3FM nieuws

Linde (18) zit in thuisisolatie door het coronavirus: 'Ik voel me niet heel ziek'

  1. Nieuwschevron right
  2. Linde (18) zit in thuisisolatie door het coronavirus: 'Ik voel me niet heel ziek'

Linde (18) uit Woerden zit al tien dagen in thuisisolatie. Terwijl het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) veilig reisadvies gaf voor de Dolomieten in Italië, raakten zij en haar ouders in het skioord toch besmet met het coronavirus. “Het nieuwtje ging de hele stad door.”

“Op de laatste dag was mijn vader ziek. We grapten nog dat het corona was, maar het leek ons echt onwaarschijnlijk omdat het skigebied ver buiten de besmette regio’s lag.” Thuis waren ook haar moeder en zij grieperig en ze besloten toch de huisarts te bellen.

De Dolomieten was net aangegeven als risicogebied en de GGD kwam bij de familie langs om te testen. In de gang deden dokters lange schorten aan, mondkapjes en brillen op om bij de familie wang en keelmonsters af te nemen. “En dan hoor je dat je het coronavirus hebt. Dat was wel schrikken. Ik dacht direct aan school, ik moest allemaal opdrachten maken en daarvoor in de les zijn.”

In thuisisolatie

Sinds 1 maart zit de familie in thuisisolatie. Heel ziek voelt niemand van de familie zich door het virus. "Ook toen we koorts hadden, lagen we niet ziek op bed. We konden nog prima onszelf verzorgen, het lijkt meer op een verkoudheid, een klein griepje." De koorts nam bij de gezinsleden na een paar dagen af en naast het hoesten voelt ze zich nu alleen nog een beetje benauwd.

Haar broertje bleef al die tijd ongedeerd. Ondanks zijn thuisisolatie met besmettelijke gezinsleden heeft hij geen last van het virus.

Roddels

Het nieuws over de besmetting bleef niet lang binnen het gezin. Het Algemeen Dagblad (AD) kreeg lucht van de besmetting en schreef er een artikel over. “Onze namen stonden daar gelukkig niet in, want op het artikel reageerden mensen echt negatief. Dat het ontzettend stom en asociaal was dat we naar Italië gingen. Ze schreven er niet bij dat we naar een risicovrij gebied waren gegaan.”

In Woerden was het geïsoleerde gezin het gesprek van de dag. Nu, een paar dagen later, is de aandacht afgezwakt. Fijn, vindt Linde, sommige mensen reageerden positief, maar er zaten ook gemene reacties tussen. Het viel haar op dat vooral haar vriendinnen met vragen lastig gevallen werden, niet veel mensen kwamen naar haar toe.

Niemand durfde ernaar te vragen

“Ik kreeg geen persoonlijke vragen over hoe het met me ging. Er werd vooral in verschillende groepsapps over me gepraat. Volgens mij vonden de meesten het vooral heel stoer dat ze iemand kenden die het coronavirus heeft. Dat vond ik wel vervelend.”

Ze vraagt zich af hoe het binnenkort op straat gaat. “Ik denk dat er misschien nog wel mensen zijn die denken dat ze afstand van me moeten houden.” Voor nu kan Linde niet wachten om haar isolatie te verlaten. “Ik mis mijn vrienden op school, we hebben een stuk minder contact zo.”


Foto: Pexels

Overdreven

De roddels in de stad komen vooral door de grote media-aandacht, denkt Linde. Zelf volgt het gezin het nieuws ook, maar Linde is er niet erg van onder de indruk. De meeste berichtgeving vindt ze overdreven, vooral nu ze zelf meemaakt wat de ziekte inhoudt. Extra maatregelen voor Brabant en Rutte die mensen verbiedt om handen te schudden; ze vindt dat het uit de hand loopt.

“Ik zou vooral willen vertellen dat mensen zich niet zo’n zorgen hoeven maken. Het is vooral belangrijk dat je oude of zwakke mensen niet besmet. Heb je het coronavirus, dan ben je twee weekjes binnen en dan ben je weer vrij van het virus.”

Leven in isolatie

Terwijl anderen zich met overlevingspakket voorbereiden voor een eventuele isolatie, was Lindes koelkast bij thuiskomst van wintersport leeg. Gelukkig kwamen vrienden direct een grote tas boodschappen brengen, wat ze aanvullen met thuisbezorgmaaltijden.

Ondertussen is het gezin gewend aan de isolatie en is het volgens Linde vooral saai. “Het is niet alsof je op bed ligt uit te zieken. Ik voel me nu prima, maar kan niks doen. Ik kook nu elke avond, zodat de tijd wat sneller voorbijgaat, ik zit echt te wachten tot dit over is.” Als vakantie voelt het ook niet: “We staan elke dag vroeg op, dan doe ik dingen voor school. ’s Middags kijk ik Netflix en ’s avonds spelen we spelletjes met z’n allen.”

Lees ook: Pepijn (25) heeft zijn overlevingspakket voor de Corona-uitbraak al klaar

Spelletjes spelen

Word je als familie niet gek van elkaar, twee weken continue in hetzelfde huis? “Het is vooral fijn dat we samen kunnen eten en spelletjes spelen. Er zijn natuurlijk wel irritaties af en toe, maar op dat soort momenten probeer je juist zo min mogelijk met elkaar te bemoeien en kun je je afzonderen op je kamer.”

Afgelopen dagen heeft ze zich één keer buiten gewaagd, ’s avonds, om de hond uit te laten. “We moeten één meter afstand houden van anderen, dat lukt alleen ’s avonds als je zeker weet dat niemand op straat is. Het voelde goed om even buiten te zijn. Ik kan niet wachten tot de isolatie voorbij is. Als alles goed gaat, hoop ik vrijdag weer naar buiten te kunnen."

Geen test na isolatie

De GGD test niet op corona na de isolatie-periode. Hoewel veel coronapatiënten zich zekerder zouden voelen met een test en virus-vrij briefje, vindt het RIVM dit niet nodig. Vierentwintig uur na de laatste symptomen kunnen patiënten er vanuit gaan dat het virus uit hun lichaam is.

Haar opa en oma blijft ze nog wel even vermijden en haar ouders wachten nog iets langer met naar werk gaan. "Dat is het lastige van niet getest worden op het virus. Je krijgt geen virusvrij-briefje en met kwetsbare mensen wil je echt geen risico nemen. Ook al heb je een tijd geen symptomen, je blijft er toch mee in je maag zitten."

Linde had een laatste test wel fijn gevonden, omdat ze nu niet honderd procent zeker weet wanneer ze niet besmettelijk is. Toch vind ze het teruggaan naar school niet spannend, ze vertrouwd op het advies van het RIVM en op haar school zijn geen mensen waarvoor het virus gevaarlijk is.

Drankjes doen in de stad

Het gaat goed met Linde, ze is bijna klachtenvrij. Het eerste wat ze gaat doen als ze naar buiten mag? "Drankjes doen met mijn vriendinnen in de stad, natuurlijk! Ik heb ze erg gemist. Hopelijk kunnen we op het einde van deze week naar buiten."

Ster advertentie
Ster advertentie