HUMAN

Hierom staan Lisa (16) en Jasper (15) in de finale van KunstBende

  1. Nieuwschevron right
  2. Hierom staan Lisa (16) en Jasper (15) in de finale van KunstBende

Lisa (16) en Jasper (15) staan in de finale van Kunstbende met uiteenlopende onderwerpen. Maar één ding hebben ze gemeen: ze willen een boodschap overbrengen aan het publiek.

Lisa (15) is een echte creatieveling. Met haar collectie A Girls Vote maakt ze een politiek statement tegen de vrouwenhaat die president Trump oproept. Daarmee staat Lisa in de finale van Kunstbende, categorie Fashion.

“Ik was al vanaf kinds af aan bezig met kleding en ontwerpen," zegt ze in gesprek met Tussenuur. "Ik maakte als 10-jarige al eigen tasjes van vilt en tekende kleding. Een tijdje terug zei mijn stiefvader tegen mij: 'Waarom ga je er niet meer mee doen?'”

Perfectionistisch

“Iemand van Kunstbende kwam bij mij in de klas. Al mijn vriendinnen zeiden: 'Je moet mee doen!' Omdat ik zelf perfectionistisch ben, had ik er nog niet over nagedacht om mee te doen aan een wedstrijd. Ik vond mijn ontwerpen nooit goed genoeg. Maar toen dacht ik: Waarom niet?”

Een tijdje later, na de presidentsverkiezingen in Amerika ontstond het idee om een collectie te maken met een statement tegen Trump: A Girls Vote. “Ik was hevig verbaasd toen Trump de verkiezingen won. Ik was er eigenlijk vanuit gegaan dat Hillary zou winnen."

"Dat een man die vrouwen beledigt de baas is van Amerika, daar kan ik niet bij. Ik vind mezelf niet ervaren genoeg om mijn mening uit te kunnen drukken in woorden, daarom doe ik dat met kunst. Door uitspraken als ‘grab ‘m by the pussy’ letterlijk op kleding te zetten, hoop ik dat ik mensen aan het denken zet.”

Feminisme

Vindt Lisa zichzelf een feminist? “Ja, op zich wel. Eerst vond ik feminisme een negatief woord. Dan dacht ik aan vrouwen die denken dat ze beter zijn dan mannen. Nu denk ik aan vrouwen die voor hun rechten opkomen. Dus ja, nu zie ik het wel als een compliment, als iemand zegt dat ik een feminist ben.

"Ik zit nu in 5-vwo. Mijn profielwerkstuk gaat over mijn collectie. Ik wil mode gaan studeren en daarvoor heb ik een portfolio nodig, waar deze collectie goed in past.”

Een statement maken past wel bij Lisa. “Ik voel me als vrouw beledigd als Trump nare dingen zegt over vrouwen. Dat druk ik uit in mijn collectie. En dat zal ik blijven doen in de toekomst.”

Film over pesten

Jasper (15) gebruikt zijn eigen ervaringen met pesten in zijn film Leef Met Elkaar. Hij staat in de finale in de categorie Film. “Ik begon twee jaar geleden met mijn vlog Jespar. Ik woon in Drenthe, en zit op een school met allemaal boeren. Daar is alles nog niet zo modern, dus ik viel als vlogger heel erg op. Daar werd ik op het begin mee gepest, maar nu niet meer. Nu zijn ze er wel aan gewend.”

Vorig jaar deed Jasper ook mee met zijn vlog, maar ging hij niet door naar de finale. “Ik kreeg als tip meer een lopend verhaal te maken, met een thema.”

En dat deed hij. “Ik maakte een film over een jongen die op ballet zit. Hij wordt daarmee gepest, omdat ballet ‘niet voor jongens is’. Uiteindelijk leert hij dat hij vooral moet doen wat hij zelf leuk vindt. Daar wordt je gelukkig van. Dat is ook mijn motto: follow your dreams and stay positive.”

Geloof in jezelf

Dat is ook de boodschap van mijn film. "Als je in jezelf gelooft, lukt het wel. Zo is dat ook bij mij gegaan. Nu heb ik tweeduizend abonnees op YouTube.”

Later wil Jasper cameraman worden. “Nu zit ik in het tweede jaar van het vmbo. Als ik examens heb gedaan, wil ik de opleiding audiovisueel specialist gaan doen.”

Ster advertentie
Ster advertentie