat vaak. Vaak gaat het dan alleen maar om de geslachtsverandering, terwijl er zo veel meer komt kijken bij een transitie."

Daarom wil Gido ook nog graag een documentaire maken over zijn leven als transgender. Hij is al bezig met de eerste draaidagen. "In de docu wil ik duidelijk maken hoe zwaar een transitie mentaal kan zijn en hoe het je leven beïnvloedt, zonder dat je direct een ander persoon bent.”

De komende tijd gaat Gido niet meer studeren. "Ik wil me nu richten op mijn eigen producties en het liefst als freelancer mee werken aan grote producties."

Zit je ergens mee of zie je het (even) niet meer zitten? Klik hier voor hulp.

Ster advertentie
Ster advertentie