HUMAN

Zo goed denken jullie aan een ander

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo goed denken jullie aan een ander

Zeer hoopgevend dit. Chapeau!

School, bijbaantjes, sport, shoppen, en altijd de foon natuurlijk: jongeren hebben al geen tijd genoeg voor zichzelf, laat staan voor een ander. Tot zover de beeldvorming. Wij van Tussenuur zijn al een tijd bezig om dit beeld bij te stellen.

En hoe kun je dat beter dan met onderzoek!? Zodoende vroegen we onze vrienden van JijVandaag om te onderzoeken of jullie überhaupt aan andere mensen denken. Hieronder de resultaten en als klap op de vuurpijl: SUPERLEUKE infographics!

Zorg voor een ander

Aan het onderzoek deden 1.045 jongeren tussen 12 en 24 jaar mee. Vier op de vijf jongeren is redelijk tot heel bereid om zorg voor iemand in zijn omgeving op zich te nemen.

Eén op de vijf heeft weleens voor een ouder of langdurig ziek familielid gezorgd of doet dat momenteel.

Vrijwilligerswerk

Bijna zeven op de tien jongeren geeft aan dat ze weleens aan vrijwilligerswerk deden of op dit moment doen, meestal in de zorg, cultuur of sport. “Als ik er de tijd voor heb, vind ik het geen probleem,” zegt een deelnemer aan het onderzoek. “Als het gewoon leuk werk is en je helpt er ook nog iemand bij, dan vind ik het prima”, zegt een ander.

De jongste generatie is in ieder geval bereid om na te denken over vrijwilligerswerk. Een deelnemer schreef: “Of ik later ‘echt’ vrijwilligerswerk zou doen hangt af van of ik me verbonden voel met het doel en of het mij daardoor voldoening geeft.”

Op bezoek bij opa & oma

Sowieso gaat tweederde van de jongeren (67 procent) uit eigen initiatief op bezoek bij zijn grootouders. Soms nemen ze zelfs de zorg voor hun grootouders op zich.

“Mijn opa was net overleden en mijn oma had het hier erg moeilijk mee”, schreef een jongere. “Ik heb enkele maanden bij haar in huis gewoond om te helpen met het huishouden, bankzaken en wat opknapwerk aan het huis. Inmiddels staat ze weer op eigen benen.”

En ook nog hulpvaardig!

Meer dan vier op de tien jongeren (44 procent) biedt onmiddellijk hulp aan wanneer hij of zij ziet dat iemand zich niet goed voelt. Ongeveer de helft van de ondervraagden (49 procent) wacht eventjes voordat hij of zij vraagt of er iets mis is. Slechts één op de twintig (5 procent) doet helemaal niets.

Inderdaad, hoe zou dat bij ouderen zijn? Hoe dan ook: al met al geen reden tot zorgen over de nieuwe generatie als het gaat om zorg voor en hulp aan de ander. Chapeau!

Ster advertentie
Ster advertentie