3FM nieuws

Linde Schöne: "Op mijn twintigste zat ik drie maanden in een psychose"

  1. Nieuwschevron right
  2. Linde Schöne: "Op mijn twintigste zat ik drie maanden in een psychose"

3FM-redacteur Nina sprak met 3FM Talent Linde Schonë en haar vriend en producer Morscha. En dat werd een heel bijzonder gesprek.

In het Amsterdamse Bostheater, waar Linde Schöne net een akoestische 3FM-sessie heeft opgenomen, heb ik afgesproken voor een interview met haar. Vriend en producer Boeboe (Morscha) is ook van de partij en Linde zegt dat ze het eigenlijk wel leuk vindt om het interview samen te doen. Prima, aangezien hij zowel de wederhelft is van Linde Schöne de artiest als Linde Schöne het 24-jarige meisje.

Linde is deze maand uitgeroepen tot 3FM Talent en haar track 'Liefde Van De Vloer' heb je waarschijnlijk al regelmatig voorbij horen komen op 3FM. De gelijknamige EP kwam afgelopen september uit bij het label Noah’s Ark van Jiggy Djé en gaat over een mislukte liefde. Grappig genoeg vond Linde tijdens het maken van de EP een nieuwe liefde in Morscha haar producer. Voordat het interview officieel start hebben we het over de mogelijke verhuizing van Linde vanuit hometown Nijmegen naar Amsterdam. Morscha en zij wonen nu al praktisch samen, dus waarom zou ze dan niet definitief gaan samenwonen? Nou, omdat dat veel geld kost. “Amsterdam is fucking duur,” concludeert Morscha. True that!

Linde van Nimma

Het is inmiddels anderhalf jaar geleden dat de twee elkaar voor het eerst ontmoetten en momenteel zitten ze vol in de productie van Linde’s nieuwe EP Linde van Nimma. Als ik haar vraag naar het thema van haar aankomende project heeft ze haar promoverhaaltje meteen klaar. Het is een referentie naar het Middeleeuwse verhaal van Mariken van Nieumeghen. Een meisje dat volgens Linde alleen maar zondige shit doet, maar uiteindelijk tot inkeer komt. De EP wordt best wel donker en gaat over het terugvinden van je eigenwaarde.

“Was je die kwijt dan?", vraag ik haar. "Ja", zegt ze stellig, terwijl het lijkt alsof ze meer wil zeggen maar niet zo goed weet hoe. “Wat is er gebeurd dan”, probeer ik. Ze kijkt naar rechts, op zoek naar een bevestigend knikje van Morscha. “Zal ik het gewoon vertellen?”, vraagt ze hem. Morscha moedigt aan: “Ja tuurlijk! Waarom niet?”. Linde richt zich weer tot mij: “Oké, maar ik heb dit nog nooit verteld in een interview.”

Ik had een psychose

“Op mijn twintigste heb ik een manische psychose van drie maanden gehad, waarin ik echt allemaal leipe shit dacht en rare dingen rond mailde naar iedereen in mijn muzikale netwerk.” Ze kan in die tijd niks meer. Haar ouders nemen haar op in huis, wat best sick is omdat ze wat haar betreft gewoon naar een gekkenhuis moet. Die drie maanden lopen uit in een periode zonder school en sociaal netwerk en daar bovenop komt ze ook nog eens tien kilo aan. Ze voelt zich shit, zoekt naar bevestiging en vindt die bij verschillende mannen. Het is voor haar op dat moment de enige manier om te overleven. “In de hiphopscene ben je redelijk snel een ‘hoe’, dus hoe meer ik dat deed hoe meer ik mijn eigenwaarde verloor. Ik was toch al niks meer waard door al die gasten, dus dan kon ik het net zo goed blijven doen.”

Die periode duurt uiteindelijk twee jaar en komt pas een paar weken voordat ze Morscha leert kennen tot een eind. “Ik belandde op een punt waarin ik de keuze moest maken: of ik blijf me voor altijd zo voelen of ik laat mijn eigenwaarde door andere shit bepalen. Door de dingen die ik maak, wie ik ben voor familie en vrienden, mijn intelligentie, wat ik toevoeg aan de wereld.”

Reden voor deze omslag is de jongen — die gast, zoals ze hem zelf noemt — waar haar eerste EP ‘Liefde Van De Vloer’ over gaat. “Ik kende hem al een stuk langer en we waren eerst ook vrienden. Het was grappig dat zodra het seksueel en een soort liefdesding werd, ik me blijkbaar op een bepaalde manier opzette dat zelfs hij me niet serieus kon nemen. Toen kwam de realisatie dat het anders moest. Ik was klaar met deze shit. Ik keek naar de spiegel en besloot: Ik ben nu weer waardevol."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe liefde

Maar ja, dan koppelt Jiggy (Djé) Linde aan Morscha en moeten de twee haar teksten, die allemaal over deze heftige periode gaan, omzetten in liedjes. Samen. En aangezien mannen de laatste zijn waar Linde op zit te wachten, besluit ze om haar verleden als een soort techniek te gebruiken. “Ik dacht: ik ga gewoon allemaal leipe shit over mezelf vertellen. Dat schrikt hem vast af. Maar compleet het tegenovergestelde gebeurde... haha.”

