HUMAN

Meer jongeren vinden cokegebruik oké: "Een weekend doorhalen lukt niet zonder coke"

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer jongeren vinden cokegebruik oké: "Een weekend doorhalen lukt niet zonder coke"

Het is bezongen door Goldband, Eric Clapton en The Weeknd: cocaïne. Dit verslavende spul duikt op in de club en op feestjes. De drug lijkt de laatste jaren wat zichtbaarder geworden. "Het is in mijn vriendengroep best wel genormaliseerd om cocaïne te gebruiken."

Uit onderzoek van 3Vraagt blijkt dat bijna een derde (29%) van de jongeren tussen 16 en 34 jaar af en toe cocaïne wel vindt kunnen. In 2019 was dat anders, toen spraken we nog van een vijfde (22%) van de jongeren die dat vond. Toch is er volgens het Trimbos-instituut geen toename in het gebruik.

Er zijn aanwijzingen dat in Utrecht, Eindhoven en Amsterdam meer coke wordt gebruikt. Dat was te zien in het rioolwater, waar cocaïneresten werden gevonden. Ga je veel uit, dan zie jij misschien wel een toename, want een kwart van de uitgaanders tussen 16 en 35 jaar heeft wel eens cocaïne gebruikt, blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut.

Wat is cocaïne?

Cocaïne is een illegale drug in poedervorm. Deze wordt doorgaans gesnoven en soms over tandvlees gewreven. Volgens Jellinek wordt je vrolijker van cocaïne en krijg je meer zelfvertrouwen. Het geeft ook het idee dat je meer energie krijgt. Maar je gaat ook veel praten, je hartslag en ademhaling versnelt en je bloeddruk verhoogd. De drug is heel verslavend, want de werking is kort en je wil snel meer.

Langer doorgaan

Wij vroegen via Instagram of onze volgers wel eens cocaïne hebben gebruikt en wat de redenen daarvoor zijn. Het meerendeel gaf aan geen cocaïne te gebruiken. Wie wel coke gebruikt, geeft meestal aan dat het is om langer door te gaan.

Een onze volgers op Instagram: "Je voelt je zelfverzekerder, je geniet meer, maar tegelijkertijd maakt het ook geen verschil. Alsof je de volumeknop van de radio een slinger geeft: dezelfde muziek, maar je wordt er toch wat enthousiaster van."

Een ander reageert: "Ik gebruik het met name om langer door te gaan en geen kater te hebben de volgende dag. Mijn eerste keer was op een festival toen ik geen energie meer had. Ik wilde wel nog wat acts zien, dus toen ben ik met een vriend de dixi ingegaan en hebben we een sleutelpuntje genomen. Ik vond het tegenvallen, had een opgefokt gevoel."

foto: Unsplash | Coke wordt ook weleens witte was genoemd.

Dennis (33): "Van coke word je gierig"

"Ik pas denk ik wel in het cliché," zegt Dennis grappend. Hij werkt op de zuidas voor een consultancybureau. "Ik heb eigenlijk een achtergrond in de neurobiologie, waar ik veel heb geleerd over de werking van drugs. Waar ik eerst wat stricter was met gebruik van andere drugs, dacht ik bij cocaïne juist: 'Ah, fuck it'. Daarmee begon ik in mijn twintiger jaren," vertelt Dennis.

Dennis gebruikt coke vooral om langer door te gaan. "Een aantal jaar geleden gebruikte ik wekelijks cocaïne. Toen ik fulltime stage liep en daarnaast nog een bijbaan had, wilde ik ook nog graag het hele weekend met volle gas uitgaan. Soms haalden mijn vrienden en ik het hele weekend door. Dat lukt niet zonder cocaïne."

Dennis kan ook wat vertellen over de setting waar hij coke doet. "Op afterparty's werkt coke goed, want dan gaan mensen veel praten. Nu doe ik meer speed, want cocaïne heeft ook nadelen. Het is duur - één gram kost in Amsterdam vaak zeventig euro - en je moet er ook nog eens veel van gebruiken om er de hele nacht effecten van te voelen."

