HUMAN

Yannicy (19) werkt in een sterrenrestaurant: "Ik maak soms dagen van 18 uur"

  1. Nieuwschevron right
  2. Yannicy (19) werkt in een sterrenrestaurant: "Ik maak soms dagen van 18 uur"

Yannicy Seuren (19) werkt als stagiair in sterrenrestaurant Parkheuvel (**) in Rotterdam. Hij is daar leerling van topchef Erik van Loo. Super leerzaam, maar het brengt ook flink wat opofferingen met zich mee.

Restaurant Parkheuvel is een restaurant in Rotterdam met twee Michelinsterren. Wat zoveel wil zeggen als dat het écht een goed restaurant is, waar je op z'n zachtst gezegd best even - mocht je er ooit willen eten - voor moet sparen. Yannicy kreeg negen maanden geleden de unieke kans om aan het werk te gaan als stagiair bij chefkok Erik van Loo.


(Yannicy voor Parkheuvel in Rotterdam)

Verhuisd naar Rotterdam

Die kans greep de uit het Limburgse Roggel afkomstige Yannicy met beide handen aan. "Het is een flinke investering in mijn cv. Deze stage is heel belangrijk voor mijn toekomst, want werkgevers kijken voornamelijk naar dat papiertje. Ik ben er zelfs voor verhuisd naar Rotterdam."

Een investering is het zeker. Volgens Yannicy zijn werkdagen die om negen uur beginnen, en doorgaan tot diep in de nacht geen uitzondering. "Het hangt af van de drukte, maar ik maak soms dagen van achttien uur. De afgelopen drie werken heb ik het behoorlijk druk gehad."

Niet te combineren met vrienden

Als je negentien bent, heb je het druk met vrienden, feesten en leuke dingen doen. Dat zit er voor Yannicy nog even niet in. "Ik kan deze stage niet combineren met mijn vrienden en met het jong zijn. Mijn vrienden weten dat ook. Ze hebben er gelukkig wel begrip voor en zijn trots op me. Mijn vrije tijd besteed ik aan slapen. Dat moet ook wel, anders houd ik dit nooit vol.

"Maar het brengt ook voordelen met zich mee. Met Pasen heb ik bijvoorbeeld een gerecht voor mijn vrienden gemaakt dat ook wordt geserveerd in Parkheuvel. Ik moet natuurlijk wel even laten zien waar ik werk."

Hij kookt en eet ook 'normale' dingen

Ondanks dat Yannicy inmiddels het beste van het beste gewend is, kookt de jonge kok nog vaak zat 'normaal' eten. "Ik kook wel graag zelf, bij de McDonalds zul je mij niet snel zien. Dat vind ik niet lekker.

"Mensen denken dat je als bij een sterrenrestaurant werkt, je ook elke dag dat soort gerechten eet. Dat is niet waar, onder werktijd eten wij normale dingen die ook op jouw bord kunnen liggen 's avonds."


(Topchef Erik van Loo, bron foto)

Zeshonderd euro uitgeven is heel normaal

Yannicy kookt dan weer wel voor bijzondere mensen. Bij Parkheuvel komen behoorlijk rijke mensen eten. Ook het voetbalteam van Feyenoord komt graag langs voor een lekker hapje. "Dat vond ik op het begin heel grappig, maar ik ben er nu eigenlijk wel aan gewend."

Gasten die komen eten bij Parkheuvel hebben of wat te besteden of lang gespaard. Met twee personen ben je gemiddeld zo'n vijf- à zeshonderd euro kwijt.

Schnitzels en saté bakken

Op je negentiende jaar al bij een sterrenrestaurant werken, dat belooft wat voor de toekomst. Yannicy wil later graag voor zichzelf beginnen. Aangezien Yannicy nu al op zo'n hoog niveau werkt, is het moeilijk om nóg hoger te komen.

Bang dat hij later in een restaurant komt te werken waar hij elke dag saté en schnitzels moet maken, is hij niet. "Dat vind ik ook hartstikke leuk! Werken op dit niveau is niet vol te houden tot je 65ste. Je moet elke dag opnieuw dezelfde topkwaliteit leveren."

Brekende collega's

Diezelfde topkwaliteit sloopt Yannicy ook zo nu en dan. Yannicy is niet de enige die er zo nu en dan doorheen zit. Hij heeft de afgelopen maanden heel wat collega's zien breken.

"Soms krijg ik een black-out. Het is niet altijd goed om zoveel te werken als ik nu doe. Dan gaat het gewoon echt niet meer. Ik ga dan maar naar huis en denk na over waarom het fout gegaan is."

Nog drie maanden en dan zit Yannicy's stage bij Parkheuvel erop. "Ik moet dan nog twee jaar naar school en dan ben ik hopelijk afgestudeerd. Dan haal ik mijn diploma en ga ik druk opzoek naar een nieuwe baan." En wie weet, ooit een eigen restaurant.

Ster advertentie
Ster advertentie