HUMAN

Esther (23) maakt lingerie van bananen: "Wie wil nou geen banaan tussen de benen?"

foto: MUSA intimatesfoto: MUSA intimates
  1. Nieuwschevron right
  2. Esther (23) maakt lingerie van bananen: "Wie wil nou geen banaan tussen de benen?"

Als je duurzaam kleding wil kopen kun je dat tweedehands doen, maar niemand zit te wachten op gebruikte onderbroeken, toch?! MUSA intimates bedacht een duurzame lingerielijn met een twist: de onderbroeken zijn gemaakt van bananentextiel. Esther van de Glind (23): "We hebben een test gedaan waarbij we onderbroeken - zonder elastiek - in glazen potjes deden met wat aarde. Na een jaar was de onderbroek zo goed als weg."

Het lijkt wel een grap: textiel van bananen. Maar het kan! MUSA intimates maakt duurzame lingerie afkomstig van de stam van een bananenplant.

"Het begon als een schoolproject," vertelt Esther van de Glind (23). "Ons team bestaat uit zes jonge vrouwen en wij misten een duurzaam lingeriemerk, dat lekker zit. Die geen rode striemen achterlaat op je heup, of schuurt rond de vulva."

Verbranden stammen

De vrouwen van MUSA intimates wilden graag duurzaam textiel gebruiken, dat nog vrij onbekend was binnen de mode-industrie. "In eerste instantie vonden wij het gewoon grappig, ondergoed van bananen. Wie wil nou geen banaan tussen de benen," vraagt Esther lachend.

"We kwamen uit bij boeren met bananenplantages in Zuid-India," zegt Esther. "Zij vertelden dat wanneer de bananenplant haar vrucht afwerpt, er geen nieuwe meer aangroeien. De planten worden gekapt en de overgebleven stammen worden op een hoop gegooid, en uiteindelijk verbrand."

"Daarbij is het voor de boeren heel zwaar onbetaald werk om de stammen naar zo'n dump te brengen," vertelt Esther. "Wij wilden een systeem bedenken waarbij andere duurzame bedrijven zoals wij stammen opkopen en de boeren betaald worden om die stammen aan ons te leveren. Dit is beter voor de boeren én de stammen worden niet meer verbrand en dat is goed voor milieu."

How to: bananen textiel

Maar hoe maak je dan textiel van die bananenstammen? "Binnen de stam zitten allemaal vezels waar je textiel van kunt maken," legt Esther uit.

Eerst wordt het water uit de stammen geperst, zodat de vezels eruit kunnen worden gehaald. "Dat doen we door de buitenste lagen van de stam weg te schrapen, zodat we de zachtste vezel bereiken. Deze vezels worden vervolgens gedroogd in de zon en lijken dan een beetje op touw en voelen als de haren van een bezem," zegt Esther.

Vervolgens worden de vezels gemengd met organisch katoen. "Je kunt namelijk niet honderd procent bananentextiel gebruiken. Dan is er geen stretch meer en dat heb je toch echt nodig in je onderbroek."

Tekst gaat verder na afbeelding

foto: MUSA intimates

Deze onderbroek is gemaakt van bananentextiel!

Biologisch afbreekbaar?

De onderbroeken zijn niet honderd procent biologisch afbreekbaar. "Er bestaat bijvoorbeeld nog geen duurzaam afbreekbaar elastiek," legt Esther uit.

Het is wel het doel van de dames om te garanderen dat de stof van de onderbroeken de aarde niet schaadt. "We hebben een test gedaan waarbij we onderbroeken zonder elastiek in glazen potjes deden met wat aarde. Na een jaar was de onderbroek zo goed als weg. Dat stukje aarde hebben we naar een lab gestuurd om te checken of de vruchtbaarheidswaarde was aangetast. Gelukkig was er niks mis."

Vrouwen steunen

Naast transparantie over de reis van de onderbroeken, zet het lingeriebedrijf zich in voor eerlijkere lonen. "Wij kwamen erachter dat veel vrouwen op de bananenplantages onderbetaald worden," zegt Esther. "Wij hebben ook contact gehad met die vrouwen en proberen een systeem te maken waardoor zij eerlijker betaald worden. Wij kunnen ze niet zomaar meer betalen omdat er tussenpersonen zijn. Maar we proberen wel te onderhandelen of deze vrouwen een hoger percentage kunnen krijgen."

Tekst gaat verder na afbeelding

foto: Elisa Lo A Njoe

Esther van MUSA intimates

Hoog prijskaartje

Aan duurzaamheid komt hangt een hoog prijskaartje en de onderbroeken van MUSA intimates zijn geen uitzondering. "Wij zijn ons ervan bewust dat niet iedereen onze onderbroeken kan betalen," begint Esther. "Voor nu willen we vooral een switch in mentaliteit creëren: koop kleding die je écht nodig hebt en investeer in een product dat langer meegaat.

"Want ja, je kunt een setje van drie onderbroeken kopen bij een fast fashion winkel, maar die gaan misschien een half jaar mee. Dan moet je wéér geld uitgeven aan nieuwe onderbroeken. Ik loop ook wel eens een fast fashion winkel binnen, maar ik probeer dan naar het stemmetje in mijn hoofd te luisteren dat zegt: ‘Als je dit koopt, ga je akkoord met hoe dit product is ontstaan.'"

Plant uit je onderbroek

Op dit moment kun je de onderbroeken alleen nog verkriigen via pre-order. "We vinden het spannend," zegt Esther. "Wij hebben zelf natuurlijk ook een paar maanden de onderbroeken getest. Krimpt het in de was? Wat gebeurt er als er afscheiding bij komt? En nu gaan we zien hoe lang de onderbroeken meegaan bij onze consumenten."

Ondertussen dromen de vrouwen groot. "Het lijkt mij fantastisch als wij onze onderbroeken onsterfelijk biologisch afbreekbaar kunnen maken: terug in de grond zetten, zodat er ruimte is voor een nieuwe bananenplant om te groeien. Hoe leuk is het dat je op een date gaat, per ongeluk je onderbroek kwijtraakt en weet dat je het milieu niet schaadt?!"

Ster advertentie
Ster advertentie