Ook vindt Dennis dat mensen er gierig van worden. "Je koopt zo'n zakje vaak met z'n drieën en dan houd je het een beetje geheim, want als andere mensen er lucht van krijgen is het zo op. Ik doe nu meer speed, omdat dat vooral energie geeft. Cocaïne heeft een wat gezelliger imago," legt Dennis uit.

Veel criminaliteit

Voor Dennis is het ook een beetje een ethische kwestie geworden. "Coke is niet heel goed voor de wereld. We grappen weleens dat speed tenminste een lokaal product is. Ik heb er ook last van dat cocaïne niet echt ethisch is. Speed is dat ook niet, maar door coke gaan wel echt veel meer mensen dood."

"Het is in mijn vriendengroep best wel genormaliseerd om cocaïne te gebruiken. Eén vriend is gestopt, de rest gebruikt het regelmatig. We gaan niet altijd meer uit, soms wordt het ook gebruikt in de kroeg of thuis op de bank in een huisfeestjes setting met een klein groepje," sluit Dennis af.

Drugs en criminaliteit

Cocaïne wordt gemaakt van bladeren van de coca plant, die groeit in Zuid-Amerika. Door cocaïne ontstaat veel criminaliteit, er zijn bijvoorbeeld gewapende drugsconflicten rond drugskartels in Colombia en Mexico. Het drugsgeweld houdt in Europa niet op. De drugs komt veel binnen in de havens van Rotterdam en Antwerpen. De criminele bendes die de drugssmokkel verzorgen zijn heel gevaarlijk.

We weten dus dat cocaïne helemaal niet fris is en dat het veel levens kost, maar achter drugs van Nederlandse bodem gaat ook criminaliteit geschuild. XTC wordt gemaakt van MDMA in drugslabs. Speed, ook wel bekend als pep of amfetamine, wordt ook op dit soort plekken gefabriceerd. De dumping van het drugsafval dat overblijft is een groot probleem, want het is heel slecht voor de natuur. In deze video van NOS op 3 wordt uitgelegd wat er schuilgaat achter pep en pillen.

Op Vice lezen we dat er in Nederlandse drugslabs genoeg mensen tegen hun wil in slechte omstandigheden werken. De bazen van de drugslabs zijn vaak gevaarlijk; ook in dit wereldje worden mensen geliquideerd.

Legalisatie

Uit het onderzoek van 3Vraagt blijkt dat 9 procent van de gebruikers geen last heeft van snuifschaamte: zij vinden dus niet dat ze bijdragen aan drugscriminaliteit. Een oplossing voor die drugscriminaliteit zou legalisering kunnen zijn. Legalisatie betekent niet dat je het vrijgeeft, je zal het dus niet in de schappen van de Albert Heijn vinden. Het geeft meer grip op het middel en zo beperk je de de criminaliteit.

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, had het afgelopen jaar over legalisatie van coke en ook de D66 wilde in 2020 een open discussie starten over de regulering van verboden drugs als xtc, cocaïne en paddo's.

In het buitenland worden kleine stapjes gezet: in Canada is zelfs een bedrijf dat legaal harddrugs mag produceren en verkopen en in Portugal is het niet strafbaar om een kleine hoeveelheid drugs op zak te hebben.

Mara (24): "Ik gebruikte het voor mentale energie"

De eerste keer cocaïne voor Mara was bij een vriend thuis, toen ze een jaar of 18 was. "Ik had al weleens speed gebruikt en was op een feestje. De broer van een wat oudere vriend had een zakje bij zich waar hij geheimzinnig over deed. Ik vroeg of ik het mocht, want ik dacht dat het speed was. Hij gaf aan dat het cocaïne was. Ik stond er voor open om het eens te proberen, maar wilde ook een beetje stoer doen," vertelt ze.

"Ik heb een angststoornis en ben niet zo sterk in sociale situaties. Met coke op heb ik zin om mee te doen en dan ben ik enthousiaster. Ik denk dat ik de afgelopen jaren eens in de twee maanden coke gebruikte. Nu heb ik het al een half jaar niet meer gedaan. Dat komt omdat ik niet kan zeggen dat ik om het milieu en de mensen geef om vervolgens op feestjes te snuiven. Daarbij gebruikte ik het ook voor mentale energie, als ik geen zin meer had om door te gaan. Ik besef me nu dat als je drugs nodig hebt om zin te maken, dat misschien niet de beste reden is," vertelt Mara peinzend.

