HUMAN

Jahkini (20): 'Waarom krijgen jongeren geen stem als het om milieu gaat?'

  1. Nieuwschevron right
  2. Jahkini (20): 'Waarom krijgen jongeren geen stem als het om milieu gaat?'

Met een caravan trok de VN Jongerenvertegenwoordiger Jahkini Bisselink (20) door het land, om met jongeren in gesprek te gaan over politiek betrokkenheid bij de duurzaamheidsdiscussie. Hun input werd vandaag gepresenteerd aan minister Kaag. Tussenuur sprak Jahkini over jongerenparticipatie, tegen hiërarchie aanschoppen en praten met de hoogste VN-personen in New York.

Jahkini, wat was het doel van de VN Caravan Tour?

“We wilden met meer dan duizend jongeren in gesprek, over het thema duurzaam en jongerenparticipatie. Je ziet namelijk best wel veel ongelijkheid in de inspraak die jongeren hebben op de beslissingen die worden genomen over ónze toekomst! We vroegen jongeren hoe zij bij die beslissingen betrokken wilden worden.”

Wat voor input gaven de jongeren die jullie hebben gesproken?

“Wat we merkten is dat weinig jongeren vertrouwen hebben in de daadkracht van de politiek en dat ze niet echt verantwoordelijk worden gehouden voor hun acties.

"Wij willen het klimaat op de agenda zetten. Als jongeren elke keer weer aangeven dat ze het anders willen zien, dan moeten volksvertegenwoordigers daar op een gegeven moment naar gaan luisteren. Jongeren moeten structureel worden betrokken!"

"Er waren een aantal jongeren die aan het begin van de Tour zeiden: “Allemaal leuk en aardig dat jullie met jongeren gaan praten over duurzaamheid, maar hoezo denken jullie dat de politiek nu ineens wél naar ons willen luisteren? Als ze überhaupt al luisteren, wil het niet zeggen dat ze er ook iets mee gaan doen!” Op zich wel fair points.”

Hoe heb jij ervoor gezorgd dat er wél naar jullie input wordt geluisterd?

“Wij zijn langs basisscholen, mbo’s, hbo’s en universiteiten gegaan, waardoor we écht een representatief beeld hebben over hoe jongeren denken over dit thema. Dat geeft meer draagkracht en onderscheid ons.”

Je ging met deze input naar Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Hoe ging dit gesprek?

Enthousiast: “Best wel goed! We zijn gewend dat we in dit soort gesprekken eerst heel lang moeten uitleggen waarom jongerenparticipatie belangrijk is, waarop zij zei: “Laten we dát gedeelte maar overslaan, want ik ben er al van overtuigd! Laten we beginnen met concrete stappen en concrete plannen.”

Wat voor concrete plannen worden er nu genomen?

“De minister heeft een jongerenambassadeur aangesteld, binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit is iemand die zich specifiek gaat bezighouden met wat jongeren willen en nodig hebben. Hij gaat zorgen dat dit binnen het ministerie gerepresenteerd wordt. Ook wordt er samen met ons een jongerenstrategie opgesteld. Er wordt gekeken welke Duurzame Ontwikkelingsdoelen belangrijk zijn voor jongeren. Samen met het ministerie bepalen wij die focuspunten, zodat er meer middelen, aandacht en geld vanuit de politiek vrij kan komen voor projecten rondom deze thema's."

De input uit de VN Caravan Tour neem je ook mee naar de High Level Political Forum in New York, waar je samen met mede-VN Jongerenvertegenwoordiger Hajar Yagkoubi naar toe gaat. Wat hopen jullie daar te bereiken?

"We mogen onze mening geven over onderwerpen als klimaat en onderwijs, in de trant van duurzaamheid. We mogen aan wereldleiders vertellen wat jongeren nodig hebben. Daarnaast organiseren we evenementen en mogen we praten met de secretary-general, de op één na hoogste persoon binnen de Verenigde Naties.

"Doordat we het belang van jongerenparticipatie benoemen, merken we dat er een plek komt voor de stem van jongeren binnen de Verenigde Naties. Wij als jongeren staan in de positie om tegen de hiërarchie en de status quo aan te schoppen. We maken volop gebruik van onze positie.”

Bekijk hieronder Jahkini's Ted Talk

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie