HUMAN

Kevin praat met Chantal over zelfdoding op de radio

  1. Nieuwschevron right
  2. Kevin praat met Chantal over zelfdoding op de radio

“Zelfdoding. Waarom? Je hebt zo’n leuk leven!”

Chantal (28) heeft sinds haar twaalfde last van zelfmoordneigingen. Volgens haar rust er een enorm taboe op het praten over zelfdoding. Daarom praat ze eens in de paar maanden een tijdje met 3FM-dj Kevin op de radio over zelfdoding en depressie.

Dat contact ontstond een half jaar geleden. Kevin heeft in zijn show de rubriek Kaartje van Kevin. Luisteraars kunnen Kevin bellen en aangeven aan wie er een kaartje gestuurd mag worden. Vervolgens schrijft Kevin het kaartje en stuurt het op. We belden met Chantal om haar te vragen waarom ze zo open en bloot vertelt over haar situatie.

'Ik ben geen zielig vogeltje'

Chantal belde Kevin omdat ze haar vriendin wilde bedanken. Dat was drie weken nadat ze een zelfmoordpoging deed. “Ik wilde haar bedanken omdat ze er altijd voor me is en me behandelt als ieder ander mens. En niet als één of ander zielig vogeltje."

“Kevin vond het gesprek heftig en werd er een beetje emotioneel van. Toen het gesprek was afgelopen spraken we af om contact te houden.”

Luister hier naar het meest recente gesprek tussen Kevin en Chantal:

“Ik had een vervelende jeugd. Mijn ouders zaten in een vechtscheiding. Twee jaar geleden werd er bij mij boulimia, schizofrenie, autisme en borderline gediagnostiseerd. Er gebeurt zo veel in mijn hoofd. Rust en regelmaat is voor mij heel belangrijk. Dan ben ik in balans.”

Niet altijd blij

“Maar er gebeuren natuurlijk altijd dingen waar je niet blij mee bent. En dat kan bij mij hoog opstapelen. Gelukkig kan ik steeds beter omgaan met mijn stoornissen en zelfmoordneigingen. Ik voel steeds beter aan wanneer het niet goed gaat en neem dan contact op met mijn leidinggevenden.”

Chantal woont begeleid. Ik woon in een flat met andere mensen met een beperking. Wanneer het niet goed gaat, of als ik gewoon een kopje thee wil drinken, kan ik langs bij mijn begeleiding. In die ruimte staat ook een Wii, dus daar ontmoet ik ook andere mensen uit het gebouw.”

Vind mij niet zielig

“Het is fijn wonen daar. Iedereen behandelt elkaar goed en gelijkwaardig. En zo werkt het niet altijd als je psychische problemen hebt. Vaak vinden mensen je zielig en gaan ze betuttelend met je om. Alsof je een klein kind bent. Ze denken je te helpen door te zeggen: Zelfmoord? Waarom?! Je hebt toch een prachtig leven? Ben er gewoon voor me. Je hoeft niks op te lossen.”

Chantal praat met Kevin op de radio om zelfdoding meer bespreekbaar te maken. “Mensen weten te weinig over dit onderwerp. Veel zien het als een schreeuw om aandacht. Het zou goed zijn als er meer voorlichting zou komen over psychische problemen.”

Herken je je in het verhaal van Chantal en heb je de behoefte om met iemand te praten, klik dan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie