HUMAN

Lockerroom Talk: "Heb je nog seks als je partner zijn spieren niet kan bewegen?"

foto: Claire Bontjefoto: Claire Bontje
  1. Nieuwschevron right
  2. Lockerroom Talk: "Heb je nog seks als je partner zijn spieren niet kan bewegen?"

Als je partner de ziekte ALS krijgt, heeft dit een grote impact op je relatie. Hoe verandert de romantiek en je seksleven? Is er een grens tussen mantelzorger en partner zijn? En hoe leef je verder als je weet dat je partner er straks niet meer is? 3FM-dj's Mart en Sophie stellen deze taboedoorbrekende vragen in de Serious Request Special van de Lockerroom Talk aan gasten Annika en Sophie.

Niemand durft die vraag te stellen

Twee jaar geleden verloor Sophie (44) haar man Theo aan ALS, een ziekte waarbij je spieren één voor één uitvallen. Ze is pas 35 jaar wanneer haar man de diagnose krijgt. Vijf jaar lang draagt ze de zorg voor haar steeds zieker wordende partner en haar twee kinderen. Door corona draagt ze deze zorg een lange periode helemaal alleen.

Sophie vindt het belangrijk om te praten over de impact van een zieke partner op een liefdesrelatie. Ze merkt dat mensen vooral praten over hoe ziek Theo was, en niet over wat er voor haar allemaal veranderde. "Je verliest hele normale menselijke dingen in je liefdesrelatie als je partner niet meer zijn lichaam kan bewegen. Het is kwetsbaar om hierover te praten, maar ik doe het om andere partners te helpen. Dat ze weten dat ze niet alleen zijn."

Lastig om je partner zo zwak te zien

Annika (45) weet sinds 2019 dat haar man Igor ALS heeft. Ze ziet niet alleen haar partners lijf maar ook de vorm van haar relatie veranderen: "Igor huilde vroeger nooit. Hij troostte mij altijd. Nu zijn de rollen ineens omgedraaid."

Met haar drie kinderen probeert ze alle ballen hoog te houden en de grens te bewaken tussen mantelzorger en partner zijn. Ook zij weet hoe het belangrijk het is om open te zijn over de struggles waar partners tegenaan lopen. "De verpleegster vroeg mij of ik wilde komen kijken hoe ik Igor zelf in een draaglift kon zetten. Ik zag mijn stoere man in een mandje hangen, ik ging kapot. Je wil je partner niet zo zwak zien, maar daar voel je je dan ook schuldig over. Het hielp mij heel erg om te weten dat andere partners dit ook liever niet doen en aan de thuiszorg overlaten."

Dit en meer bespreken 3FM-dj's Mart en Sophie met Annika en Sophie in de Serious Request special van de 3FM Lockerroom talk.

Bekijk de video hier ↓

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beleef ALS in deze 8D-podcast

Hoe voelt het om de dodelijke ziekte ALS te hebben en langzaam gevangen te raken in je eigen lichaam? Kruip in het hoofd van ALS-patiënt Mark Buijs (35) in de podcast 'In het hoofd van'. Door de 8D audio hoor je alle geluiden 360 graden om je heen.

Luister de aflevering hieronder👇

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over 3FM Serious Request 2023

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Stichting ALS Nederland. Van 17 t/m 24 december zamelen 3FM-dj’s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Wijnand Speelman geld in vanuit het Glazen Huis op de Grote Markt in Nijmegen. Dit door 24 uur per dag live radio te maken.

Tijdens het Glazen Huis treden er meer dan dertig artiesten op, die je gratis kunt checken. Zoals Tom Odell, S10, Chef'Special, Kraantje Pappie, De Staat en Only The Poets. Bekijk het programma hier.

Wil jij ook helpen? Dat kan via onderstaande knoppen!

Doneer Kom In Actie Vraag Je Plaat Aan Webshop Veiling

Ster advertentie
Ster advertentie