HUMAN

Met Simone en Lana's Doneer Je Netwerk helpen Nederlanders elkaar aan een baan

  1. Nieuwschevron right
  2. Met Simone en Lana's Doneer Je Netwerk helpen Nederlanders elkaar aan een baan

Net afgestudeerd? Veel jongeren maken een mooie reis of doen even helemaal niets. Maar Simone (25) en Lana (27) niet! Ze bedachten samen DoneerJeNetwerk.

“Iedereen heeft een netwerk,” vertelt Simone. “Jongeren ook. Ik heb bijvoorbeeld mijn ouders, kennissen, vrienden en oud-studiegenoten. Ik heb sociologie gestudeerd, maar ik ken ook iemand die loodgieter is. Zo hebben we allemaal contacten, ook buiten de sector waar we zelf in werken of studeren.”

Netwerken voor een baan

“Om aan een baan te komen, netwerk je. Maar niet voor iedereen is dat even makkelijk. Neem de nieuwkomers. Dit zijn meerjarige vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Door heel Nederland is de arbeidsparticipatie van nieuwkomers schrikbarend laag. In Utrecht is zes procent van alle nieuwkomers uitgestroomd naar werk. De rest heeft een uitkering.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

(Twee portretten van nieuwkomers die op zoek zijn naar een baan.)

“In Nederland is je netwerk het meest gebruikte kanaal om werk te vinden. Wanneer je geen groot of passend netwerk hebt, maak je minder kans op het vinden van een baan.”

“Dit kan en moet anders, dachten we,” vertelt Simone. “En zo kwamen we op het idee DoneerJeNetwerk. Nederlanders delen hun netwerk met een nieuwkomer. Dat doen ze op hun eigen manier. De één gaat nog even aan de slag met het cv, de ander deelt een oproep om LinkedIn of belt met alle contacten.”

Niet alleen nieuwkomers helpen

De meiden willen niet alleen nieuwkomers helpen, maar ook jongeren met een beperking en 55-plussers. Simone: “Jongeren met een beperking of chronische ziekte komen moeilijk aan een baan of stage. 55-plussers kunnen weggeautomatiseerd zijn of worden ‘te oud’ gevonden door werkgevers.”

Vanaf 23 januari begint de campagne van de meiden. “We hopen zo veel mogelijk mensen actief te krijgen om hun netwerk te doneren.”

Toffe dingen

3FM Tussenuur, EO BEAM en DoneerJeNetwerk zijn bezig iets heel tofs. Over een tijdje komt er een video uit waarin DoneerJeNetwerk centraal staat. Meer verklappen we nog niet, dus hou ons in de gaten.

Nationale denktank

DoneerJeNetwerk is bedacht tijdens de Nationale DenkTank. Dit is een stichting die elk jaar twintig afgestudeerden laat nadenken over eeen belangrijk maatschappelijk probleem en een concrete oplossing hiervoor. Dit jaar was het thema ‘iedereen Perspectief op Werk’. DoneerJeNetwerk is ontstaan als een van de tien oplossingen tijdens de Nationale DenkTank 2017.

Ster advertentie
Ster advertentie