Het is grappig om te zien dat er twee enorm onafhankelijke persoonlijkheden voor me zitten in ’t Amsterdamse Bos. Een hippe Amsterdamse vrijgevochten producer en een stoere R&B-chick die precies lijkt te weten wat ze wil. Tegelijkertijd worden ze spontaan giechelig en kwetsbaar als het over de begindagen van hun relatie gaat.

Morscha vertelt over de eerste keer dat ze elkaar in de studio ontmoeten. Ze hebben dan totaal niet door wat er tussen hen twee staat te gebeuren en gooien beiden meteen alles op tafel. Dit ben ik, dan weet je het maar. Zo is het voor Morscha meteen duidelijk. Iedereen heeft een verleden. Niemand kan iets vertellen waar geen eventuele schaamte inzit. Nu zijn we anderhalf jaar verder en gaan ze binnenkort samenwonen in Amsterdam. Denken ze. Als ze iets leuks vinden. Voor niet te veel geld graag.

De angst

Waren die donkere dagen dan opeens weg met de komst van een nieuwe liefde? Nee. Lang bleef ze in de angst dat ze eigenlijk nog in een psychose zit. Zeker als haar psychose werkelijkheid wordt. “Stiekem zijn veel van de dingen die ik nu meemaak als artiest, dingen die ik zei dat ik meemaakte tijdens mijn psychose. Ik was er toen van overtuigd dat ik een bekende zangeres was en nu ben ik letterlijk op de televisie als ik bijvoorbeeld bij DWDD optreed.”

Het gebeurt echt… “Ja, dat is best wel leip. Maar het is zo fijn om alles samen te kunnen delen.” Ze wijst naar Morscha. “Het is zo'n cliché, maar je voelt je nog steeds best wel vaak kut. Niet heel vaak, maar soms wel. En vrienden en familie die zo ontzettend trots op je zijn en weten hoe lang je er naartoe hebt gewerkt willen dat stiekem niet horen. Het is een beetje verwend. En ironisch want eigenlijk is het nog niks, toch?"

Ligt eraan waar je het mee vergelijkt. "Ik zat op de HBA in de klas met mensen als Lil'Kleine. Stel ík kijk op Twitter en ik zie vijf mensen gemene shit over me zeggen, dan ga ik al effe dood vanbinnen. Een dagje en dan ben ik er wel weer overheen, maar als het echt trending topic is om jou te haten... Mensen begrijpen niet hoe insane dat is."

Haar naam opzoeken op Twitter na een tv-optreden is volgens Linde dan ook een vreselijk slecht idee. De eerste keer deed ze het nuchter. Dat was verschrikkelijk, maar de tweede keer deed ze het dronken.Toen kon ik het wel hebben... haha. Toen ging ik gewoon tegen mijn telefoon schreeuwen: FOCK JOU! Dat is heel fijn. Ze geven bij DWDD gratis wijn na afloop. Heel praktisch en volgens mij ook precies om die reden... haha."

De antireactie van Linde's muziek

Ze merkt sowieso dat haar muziek best wel een antireactie bij mensen oproept. Het is geen doorsnee R&B en Linde is volgens haarzelf al helemaal geen doorsnee R&B-zangeres. “Mensen zijn Ariana Grande gewend. Dat is comfortabel. Een meisje met maat 34 die zingt over seks. Ik ben een blanke, maatje 42, R&B-zangeres die over seks zingt. Dat soort shit maakt mensen ongemakkelijk.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar mensen schrijven ook continu dat Linde Schöne als niemand anders is. Wat betekent dat? Als niemand anders zijn? "Dat ik originele shit maak. Ik wil ook niet als iemand anders klinken. Weet je wat het is. Uiteindelijk wil ik de koningin van de Nederlandse R&B zijn. Alhoewel de koningin van iets zijn juist alleen maar seksisme in stand houdt. Maar toch, ik wil de Anouk-status bereiken. Ik wil gewoon koningin van de Nederlandse popmuziek worden. Nee fuck dat, gewoon Koningin van de Nederlandse muziek... haha. Oh shit, houd me tegen: mijn grootheidswaanzin komt terug... haha”

Noem het grootheidswaanzin of gewoon ambitie. Het maakt niet zoveel uit. Het einddoel blijft hetzelfde. Doelen heeft ze namelijk ook. Drie om precies te zijn. “Ik heb ze opgesteld toen ik zestien was. De eerste was tekenen bij Noah's Ark. Dat is gelukt. Het tweede is in het voorprogramma van Beyoncé spelen. Zij is alles. Fuck ik wil haar gewoon een keer ontmoeten haha.”

Doel nummer drie

Helaas kwam ik er tijdens het terugluisteren van ons gesprek achter, dat ik me hier als interviewer compleet en uiterst onprofessioneel heb laten meeslepen in mijn wederzijdse liefde voor Queen B. En je raadt het al: daardoor zijn we nooit meer bij doel nummer drie gekomen. Oprechte excuses, maar ook een mooie cliffhanger naar de toekomst en de eerst volgende keer dat we Linde spreken.

22 juni staat Linde Schöne in Paradiso met haar eigen show en daar gaat nieuwe muziek gespeeld worden van haar aankomende EP Linde van Nimma.

Ster advertentie
Ster advertentie