HUMAN

3FM-DJ Jamie: "Ik betrap mijzelf erop dat ik me vaak schaam omdat ik single ben"

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM-DJ Jamie: "Ik betrap mijzelf erop dat ik me vaak schaam omdat ik single ben"

11 november is niet alleen de opening van het carnavalsseizoen, het is vandaag ook wereldwijd Singles Day. Een dag om het vrijgezellenbestaan te vieren. Maar is het eigenlijk wel zo leuk? Volgens Jamie en Sophie mag dat stigma er nu wel vanaf.

Een paar maanden terug gingen Jamie en Sophie samen met 3FM HUMAN op onderzoek uit hoe het is om single te zijn anno 2021. Ze begonnen met een goed gesprek met de andere single 3FM DJ's.

3FM-DJ Sander: "Single zijn mag van mij wel meer geromantiseerd worden in films!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Single zijn is oké

Vandaag, op Singles Day willen Jamie en Sophie het nog eens over dat vrijgezellenbestaan hebben. "Ik betrap mijzelf er altijd op dat ik best afkeurend ben tegenover mijn vrijgezellenbestaan," zegt Jamie. "Ik ben al jaren vrijgezel, dan moet er wel iets mis met mij zijn. Na het dossier Single goals kwam ik er wel achter dat zo'n gevoel vooral in stand wordt gehouden door onze maatschappij."

"Inderdaad!" roept Sophie. "Single zijn is net zo goed een status als het hebben van een relatie. Je zou je daar niet voor hoeven schamen."

Jamie en Sophie zijn niet de enige die het gevoel hebben dat de maatschappij van je verlangt om een relatie te hebben. Uit onderzoek van 3FM HUMAN en 3Vraagt bleek dat 86% van de jongeren ervaart dat het hebben van een relatie de norm is.

Heb je al een relatie?

"Het is mij ook nog wel meer gaan opvallen hoe vaak mensen aan je vragen of je nou al een relatie hebt," zegt Sophie. "Ja, en als je dan steeds nee moet zeggen begin je toch aan jezelf te twijfelen en probeer je die liefde bij iemand anders te zoeken," antwoordt Jamie.

"Eigenlijk stom, want je hoort die liefde gewoon voor jezelf te voelen. Ik hoop dan ook dat vrijgezel zijn echt meer de norm gaat worden. Ik zou willen dat houden van jezelf en een goeie relatie hebben met jezelf de belangrijkste prioriteit wordt," zegt Jamie. "En dat zo'n partner dan een mooie bijzaak is, maar niet het doel."

Financieel nadeel als single

Toch zitten er wel wat nadelen aan het single zijn: die hebben met geld te maken.

"Het is inderdaad financieel een stuk beter om wel die relatie te hebben," zegt Jamie. Zo is het nagenoeg onmogelijk om een huis te kopen wanneer je single bent, maar ook betaal je meer aan erfbelasting en afvalstoffenheffing. "Terwijl in 2050 meer dan de helt van de Nederlanders vrijgezel gaat zijn," zegt Sophie.

Marjon Moed startte de petitie een tijdje terug al omdat zij vindt dat singles niet financieel benadeeld zouden moeten worden door de overheid. Tot dusver gebeurde er nog niet veel. Daarom vinden Jamie en Sophie het vandaag de ideale dag om nog eens aandacht voor de petitie te vragen: teken jij hem ook?

Ster advertentie
Ster advertentie