HUMAN

Waarom je af en toe gewoon ff moet janken

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je af en toe gewoon ff moet janken

Januari is natuurlijk de maand bij uitstek om te janken. Zo pal na de feestmaand december, met Blue Monday en hartje winter enzo. Maar weet je, janken is ook prima. Laat het gewoon eens toe. 3, 2, 1, janken maar!

Van huilen knap je op

Heeft iemand ooit raar of stom gereageerd als je huilde? Nee! Dan werd je getroost en was iemand lief voor je (zo niet dan was diegene een eikel). Vaak kom je tot hele mooie gesprekken als je jezelf kwetsbaar opstelt.

Uit onderzoek van de Nederlandse expert Michelle Hendriks blijkt dat huilen vaak voor troost en hulp zorgt, en daar knap je van op.

Door te huilen kom je tot elkaar

Uit een Nederlands huilonderzoek blijkt dat mensen laten zien hulpeloos te zijn als ze huilen. Door te huilen maken we duidelijk dat we iets niet aan kunnen en ons overweldigd voelen. Tranen zijn een krachtig communicatiemiddel. En dat mag je best af en toe inzetten om te laten zien hoe je je voelt! En dan levert vaak begrip op.

Huilen brengt ontspanning

Volgens hetzelfde huilonderzoek lucht huilen op. Althans, voor sommigen. Voor mensen die depressief zijn of niet lekker in hun vel zitten lucht huilen niet echt op. Voor anderen wel, al hangt het wel af van de situatie en hoe mensen reageren. Als er meer begrip en troost is, wordt er meer opluchting ervaren. Door niet meer constant tegen je tranen te vechten, gaat de druk wat van de ketel.

Ster advertentie
Ster advertentie