HUMAN

Toen Renze's (23) relatie uitging werd hij eenzaam: "Ik trok altijd op met de vrienden van mijn ex"

foto: Bart van der Puttenfoto: Bart van der Putten
  1. Nieuwschevron right
  2. Toen Renze's (23) relatie uitging werd hij eenzaam: "Ik trok altijd op met de vrienden van mijn ex"

Toen Renze zijn vijfjarige relatie verbrak werd hij overvallen door eenzaamheid. Hij trok altijd op met de vrienden van zijn ex-vriendin. Hij meldde zich aan voor een groep voor eenzame jongeren: "Ik dacht dat er allemaal mensen zouden zitten waarvan je wel verwacht dat ze eenzaam zijn. Maar het waren gewoon mensen zoals jij en ik."

Tijdens corona nam de eenzaamheid onder jongeren toe. Opgesloten in onze kamers met een verplichtte anderhalve meter tussen ons en onze dierbaren kon het leven zwaar zijn. Meer dan de helft van de jongeren ervoer gevoelens van eenzaamheid tijdens de coronacrisis. Nieuwe contacten maken is normaal een manier om iets aan eenzaamheid te doen. En dat was juist heel erg lastig tijdens de lockdowns.

Renze was ook eenzaam tijdens de coronacrisis. Toch lukte het hem om actie te ondernemen en zich weer beter te voelen. Nu wil hij zijn verhaal delen, om daar andere jongeren mee te helpen.

Een verbroken relatie

Renze woont op zichzelf in Velsen-Noord, een dorp in Noord-Holland. Overdag werkt hij als chauffeur bij een technische groothandel. Hij kreeg last van eenzaamheid nadat zijn vijfjarige relatie uit ging. "Ik kreeg het gevoel dat ik helemaal alleen was. Mijn vrienden waren eigenlijk haar vrienden en ze vielen allemaal één voor één weg."

Renze's dagen begonnen steeds meer op elkaar te lijken: eat, sleep, work, repeat. "Na een tijdje begonnen al die kleine dingen een opgave te worden," zegt Renze. "Op tijd mijn bed uitkomen, boodschappen doen en voor mijzelf koken. Ik was altijd heel zelfstandig, maar in die tijd kostte alles moeite."

Natuurlijk had Renze ook veel verdriet van zijn verbroken relatie. "Maar het probleem was dat ik dat verdriet eigenlijk met niemand kon delen," zegt Renze. "Hoewel ik er zelf voor had gekozen om de relatie te verbreken waren we toch een groot deel van mijn leven samen geweest, we deden altijd alles samen. Ik kon er wel met mijn familie over praten, maar dat is niet hetzelfde."

Afhankelijk van online daten

Al vrij snel nadat zijn relatie uit was begon Renze online te daten. "Ik werd dan heel erg afhankelijk van die mensen," vertelt Renze. "Als er dan een match was en het potentieel iets kon worden, wilde ik heel veel met ze praten. Ik kan me nu wel voorstellen dat zoiets best benauwend is voor een ander, dat het je afschrikt."

Googelen op eenzaamheid

Op een zaterdagavond zat Renze thuis in zijn eentje op de bank. "Ik verveelde me. Eerst zat ik een serie te kijken, toen een spelletje te spelen, dan ging ik weer een filmpje kijken op YouTube en dan weer een liedje luisteren op Spotify. Het hielp allemaal niet meer. Ik voelde me echt klote. Ik werd gek van mezelf, het binnen zitten en niemand hebben. Toen Googlede ik het woord eenzaamheid."

Twee vormen van eenzaamheid

Iedereen heeft zich wel eens eenzaam gevoeld. Psychologen maken vaak een onderscheid tussen sociale en emotionele eenzaamheid. Bij sociale eenzaamheid zijn er niet genoeg mensen met wie jij je verbonden voelt, op kunt vertrouwen of op terug kunt vallen als er iets vervelends gebeurt. Emotionele eenzaamheid is dat gevoel van leegte, gemis en in de steek gelaten worden.

Mensen zoals jij en ik

Al snel kwam hij terecht bij het plaatselijke project Jij hoort erbij en het landelijke Join us. Dit is een stichting die jongeren die zich eenzaam voelen helpt. Ze hebben fysieke groepen door het land voor jongeren tot 25 jaar en online groepen voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar.

"Eigenlijk durfde ik eerst niet," zegt Renze. "Ik dacht dat daar allemaal mensen zouden zitten die totaal niet in mijn omgeving passen. Een beetje grof gezegd, mensen van wie je het wel kunt begrijpen dat ze eenzaamheid ervaren. Maar dat was dus helemaal niet zo! Er zaten daar gewoon mensen zoals jij en ik."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uiteindelijk zette Renze zich over zijn angst heen en meldde zich aan bij beide groepen. "Ik dacht: ik heb toch niks te verliezen, mijn eenzaamheid kan niet nog erger worden. Toen kwam ik er dus achter dat ik met heel veel mensen uit die groepen kon levelen."

Eenzaamheid in de toekomst te voorkomen

Bij Join us worden de groepen vier maanden lang begeleid door coaches. "Zij helpen je ook met wat je lastig vindt," legt Renze uit. "Ik kwam erachter dat ik het moeilijk vind om contacten te onderhouden. Ik vond het lastig om een appje te sturen met: 'Hey, hoe gaat het nou met je?', waardoor eigenlijk al mijn vriendschappen altijd verwaterde." Door het wekelijkse contact met zijn twee groepen wordt Renze daar steeds beter in.

Zelfverzekerder door contact

Renze kijkt met goede moed naar de toekomst. "Ik merk dat ik zelfverzekerder ben. Doordat ik hulp heb gezocht en meer contact heb voel ik me veel beter. Vroeger was ik vooral op mijn vriendin gefocust en wat zij wilde. Nu ben ik aan het onderzoeken wat ik zelf wil in dit leven. Binnenkort ga ik bijvoorbeeld ook weer bij mijn oude basketbalteam kijken. Misschien wil ik in de toekomst weer meedoen!"

Renze kan iedereen die zich eenzaam voelt aanraden om op zoek te gaan naar een groep jongeren. "Join us is heel fijn, maar er zijn ook veel initiatieven door het hele land. Ik wil je echt meegeven dat je niks te verliezen hebt en dat er een hoop leuke mensen zitten die net als jij gewoon opzoek zijn naar contact."

Join us krijgt een nieuwe online community

Om nog meer jongeren te helpen komt er vanaf begin november nog iets bij: een online community. Dit wordt een online ontmoetingsplek voor jongeren die graag meer sociaal contact willen, maar dat soms ook lastig vinden. Een plek om leuk contact te hebben, maar ook om elkaar te helpen, en te ontdekken dat je niet de enige bent die moeite heeft met sociaal contact.

Interesse? Je kunt je via community.join-us.nu alvast aanmelden.

#openup-week

Dit jaar is van 10 t/m 15 oktober de vijfde editie van de #openup-week. Dit is een themaweek van 3FM, NPO3 en FunX, op initiatief van omroep HUMAN en MIND. Tijdens de #openup-week besteden we aandacht aan mentale gezondheid bij jongeren en stimuleren we je om ook open te zijn over hoe het nu écht met je gaat. Meer weten? Check 3FM.nl/openup

Wil jij een idee krijgen van jouw mentale bui vandaag? Maak dan Check Je Bui! Een speciale mentale test om vijf jaar #openup te vieren.

Ster advertentie
Ster advertentie