HUMAN

Dit vinden jullie van vaccineren

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit vinden jullie van vaccineren

Tetanus, mazelen, polio; nee nee, dit is geen artikel over scheldwoorden, maar over ziektes waar je als kind tegen wordt ingeënt. Tenminste, als je ouders dit wilden. Vaccinatie tegen deze ziektes is namelijk niet verplicht, je ouders bepalen of je wordt gevaccineerd of niet (en dat gebeurt steeds minder). Maar wist jij dat je vanaf je zestiende zelf mag weten of je je (alsnog) laat vaccineren?

AJN Jeugdartsen Nederland vindt dat te weinig jongeren weten dat ze vanaf hun zestiende zelf mogen beslissen over vaccinaties, dus willen zij een campagne beginnen om hier meer aandacht voor te vragen. Daarom hebben ze een plan ingediend bij het Ministerie van Volksgezondheid, vertelt de voorzitter van AJN Jeugdartsen aan journalisten van het tv-programma De Monitor.

Dus ben jij zestien jaar en niet gevaccineerd? Dan bestaat de kans dat je binnenkort een brief krijgt met de oproep om het besluit van je ouders om je niet te laten vaccineren, te heroverwegen.

Luisteren naar je ouders, of niet?

Volwassenen vinden dus dat jongeren meer zeggenschap moeten krijgen over hun vaccinaties, maar willen ze dat überhaupt wel? Onze vrienden van jongerenkrant 7Days gingen met verschillende jongeren in gesprek om hierachter te komen.

Sven (17) vindt het een goed idee dat weten dat ze zelf mogen beslissen over hun vaccinaties. “Straks word je ziek omdat het van je ouders niet mocht”, zegt hij. Maar Floor (16) luistert graag naar haar ouders. Zij heeft de HPV-prik, de prik die je beschermt tegen baarmoederhalskanker, niet gehaald omdat haar ouders vonden dat er te weinig bekend is over de bijwerkingen van de vaccinatie. “Als zij zeggen dat ik het niet moet doen, hebben ze daar een goede reden voor. Dan zou ik het ook absoluut niet doen!”

Ook Patricia (15) vindt het lastig om te bepalen of ze gevaccineerd wordt of niet: “Mijn ouders zijn toch mijn bron van kennis. Als ik iets niet zeker weet, vraag ik ze om advies.”

Het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, vindt het plan van AJN Jeugdartsen om meer aandacht te vragen voor vaccineren op latere leeftijd een goed idee. "Wij willen niet dat jongeren door onvoldoende geïnformeerd te zijn, iets nalaten wat goed zou zijn voor de gezondheid. Tegelijkertijd willen we ook stimuleren dat ouders met hun kinderen over vaccinaties praten. Als een jongere na zo'n gesprek besluit: "Ik doe het toch", dan is dat het besluit van de jongere," zegt de woordvoerder van het RIVM.

Eigen keuze maken is gaaf

Hoe de organisatie jongeren wil bereiken met dit nieuws, weten ze nog niet. De voorzitter denkt aan een brief. Een andere optie is het geven van voorlichting op scholen of een publiekscampagne, zoals: 'Ben jij zestien jaar en niet gevaccineerd? Kom naar de jeugdgezondheidszorg.'

Sven vertelt aan 7Days dat hij denkt dat het best zou kunnen werken als er bijvoorbeeld ergens een poster hangt bij de bushalte, met die oproep. "Als je het over laat komen alsof de jongeren zelf een keuze hebben klinkt dat namelijk best wel gaaf."

Ster advertentie
Ster advertentie