HUMAN

Linde Schöne is een hiphop-bazin!

foto: Atlynn Vrolijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Linde Schöne is een hiphop-bazin!

"Het is nogal raar wat ik doe," zegt Linde Schöne (24) zelf over haar muziek. Vorige maand kwam haar plaat Linde Van Nimma uit bij Noah’s Ark: het hiphoplabel van rapper Jiggy Djé. Tijd voor een gesprek met de énige vrouw bij dat label.

Over welke thema’s zing je graag?
"Op mijn EP gaat het vaak over halve relaties en je eigenwaarde verliezen. En Linde van Nimma is een verwijzing naar Mariken van Nimwegen. Een heel oud verhaal over slechte keuzes maken, je eigenwaarde verliezen en die weer terugvinden."


(Foto door: Atlynn Vrolijk)

Bij Noah’s Ark zitten 23 artiesten, van wie 22 mannen. En jij. Hoe is dat?
"Ik voel me er wel cool over. Een beetje een pioniersgevoel, vuist in de lucht, dat idee. Maar soms is het ook wat ongemakkelijk, of zo. We hebben een appgroep met iedereen van het label en soms vergeten ze wel eens dat ik daar in zit. Wat ze dan zeggen? Ik denk niet dat het slim is om jou dat te vertellen."

(Linde Schöne live bij Domien)

Is dit tekenend voor de hiphopwereld?
"Ik denk wel dat er weinig vrouwen zijn die lekker gaan in de Nederlandse hiphopscene. Hoe dat komt? Er zijn weinig voorbeelden misschien. En het is een machocultuur, al verandert dat langzaam ook wel."

Hoe is het om als vrouw in die machocultuur te zitten?
"Het is wel apart. De meeste netwerken zijn gebaseerd op feestjes en als vrouw word je daar eerder versierd dan gezien als zakenpartner. Het is wel makkelijker als je een relatie met iemand hebt die serieus wordt genomen (tijdens het opnemen van haar EP Liefde van de Vloer kreeg Schöne een relatie met producer Boeboe, red.). Dat helpt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe kwam jij bij Noah’s Ark?
"Dan kom ik toch weer uit bij mijn psychose-verhaal. Een paar jaar geleden kreeg ik een psychose. Ik stuurde mailtjes naar iedereen in de hiphopwereld, met allemaal lijpe dingen erin. Ik dacht dat ik Jezus was en dat ik met Freddie Mercury kon praten.

"Toen die psychose voorbij was, ben ik een keer backstage gesneakt na een optreden van Jiggy Djé. Ik heb hem mijn excuses aangeboden en gezegd dat ik wel echt muziek maak. Toen zei hij: 'Stuur maar wat op'. Veertig demo’s later was het zover."


Ster advertentie
Ster advertentie