Minder gewend aan coke

Mara's kring in haar woonplaats in Brabant is open minded. Niemand staat er echt versteld van als je coke gebruikt, geeft ze aan. "Er is wel sprake van wat discretie, je moet niet zomaar gaan snuiven waar iedereen bij is. Maar het we kunnen het er wel gewoon over hebben, dan bespreken we bijvoorbeeld de effecten."

"Ik heb ook een vriendengroep in Zeeland en daar is het meer een taboe-onderwerp. Coke wordt daar absoluut niet gedaan, ze komen niet in situaties waar het wordt aangeboden."

Mara ziet nog een andere kant van drugsgebruik: "Ik werk in de verslavingszorg. Ik kan moeilijk tegen een client vertellen dat het dom is om drugs te gebruiken als ik in het weekend ook gebruik. De mensen die ik in de verslavingszorg tegenkom, roken voornamelijk cocaïne, dat heet dan crack. Het zijn vaak mensen die al in een kwetsbare positie zitten, dan wordt drugs aantrekkelijk en wordt je er soms afhankelijk van."

foto: Pexels

Helène (24): "Ik vind het een heftige drug"

Helène woont in Amsterdam, waar ze haar master AI deed. "Hier is coke heel normaal," begint ze. Echter gebruikt Helène dat niet. "Ik heb wel MDMA, 2CB en truffels gedaan, maar cocaïne zal ik nooit gebruiken. Het is slecht voor je gezondheid en ik ben niet eens met hoe het wordt verhandeld. Daar worden zelfs kinderen bij betrokken. Daarbij is het ook heel verslavend, ik vind het een heftige drug."

"De mensen om me heen die coke gebruiken, doen dat vooral op festivals. Ik vind dat hun eigen keuze. Ik rook ook niet, maar ik zal anderen er niet van weerhouden. Dat moeten ze echt zelf weten." Helène geeft aan dat ze cocaïne eerder associeert met criminaliteit: "Ik heb een beeld in mijn hoofd dat de criminaliteit bij een drug als MDMA minder heftig is, maar misschien heb ik het wel mis."

Ouder worden

Ze denkt niet per sé dat mensen er anders mee omgaan door de tijd heen. "Ik denk dat er vroeger ook veel drugs werd gedaan. Naarmate ik ouder ben geworden, is het voor mij zichtbaarder geworden dat mijn vrienden het gebruiken. Het is wel wat normaler geworden, dat zie ik ook bij andere heftige drugs zoals 3MMC. Dat gebruik ik ook niet. Over het gebruik van deze drug doen mensen best casual." 3MMC is een oppeppende designerdrug. Deze drug kan zorgen voor hartritmestoornissen, een verhoogde bloeddruk en rusteloosheid.

Coke bij het uitgaan

De setting waarin mensen cocaïne gebruiken komt dus veel terug, voornamelijk in uitgaanssferen. Zo wordt volgens poppodium 013 steeds vaker openlijk drugs gebruikt, horen we in de 3FM-podcast De Machine. Heel veel gegevens over het gebruik onder de uitgaanders is er niet, maar as we speak doet het Trimbos-instituut onderzoek.

Ook kunnen we niet spreken van normalisatie: coke wordt wellicht meer geaccepteerd en is misschien wat zichtbaarder, maar feit blijft dat een groot deel van Nederland geen cocaïne heeft gebruikt. Dat zagen we ook in jullie antwoorden op onze polls op Instagram.

Mocht je ooit overwegen om (hard)drugs te gebruiken, lees je dan goed in bij Drugsinfo.nl.

De namen in dit artikel zijn gefingeerd, omdat deze bronnen graag anoniem willen blijven. De identiteit van de bronnen zijn bij de redactie bekend.

Ster advertentie
Ster advertentie