HUMAN

Thuis studeren? Met deze vijf tips blijf je productief!

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Thuis studeren? Met deze vijf tips blijf je productief!

Door het coronavirus blijven veel scholen dicht, maar – ondanks dat de centrale eindexamens zijn afgelast – moet er toch geleerd worden voor de schoolexamens. Hoe blijf je geconcentreerd, als je de hele dag binnen moet zitten en afleiding op de loer ligt?

We spreken neurobioloog Eva Gadet van BrainBoost, de bijlesschool van Tim Hofman, en het zelfhulpboek Zeker Slagen over studeren in tijden van corona. Hoe pak je dat aan? Check hieronder alle tips!

#1. Doelen stellen

Volgens Eva kan een agenda met een goede planning je hoofd leeg maken, maar dan moet ‘ie wel concreet en realistisch zijn, benadrukt ze. “Nu zit je hoofd vol met stress en informatie, waardoor je geen richting hebt. Dat geeft ruis.” Met een planning maak je je hoofd leeg en heb je meer structuur.

“Schrijf specifiek op wat je gaat doen.” Daarmee bedoelt ze dat je niet moet opschrijven dat je Frans gaat leren, maar dat je helder hebt welk hoofdstuk met woordjes je gaat leren en je jezelf ook laat overhoren. “Als je dat niet concreet plant, heb je eigenlijk niet goed gepland en tijd weggegooid. Als je doelen stelt, dan kun je je daar vaak aan houden. Als je geen doelen stelt, verval je snel in niks doen. Dan ben je veel tijd kwijt om jezelf aan de gang te zetten.”


Foto: Estée Janssens / Unsplash

#2. Beloningssysteem

Eva snapt dat het verleidelijk is om in je pyjama te gaan Netflixen nu je de hele dag thuis zit, maar er moet ook gestudeerd worden. Ze adviseert om het in te plannen als beloningssysteem, omdat dat ook motivatie geeft om aan de slag te gaan. “Je mag best even gaan Netflixen, maar doe het pas als je bijvoorbeeld een aantal taken op je planning hebt gedaan. Plan het ook in dat je maar een aflevering kijkt en daarna weer door gaat. Anders verdwaal je in Netflix en ben je zo weer een heel seizoen verder.”

“Neem je rust. Je hoofd heeft de ruimte nodig om alle informatie op te slaan, dus plan pauzes in. Je geen pauze nemen op het moment dat het je uitkomt. Het is belangrijk om je eigen politieagent te zijn en strenge regels op te stellen. Als je dat niet doet, is het einde zoek.”

"Zet een timer, zodat je je echt aan je planning houdt. Op die manier heb je een stramien voor jezelf.”


Foto: Pexels

#3. Bibliotheek van je huis

Om productief te blijven, is het belangrijk om een goede werksfeer te creëren. “Probeer een soort bibliotheek te maken van je huis, met stilteplekken,” adviseert Eva. “Maak afspraken dat het tussen dit en dat tijdstip werktijd is en er niet wordt gekletst.”

Om te zorgen dat je werkplek ‘schoon’ is van geluid en afleiding, zoals Eva het noemt, helpt het ook om je telefoon op vliegtuigstand te zetten en in een andere kamer te leggen. “Als je thuis bent, ligt dat ding constant naast je, waardoor er steeds informatie binnenkomt en je niet je focus bereikt.”

#4. Input van buitenaf

Daarnaast noemt de jonge neurowetenschapper het efficiënt om interactie te creëren. “Alles alleen doen is niet slim. Je bent op jezelf aangewezen, maar zoek die contactpunten. Zo ben je interactief bezig met anderen over jouw werk.”

Zo raadt ze aan om het bespreekbaar te maken als je problemen of stress ervaart door het thuis studeren. Door het met je docent, vrienden of huisgenoten te hebben over je aanpak, kun je van hen leren. “Als je dat niet doet, vereenzaam je en leer je ook niet van jezelf. Je hebt input nodig van buitenaf om je eigen proces te verbeteren.”

#5. Extra uitdaging

Volgens Eva zit heel Nederland momenteel in hetzelfde schuitje, dus moeten we de situatie als een extra uitdaging zien in plaats van een belemmering. “Je kan wel denken: kut, wat een ellende, maar iedereen heeft er last van. Maak er het beste van!”

Ster advertentie
Ster advertentie