HUMAN

Zo weet je of de kleding die je koopt écht duurzaam is

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo weet je of de kleding die je koopt écht duurzaam is

Het wordt kouder, de bladeren beginnen te vallen en de shirtjes die je een paar weken geleden nog aan had, zijn nu te fris. Voor sommigen betekent het koudere seizoen een nieuwe garderobe, maar wist je dat kleding een enorme milieuvervuiler is? Wees gerust: er zijn allerlei mogelijkheden om duurzaam om te gaan met kleding. Wij zoeken het voor je uit!

Anna Beth is bij Milieu Centraal de kledingexpert, waar ze communicatiestrateeg en woordvoerder is. We vragen haar over tweedehands shoppen, duurzame merken en gerecyclede stoffen.

Hey Anna Beth! Waarom is het eigenlijk belangrijk dat we op een duurzame manier met kleding omgaan?

“De productie van kleding heeft een flinke impact op milieu en klimaat. Doordat er elk jaar veel nieuwe kleding wordt geproduceerd, is de milieuschade van kleding groot. Het is bekend dat vliegen en het eten van vlees veel impact heeft, maar kleding dus ook. Het is schadelijk op verschillende manieren. Zo worden er in de katoenteelt indrukwekkende hoeveelheden water, landbouwgrond en schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarnaast komt CO2 vrij bij de productie van kledingstoffen.

Maar ook de chemische middelen, bijvoorbeeld verf, die producenten inzetten bij het bewerken van sommige materialen kunnen leiden tot grote schade aan het milieu wanneer deze stoffen weglekken. Daarnaast komen microplastics vrij tijdens het wassen en dragen van synthetische kleding. Deze microplastics komen in het water en in de lucht terecht."

Portretfoto Anna Beth

foto: Anna Beth

Dat klinkt niet best. Hoe kunnen we duurzaam nieuwe kleding kopen?

“Koop allereerst minder kleren. Een uitdaging! Ga deze aan door jezelf eerst af te vragen: heb ik dit nu echt nodig? En challenge jezelf om super creatief te zijn: mix en match of swap met vrienden. En gebruik sociale media vooral om creatieve inspiratie op te doen. Haal dus meer uit je eigen kledingkast!

En als je toch kleding nodig hebt: kies duurzaam, bijvoorbeeld tweedehands en tegenwoordig kan je ook kleding lenen en huren, bijvoorbeeld voor speciale gelegenheden. Dit kan in winkels of een kledingbibliotheek, maar ook met vrienden of huisgenoten.

Een andere manier is om te kijken of je kleding van duurzaam materiaal is gemaakt. Kleren die gemaakt zijn van gerecycled materiaal hebben minder impact op het milieu, omdat minder nieuwe materialen nodig zijn geweest bij de productie.

Door het kledinglabel te bekijken, kun je iets ontdekken over de duurzaamheid van het product. In het label staat dan bijvoorbeeld 'gerecycled katoen' of 'gerecycled polyester'.

Ook door een keurmerk kan je zien dat er gerecycled materiaal in het kledingstuk zit. Je kunt prima keuzes maken op basis van die keurmerken. Als je weet wat voor kledingstuk je wilt kopen en van welk materiaal, kijk dan of er een exemplaar met een keurmerk te vinden is. Toch blijft tweedehands, swappen of lenen een betere duurzame keuze."

Dus tweedehands is eigenlijk sowieso beter voor het milieu. Nog tips daarover?

“In grotere steden zijn zat kringloopwinkels te vinden, waar je toffe items kunt kopen, ook designkleding. Online heb je ook een aantal apps waar je tweedehands kleding kunt kopen. Toch moet je opletten of het item wel echt tweedehands is. Soms lijkt het tweedehands, maar is het dat niet.

Een tweedehands kledingstuk is alleen duurzaam als je het goed en lang gaat gebruiken. Soms gaan mensen meer kopen, omdat het toch goedkoop of tweedehands is, maar dat is niet echt milieuvriendelijk te noemen, zeker als je het eigenlijk niet nodig hebt.

Milieu Centraal heeft onderzoek gedaan naar online shoppen. Extra vervuilend aan online shoppen is de zogenoemde the last mile. De laatste kilometers naar je huis zijn het meest vervuilend, omdat de bezorger kleine stukjes moet rijden voor één persoon. Als je online wil shoppen, laat het daarom niet naar je huis sturen, maar naar een afhaalpunt.”

We zien ketens die claimen dat hun merk duurzaam is. Hoe weet je of dat betrouwbaar is?

"De beste indicator hiervoor is een keurmerk. Als het een goed opgezet, betrouwbaar keurmerk is, weet je dat er aandacht is geweest voor milieu, dier of mens. Dat er een keurmerk op een kledingstuk zit, wil helaas niet altijd zeggen dat alles goed is gegaan. Maar hiermee krijg je wel meer informatie over het kledingstuk. Op Keurmerkenwijzer.nl kan je zien waar een keurmerk voor staat en of het goed scoort."

Hoe maak je je ‘koopgedrag’ duurzamer?

“Duurzaam gedrag is lastig, want iedereen kent het gevoel dat ze iets nieuws willen. Daarnaast word je de hele dag beïnvloed op sociale media. Bijvoorbeeld een influencer die een kledingstuk draagt van een bepaald merk. Het is moeilijk om daar stappen in te zetten, maar het is wel belangrijk dat je je bewust wordt van de kleding die je koopt.

Elke keer als je het gevoel hebt dat je iets nieuws wil kopen, bedenk dan even of je het nodig hebt. Misschien kan je creatiever omgaan met je eigen kleding of kan je kleding uitwisselen met vrienden. Die afweging maken is belangrijk. Dan creëer je een soort bewustzijn.

Daarnaast is het ook een duurzame keuze als je iets koopt, dat je je kleding goed onderhoudt en lang kunt dragen. Kortom: het is niet eens zo moeilijk om duurzamere keuzes te maken.”

Portretfoto Talita

foto: Landa Penders

Talita Kalloe (36) heeft een online magazine en een Instagram-account dat in het teken staat van duurzaamheid. Talita geeft de volgende tips over hoe je duurzaam om kan gaan met je kleding.

👕 Organiseer een kledingruil met je vrienden, dat is ook nog eens erg gezellig!

👕 Herontdek kleding in je kledingkast. Wie weet zit er een vergeten kledingstuk bij dat nu weer in de mode is.

👕 Laat je kleding repareren in plaats van dat je het weggooit.

👕 Zorg goed voor je kleding, bijvoorbeeld door op lage temperaturen te wassen.

👕 Bedenk dat je het niet perfect kan doen. Als je dan iets nieuws koopt, koop dan iets waar je jarenlang mee kan doen.

👕 Denk bewust na als je een kledingstuk koopt. Heb je het écht nodig? Past het bij je andere kleding? Doe je er lang mee?

Ster advertentie
Ster advertentie