HUMAN

Lisa (27) ontwierp een sex toy voor haar studie: "Ik wil koppels helpen minder te focussen op penetratie"

foto: Lizanne Damstrafoto: Lizanne Damstra
  1. Nieuwschevron right
  2. Lisa (27) ontwierp een sex toy voor haar studie: "Ik wil koppels helpen minder te focussen op penetratie"

In het onderzoek van 3Vraagt en HUMAN vertelt 72 procent van de vrouwen één of meerdere seksspeeltjes in hun nachtkastje te hebben liggen. Maar wie maakt die toys eigenlijk? Maak kennis met Lisa (27), ontwerper van sex toys en masterstudent aan de TU Delft: “Alle sex toys zijn nu zo gericht op penetratie of een snel orgasme, ik wilde voor mijn afstuderen iets maken wat intimiteit stimuleert.”

Jij ontwerpt al een tijdje sex toys. Hoe ben je daar ooit mee begonnen?

Ik was altijd al geïnteresseerd in seksualiteit. Mijn klasgenoten kwamen altijd bij mij als ze iets wilden weten. Toen ik industrieel ontwerpen ging studeren grapten mijn vriendinnen dat ik vibrators moest gaan maken. Op een dag kwam er binnen onze opleiding een oproepje van een sex toy webshop: ze wilden een speeltje, een vibrator met opzetstukken, herontwerpen. Ze wilden dat hij er aantrekkelijker uit zou zien en gebruiksvriendelijker zou worden. En zo ben ik gestart!”

Hoe ga je dan aan de slag?

“Het begint heel praktisch. Je kijkt of iets wel lekker in de hand ligt, of je de knopjes bijvoorbeeld goed kan vinden zonder er naar te kijken. Daarna ben ik gaan onderzoeken of die bestaande vibrator eigenlijk wel goed aansloot op het lichaam. Om dat te testen heb ik hem aan meerdere vrouwen meegegeven en liet ik ze vragenlijsten invullen voor de feedback. Toen ben ik al die opzetstukken opnieuw gaan ontwerpen, ik heb toen ook veel van de veranderingen gewoon zelf getest."

button arrow
button arrow
foto: Lisa Kleisen
Schetsen van Lisa's eerder ontworpen sex toy

Je bent aan het afstuderen op een nieuwe soort toy. Vertel!

"Voor mijn master wilde ik echt een nieuw soort product ontwikkelen. Ik wilde mij focussen op stellen die al langere tijd samen zijn. Het komt veel voor dat daar de seksualiteit niet altijd meer zo vanzelfsprekend is. Ik begon mijn afstuderen met het interviewen van koppels. Het viel me op dat de stellen veel bezig waren met berichten in de media als ‘twee keer in de week seks hebben is een gezond seksleven’, of dat ze zich aan Hollywood-films meten. Die stellen voelen allemaal de druk om de frequentie hoog genoeg te houden, maar dat leidt vaak tot teleurstelling.”

"Ik deed mijn interviews met heterokoppels. Ik kwam erachter dat mannen en vrouwen anders met seks omgaan. Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat mannen anders seksueel geprikkeld raken dan vrouwen opwinding werkt.

Uit mijn interviews kwam naar voren dat mannen al opgewonden zijn als ze seks initiëren, maar vrouwen hebben meer seksuele prikkers nodig om op datzelfde opwindingsniveau te komen waardoor ze eerder geneigd zijn de seks af te wijzen. Je krijgt dan een spiraal van afwijzing waardoor de passie langzaam verdwijnt."Nuance

En jouw seksspeeltje zorgt ervoor dat die passie weer terugkomt?

"Precies! We hebben vaak het idee dat er toegewerkt moet worden naar penetratie-seks, maar dat is door hoe de anatomie van de vulva in elkaar zit voor veel vrouwen niet het meest plezierige. Seks is zoveel meer dan penetratie, we hebben het altijd maar over voorspel, waarmee je doet alsof dat eerst moet. Wat mij betreft noemen we dat voortaan seks, want het is allemaal onderdeel van dezelfde soort intimiteit."

Dus jouw nieuwe sex toy zorgt voor intimiteit?

"Inderdaad! Eigenlijk is het geen sex toy, maar een intimiteits-toy. Het is een massage apparaat* met bijbehorend sfeerlicht, zo kunnen de koppels opnieuw elkaars lichaam ontdekken door intieme aanraking. Misschien leidt zo’n sessie wel tot seks, maar het is vooral bedoeld om weer de spanning te vinden bij een koppel dat al langere tijd samen is."

*Omdat Lisa haar design later nog op de markt komt, kan er niet in meer detail worden geschreven over het apparaat.

Er zijn heel veel sex toys op de markt. In deze video legt Lisa uit hoe je nou het beste een sex toy uitzoekt:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In het nieuws werd er tijdens corona gesproken over een sex-toy-revolutie. Hoe zie jij dat?

"In het design zie je ook wel echt een revolutie. Er is nu veel meer aandacht voor esthetiek, de kleuren zijn niet alleen meer roze en paars maar gaan met de mode mee. Alle speeltjes worden ook kwalitatief beter, eigenlijk is alles wat nu gemaakt wordt waterdicht en bijna niks meer werkt op batterijen. Sex toys weken zich langzaam los van hun duistere imago in kelders of kleine winkeltjes op de wallen. Dat zie je ook aan de reclames, ze worden steeds luxer met bekende mensen die het gezicht zijn van merken. Het lijken soms wel parfumreclames! Er zijn ook steeds meer vrouwelijke engineers, die strijden voor vrouwelijk genot."

Denk je dat de vibrators er door al die vrouwelijke engineers ook niet meer uitzien als piemels met veel aders?

"Ik heb daar geen harde data over, maar het zou me niet verbazen. Ik denk dat er nu wel steeds meer het idee ontstaat dat wij als vrouwen geen man nodig hebben voor ons seksueel genot. Vibrators zijn nu niet meer een deel van de man dat moet worden nagemaakt voor vrouwelijk plezier. Vibrators zijn echt designobjecten geworden."

Wat voor grote ontwikkelingen gaan we nog zien in de wereld van sex toys, denk jij?

"De laatste grootste nieuwe ontdekking was de luchtdrukvibrator, dat was wel echt vernieuwend. Nu zie je steeds meer mensen die met kunstmatige intelligentie gaan werken. Er is al een vibrator op de markt die jouw orgasmes meet en je zo inzicht kan geven in hoe jij de meest intense orgasmes beleeft. Ik denk dat we steeds meer slimme vibrators krijgen die zich aanpassen aan jouw lichaam."

Zou jij daar uiteindelijk ook mee willen werken?

"Ik denk dat we nu als designers op het pad van 'het ultieme orgasme' zitten. Dat is heel leuk, maar we hebben een afslag gemist. De focus van sex toys ligt nu allemaal op genitaliën, maar seks gaat niet alleen maar om genitaliën, het is zo’n klein onderdeel van wat seks eigenlijk is. Seks gaat over intimiteit, huid op huid contact, genegenheid. Er zijn nu nog geen sex toys op de markt die dat stimuleren. Ik wil me daar in de toekomst in blijven verdiepen."

Ster advertentie
Ster advertentie