HUMAN

Sann (14) is de nieuwe koningin van Nederland

  1. Nieuwschevron right
  2. Sann (14) is de nieuwe koningin van Nederland

Stel, je bent veertien, zit in 3 vwo en je mag op dezelfde plek als Willem-Alexander een paar dagen later de Troonrede voordragen. Sann Leisink (14) is de jeugdkoningin van Nederland op Kleine Prinsjesdag die vrijdag 15 september plaatsvindt, drie dagen voor 'grote' Prinsjesdag. Tussenuur mocht vlak voor 'the big day' op audiëntie bij hare majesteit.

Hare koninklijke hoogheid, bent u nerveus?

"Ja, de zenuwen zijn deze week zeker aanwezig. Het is in de Ridderzaal in Den Haag en dat is toch wel een enorme eer. Ook moet ik over hele serieuze dingen praten. Dat geeft een extra druk, zeker omdat ik namens alle kinderen van Nederland spreek."

Hoe ben je eigenlijk koningin geworden?

"Ik heb meegedaan aan de speechwedstrijd van Unicef en uiteindelijk bleek ik van de dertig deelnemers de beste speecher. Zo dus eigenlijk."

Onze gelukswensen daarvoor!! Waar ging je speech over?

"Dat in de politiek te weinig aandacht werd besteed aan kinderrechten. We hadden net de verkiezingen gehad en toen kwam niet één keer het woord 'kinderen' voorbij. Gek, want wij zijn wel de toekomst."

Waarom vind je kinderrechten belangrijk?

"De belangen van kinderen worden nog vaak geschonden. Ook in Nederland gaat er nog heel veel fout. Zo vindt nog steeds in sommige gezinnen kindermishandeling plaats. Ook zijn er ongeveer 5.000 kinderen die niet naar school kunnen. Dat lijkt misschien weinig, maar dat zijn toch een heleboel volle klaslokalen met kinderen die dagelijks thuis zitten."

Kun je ons een 'sneak preview' geven van je Troonrede?

"Ik kan natuurlijk nog niks over de echte inhoud zeggen, maar er worden in ieder geval vier dingen behandeld: migratie, kinderrechteneducatie, kindermarketing en jongerenparticipatie. Onderwerpen die vanuit Unicef zijn aangeleverd en waar nog veel verbeterd kan worden."

Hoe bereid je je voor?

"Van te voren doe ik altijd heel even mijn ogen dicht en denk: Ik kan dit! Daarna is het een kwestie van er staan en gaan met die banaan!

"Ik zit al op dansen en ik doe ook iets met theater. Een publiek raken vind ik heel tof."

Een echte performer dus. Wat wil je later gaan doen?

"Iets heel anders dan politiek, in ieder geval. Op dit moment denk ik er over na om pedagogiek te gaan doen."

Hé, maar dat is wel iets met kinderen ?

"Dat klopt, haha."

UNICEF Nederland organiseert Kleine Prinsjesdag. voor de zevende keer. Naast de troonrede van Sann gaan jongeren ook met elkaar in debat over belangrijke onderwerpen. Meer info vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie