HUMAN

3FM-DJ Tannaz is klaar met pesten

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM-DJ Tannaz is klaar met pesten

Vanaf maandag 18 september is het de week tegen (online) pesten. Pesten gebeurt nog veel té vaak, vindt ook 3FM-DJ Tannaz Hajeby. Gebaseerd op haar eigen ervaringen wil ze nu een vuist maken tegen pestkoppen. Komende maandag vindt haar allereerste livestream plaats op de Facebook van 3FM, oftewel Spreekuur met Tannaz.

Yo Tannaz, hoe kwam je op het idee?

"Ik ben vroeger zelf heel erg gepest. Zowel op de middelbare school als het HBO. Ik ben misschien wel een 3FM-DJ en ik probeer altijd zo veel mogelijk mensen aan het lachen te krijgen, maar weet dat ook ik een verleden heb. Ik gun niemand diezelfde pijn.

"In mijn tijd werd er heel weinig naar me geluisterd. Ik was ook niet bekend met zoiets als de Week tegen Pesten. Ik kwam er vorig jaar pas achter dat het bestond. Er wordt kennelijk dus wel iets aan gedaan, maar het is in principe niet zichtbaar voor alle jongeren. Daarom kwam ik op het idee dat ik iets voor hen wil betekenen. Ik wil laten zien dat er mensen tegen pesten zijn. Het is alles behalve cool."

Waarom is pesten zo'n groot probleem?

"Veel mensen worden zodanig gepest dat ze geen contact meer durven te maken met anderen. Sommige mensen kroppen alles zodanig op, dat ze depressief worden. Met vergaande gevolgen...

"Gepesten hebben vaak weinig vertrouwen in zichzelf en de mensen om hen heen. Dat is zonde en gaat ten koste van té veel mooie mensen."

Wat gaan we zien tijdens je 'spreekuur'?

"Maandag 18 september horen we het verhaal van twee jongens die gepest zijn: Zaid en Pim van het 3FM Tussenuurpanel. Kijkers kunnen reageren en vragen stellen in de comments. Door mijn eigen ervaringen met pesten plus het feit dat ik een opleiding volg tot maatschappelijk werker, kan ik helpen en tips geven. Samen gaan we nadenken over dit probleem."

Hoe kun je je het beste weren tegen pesten?

"Eén ding wat ik tegen jongeren zou zeggen is: Met jou is niks mis! Als ik vroeger een foto van mezelf maakte, ging ik in mijn hoofd de woorden van pestkoppen herhalen. Als ik nu die foto's terugkijk, realiseer ik me dat dit nergens voor nodig was. Ik was gewoon leuk zoals ik was. Kijk naar wat jíj vindt van jezelf en negeer wat andere mensen roepen. Het is heel moeilijk, maar het is zonde als je gelooft dat je zo slecht bent.

"Ik heb het zelf proberen geheim te houden. Ik was heel wantrouwend. Mocht je dit lezen en herken je je hierin, probeer dan iemand te zoeken die je echt kan vertrouwen. Opkroppen werkt niet. Mocht het moeilijk zijn om erover te praten, probeer het dan via een hobby. Schrijf, maak muziek, doe een sport.

"Maar uit het niet via social media. Zoek een veilige omgeving. Ik deed het dus verkeerd. Ik postte mijn woede via twitter. Toen vonden mensen juist weer nieuwe redenen om me te pesten. Omdat ik erop inging, gingen de pestkoppen door."

Waarom pesten mensen eigenlijk, volgens jou?

"Vaak zijn pesters zelf onzeker of jaloers. Het zijn mensen die je dingen niet gunnen. Mensen die cool willen blijven en daarom meelopen met de menigte. Ze willen zelf gewoon niet die negatieve aandacht, dus zorgen ze dat de ander die krijgt."

Je zegt dat jij het geheim wilde houden. Wat was jouw uitlaatklep?

"Muziek. Heel kinderachtig, maar ik luisterde back in the days heel vaak naar 'Nobody's Perfect' van Hannah Montana. Die track heeft me echt door slechte tijden heen gesleept. Ik zet die plaat nog steeds wel eens op."

Guilty Pleasure Alert. Tannaz heeft ook speciaal voor de week tegen online pesten en haar livestream een playlist gemaakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tune voor Spreekuur met Tannaz MAANDAG 18 SEPTEMBER om 17:30 in op de Facebook van 3FM. Heb jij vragen die Tannaz, Pim en Zaid misschien wel voor jou kunnen beantwoorden? Reageer dan via insta, Facebook, mail ze via tussenuur@3fm.nl of app ons op 06 268 24024

Ster advertentie
Ster advertentie