HUMAN

Van online-alleskunner Jesse (20) ga je nog veel horen

  1. Nieuwschevron right
  2. Van online-alleskunner Jesse (20) ga je nog veel horen

Op zijn twaalfde dacht Jesse: Of ik ga werken bij de Albert Heijn, of ik ga doen wat ik leuk vind.

Jesse van Doren (20) is een online-alleskunner. Als ondernemer helpt hij bedrijven van over de hele wereld, maakt websites, ontwikkelt technologieën en zette een innovatie- en technologiecommunity op. Hij is super enthousiast over de toekomst en de mogelijkheden van de techniek.

Toe maar, wat doet-ie allemaal dan?

Jesse is vooral ondernemer. Met brainstormsessies en 24 uur durende hackathons helpt hij bedrijven hun werk slimmer en beter te doen. Daarnaast ontwikkelt hij websites en apps voor bedrijven. "Dat ben ik erbij gaan doen, omdat ik merkte dat het niet werkte als we het aan anderen vroegen."

Zo maakt Jesse met KPN en Internet of Things een sensormijn voor het leger, zodat ze plekken in de gaten kunnen houden zonder er zelf te zijn. Hij ontwerpt een rattenval die je een berichtje stuurt wanneer hij beet heeft. En in Nederland moeten verkeersborden verplicht recht hangen, dus bouwt hij een sensor die kan checken of dat ook zo is.

Hoe komen ze bij Jesse terecht dan?

Over de hele wereld weten mensen hem 'via via' te vinden. Hij heeft ook een website maar die is nog niet echt uitgebreid. "We zijn denk ik het enige bedrijf dat geen fatsoenlijke eigen website heeft. Terwijl we dat wel voor klanten doen." (KLIKKK, wij vonden het overigens best wel meevallen)

Om ondernemer te zijn moet je volgens Jesse vooral een goed netwerk hebben en keihard werken. Klanten kunnen best veeleisend zijn en dat moet je accepteren, ook al weet je het beter. "Soms zijn er gewoon dingen die niet zo leuk zijn, maar dan moet je ook gewoon doorgaan."

Enne...opleiding?

Na anderhalf jaar HBO (propedeuse in de tas + extra punten. Lekker gast!) moest Jesse voor zijn opleiding een bedrijf opzetten. En tja, dat deed hij al... Toen kwam de keuze of hij vol voor zijn bedrijven zou gaan, of voor de studie. Het werd optie #1.

School is volgens hem niet per se slecht. De techniek gaat tegenwoordig alleen zo ontzettend snel, dat iets al verouderd is tegen de tijd dat het in een studieboek staat. De dingen waar hij op dit moment mee bezig is, konden een paar jaar geleden nog helemaal niet.

Maar goed, je moet je kennis toch ergens vandaan halen?

Dat klopt. Jesse let gewoon heel goed op en staat open voor de lessen van de mensen met wie hij werkt. Vaak kun je dingen die je bij het ene soort bedrijf doet, erg goed toepassen bij een ander soort werk.

In het begin deed hij vooral marketing. Hoe je websites makkelijk te vinden maakt voor zoekmachines en sociale media. Tegenwoordig geeft hij ook trainingen aan de medewerkers van de klanten waar hij campagne voor voert. Want het werkt natuurlijk niet als je iets leuks bedenkt, maar het personeel doet niet mee.

Pfff...alleen maar oude mensen om je heen.

Dat maakt volgens Jesse niet zoveel uit "zolang je maar goed werk levert". En ach, het valt mensen soms wel op dat hij een stuk jonger is, maar dat is niet zo erg.

In de technologiewereld zijn er bovendien veel mensen van zijn leeftijd. Om mensen nog dichter bij elkaar te brengen, maakte hij de community Tomorrow waar jongeren van 10 tot 25 uit twintig landen met elkaar in contact komen. En hij zette Innovation Holland op waar jongeren met een goed idee een geldschieter kunnen vinden.

Is het niet raar dat hij niet zoals zijn vrienden 'gewoon' op school zit?

"Niet echt, zolang je doet wat je leuk vindt." Zijn vrienden hebben hem ook altijd gesteund. En via internet en zijn werk komt hij in contact met mensen van over de hele wereld. Zijn bedrijf bestaat inmiddels ook al uit vier mensen, en er loopt een Ierse jongen nu stage.

Als we dit zo horen, klotst het geld bij hem waarschijnlijk tegen de plinten.

Geld kan Jesse niet zo vreselijk veel schelen. "Natuurlijk hoort het erbij en je moet geld hebben om te kunnen leven, maar het is bijzaak." Hmmm. Hij vindt het wel leuk om voor werk naar andere landen te reizen. Zo bracht zijn werk hem naar Israël, China en Dublin. Maar het is niet zo dat hij "altijd in het buitenland is."

Tot slot zegt Jesse dat hij over tien jaar vooral wil blijven doen wat hij leuk vindt, en nog meer online platforms te willen ontwikkelen. Waar we op techniekgebied van hem het meeste op moeten letten zijn 'wearables', techniek die je kunt dragen zoals de Google Glass. En 'augmented reality', zoals de Oculus Rift en andere 3D-apparatuur.

Een ding kunnen we met zekerheid stellen: van Jesse gaan we nog een hoop horen.

Is dit alles? Neen!
>> Zaid (16) is YouTuber en vertelt niet graag wat hij verdient
>> Wie ben jij volgens Google?
>> Test jezelf: ben jij verslaafd aan je smartphone?

Ster advertentie
Ster advertentie