HUMAN

Seks? Prima, maar eerst even tekenen aub

foto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Seks? Prima, maar eerst even tekenen aub

“Als ik tijdens de seks iets niet fijn of lekker vind, zeg ik dat gewoon.”

Elkaar leuk vinden, zoenen, van het een komt het ander…. Seks? Ja! Maar, ff wachten. Eerst een contractje tekenen. Dat kan vanaf eind januari met de Nederlandse app LegalFling. Via de app kun je een contract sluiten met je bedpartner. Hierin stel je vast wat je wél en vooral niet wil.

Hou je van BDSM?

Als je de app downloadt, zet je erin of je bijvoorbeeld wel of niet van BDSM (bondage en S&M enzo) houdt. En zo ja: wat dan het stopwoord is. Ook spreek je bijvoorbeeld af dat er geen naaktfoto’s en video’s worden gedeeld. Vlak voordat je seks hebt, wissel je via WhatsApp, sms of Telegram deze contactgegevens uit met je partner en ondertekenen jullie het contract.

En voilà! Volgens LegalFling heb je een rechtsgeldig contract. Mocht er iets mis gaan, dan heb je zwart op wit wat is afgesproken. Handig, voor als je het moeilijk vindt om aan te geven wat je wel en niet wilt.

Spanning voelen

Seks-YouTuber Linda de Munck (22) gelooft niet zo in de app. “Ik ben altijd nieuwsgierig naar de ontwikkelingen op het gebied van seksualiteit, dus ik zou het zeker downloaden en ernaar kijken. Maar ik denk niet dat dit werkt. Als je seks gaat hebben, voel je dat aan. Het is een bepaalde spanning en aantrekkingskracht die je allebei voelt.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moeilijk praten over gevoelens

De bedenker van de app vertelde in het NRC dat het in deze tijd niet gek moet zijn om via een app te laten weten wat je wel en niet wil op seksueel gebied. Tegenwoordig leren we elkaar online kennen, flirten we en maken we afspraakjes. Ook zouden jongeren niet meer gewend zijn om gevoelige onderwerpen face 2 face te bespreken.

Maar daar heeft Linda haar twijfels over. “Als je al een tijdje seks hebt, leer je steeds beter aan te geven wat je wel en niet wil. Wanneer je daar net mee begint is dat moeilijk en dat is ook logisch. Als je jong bent moet je ook gewoon experimenteren en je grenzen leren kennen.”

Tijdens de seks grenzen leren kennen

Grenzen leren kennen kan volgens haar ook gewoon tijdens de seks. “Als ik iets niet fijn of lekker vind, zeg ik dat gewoon. Dat is niet gek, dat hoort er ook gewoon een beetje bij. Je moet elkaars lichaam leren kennen en kan nooit precies weten wie wat fijn vindt. Maar natuurlijk kun je ook voordat je seks hebt afspraken maken. Net wat je fijn vind. Als je aan sexting doet, kun je in berichtjes ook laten weten wat je wel en niet fijn vindt.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Linda zou de app niet gebruiken. “Maar voor jongeren die het moeilijk vinden om te praten over seks, zou het handig kunnen zijn. Maar ik blijf van mening dat je open moet zijn over je gevoelens en grenzen. Wanneer je met elkaar praat, wordt de seks simpelweg ook gewoon beter.”

Ster advertentie
Ster advertentie