3FM nieuws

Om deze reden zijn jongeren vaker eenzaam dan ouderen

  1. Nieuwschevron right
  2. Om deze reden zijn jongeren vaker eenzaam dan ouderen

Voel jij je wel eens schuldig tegenover bejaarden die moederziel alleen achter de geraniums wegkwijnen? Wij ook. Maar blijkbaar mogen we ook zelfmedelijden hebben, want wij voelen ons nóg eenzamer.

Jongeren tussen de 16 en 24 jaar voelen zich vaker eenzaam dan 75-plussers. De BBC deed een megagroot eenzaamheidsonderzoek, onder 55.000 mensen, en daaruit blijkt dus dat wij ons vaker alleen voelen dan de oudere generaties. En dan moet je eenzaam zijn niet te letterlijk nemen. Het gaat niet over alleen zijn, maar over je alleen voelen.

Check in onderstaand filmpje de resultaten van de BBC:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sociale media

Met de eindeloze mogelijkheden op Instagram, Snapchat, Facebook, noem maar op, zou je denken dat onze generatie juist struikelt over de sociale mogelijkheden. Je kan tegenwoordig met Jan en alleman in contact komen, maar ja, dat betekent nog niet dat we waardevolle relaties opbouwen. Van social media is zelfs vastgesteld dat ze een negatief effect hebben op de geestelijke gezondheid van jongeren, met name op angstgevoelens, depressies en eenzaamheid.

Hoe ga je ermee om?

Maar we kunnen niet alleen social media de schuld geven. Uit het onderzoek blijkt juist ook dat de generaties voor ons aangeven dat ze zich in hun jongere jaren het meest eenzaam hebben gevoeld, zelfs toen social media er nog niet was. Je weet wel, in de tijd van pen en papier. Inkt en veer. Postduif en fax. De reden dat we ons op jonge leeftijd vaker eenzaam voelen, houdt verband met het feit dat we dan nog niet weten hoe we met deze gevoelens om moeten gaan, simpelweg omdat we hier nog niet zoveel levenservaring in hebben.

Tussenuur-podcast over eenzaamheid

3FM Tussenuur vraagt in de Week tegen Eenzaamheid (27 sep t/m 6 okt) aandacht voor eenzaamheid onder jongeren en dat doen ze met een podcast, waarin presentator Martine van der Spek in gesprek gaat met Gijs Rademaker van EenVandaag, die uitgebreid onderzoek deed naar eenzaamheid onder jongeren. Hij legt haarfijn uit waarom veel jongeren zich dan alleen en eenzaam voelen.

CHECK DE PODCAST IN DE 3FM APP, BELUISTER 'M VIA STITCHER OF IN ITUNES

Ster advertentie
Ster advertentie