HUMAN

Hoe awkward ben jij (en maakt dat uit eigenlijk)?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe awkward ben jij (en maakt dat uit eigenlijk)?

Spinazie tussen je tanden of over iemand praten terwijl diegene achter je staat. Ongemakkelijke situaties kennen we allemaal. En die vermijd je het liefst. Maar sociale onhandigheid is ook positief, vindt de Amerikaanse Ty Tashiro, schrijver van het boek Awkward. Onze vrienden van 7Days spraken 'm.

Hoi Ty, wanneer is iets awkward?

"Ongemakkelijkheid ontstaat als iemand afwijkt van kleine sociale verwachtingen. Bijvoorbeeld als je je rits bent vergeten dicht te doen, op een gekke manier oogcontact maakt of te dicht in de persoonlijke ruimte van een ander komt."

Hoe kan iets ongemakkelijks nu positief zijn?

"Als iemand awkward is, maakt diegene zich zorgen over het signaal dat hij afgeeft. Namelijk dat hij sociale codes niet begrijpt. Maar het kan ook in je voordeel werken.

"Mensen die blozen, voelen zich daardoor vaak nóg meer gegeneerd. Maar ik zeg dan: Wees blij, want zo maak je duidelijk dat je wéét dat je iets raars doet. Dat maakt je juist heel likeable."

Zijn jongeren extra gevoelig voor awkwardness?

"Zeker. In de puberteit gaan je hersenen relaties anders zien. Je wordt bewuster van je eigen gedrag en gaat dingen als 'een klik met iemand' belangrijker vinden. De vraag die je jezelf moet stellen is: Hoe zorg ik ervoor dat ik mezelf aanpas, zonder mezelf te verliezen?

"Aan de ene kant is het goed om sociale etiquette te begrijpen. Maar het is ook belangrijk om niet te veel te focussen op wat anderen van je verwachten."

Waarom zijn sommige mensen sociaal onhandig en anderen niet?

"Er zijn mensen die het moeilijk vinden om aan de sociale verwachtingen te voldoen. Zo’n twintig procent is zelfs chronisch awkward: zij krijgen de vaardigheden voor soepel lopende contacten niet onder de knie.

"Maar zelfs daar staat iets positiefs tegenover. Uit verschillende studies blijkt dat ongemakkelijke mensen een andere blik op de wereld hebben."

En dat is positief?

"Ja. Het woord awkward komt van het Oud-Noorse afugr. Dat betekent: de verkeerde kant op kijken. Ik zie het liever als de andere kant op.

"Door een gerichte focus op een bepaald onderwerp of thema, zien ongemakkelijke mensen sommige dingen veel helderder. Daardoor blinken ze vaak uit in muziek, kunst, wetenschap of poëzie."

Total awkwardness tussen muzikale genieën Kanye en John Mayer:

Tot slot: ben je zelf wel eens awkward?

"Ja, al sinds ik me kan herinneren. Mijn ergste moment was als kind op een familiedag. Mijn neefjes en ik klommen op een boot. Ik werd overmoedig, gaf een ruk aan het stuur en wilde gassen. Maar ik kwam niet vooruit en bleef vijf minuten keihard rondjes draaien. Verschrikkelijk om aan terug te denken."

Ster advertentie
Ster advertentie