HUMAN

Durf jij te zeggen wat je wil?

  1. Nieuwschevron right
  2. Durf jij te zeggen wat je wil?

Best wel, eigenlijk.

Vragen afvuren

Hoe vrij denken jongeren vandaag de dag? Als je een afwijkende mening hebt, durf je die dan te laten horen? Dat waren vragen die we met hulp van jongerenpanel JijVandaag op jullie afvuurden, een tijdje terug.

Zes op de tien ondervraagde jongeren zei dat ze van zichzelf vonden dat ze redelijk vrijuit konden spreken. En dat is toch best hoopgevend, dachten we zo.

Lieve vrede

En die andere veertig procent dan? Waarom durven zij niet openlijk een andere mening te laten horen? De één doet dat om de lieve vrede te bewaren of is bang om uitgesloten te worden van de groep.

Daarnaast wordt rekening gehouden met de kortzichtigheid van 'de ander'. Zo vinden ze het lastig om in gesprek te gaan met klasgenoten met een migratie-achtergrond als het gaat om religie of homoseksualiteit.

Eigen ervaring

Ook niet onbelangrijk, hoe vorm je eigenlijk een mening? Bijna elke jongere baseert die mening vooral op hun eigen ervaringen, maar ook wat ze leren op school en wat ze meekrijgen van het nieuws en social media.

Ook nemen ze de mening over van hun ouders, hoewel ze ook regelmatig van mening verschillen met hun ouders, met name op het gebied van social media en school of werk.

Niet uit de weg

Gesprekken over maatschappelijk thema's gaan jongeren overigens niet uit de weg met hun ouders. Zes van de tien jongeren durven het ook openlijk oneens te zijn met hun ouders.

En zoals gezegd zijn ze het niet altijd eens met 'de volwassenen'. Een op de vijf jongeren geeft namelijk aan dat ze anders denken dan hun ouders op het gebied van integratie, vluchtelingen en, hoe kan het ook anders, seks.

Ster advertentie
Ster advertentie