HUMAN

Wat je moet weten als je 18 wordt!

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat je moet weten als je 18 wordt!

Volg deze zeven stappen en je bent klaar voor het volwassen leven.

Jeej, achttien! Volgens de wet hoor je nu bij de volwassenen. Hoera! Maar wat betekent dat eigenlijk?

De juridische term voor volwassen is meerderjarig. Volgens de wet ben je meerderjarig als je een leeftijd van achttien hebt bereikt. Je krijgt nieuwe rechten, zoals het stemrecht, maar ook plichten, zoals een zorgverzekering afsluiten. We verzamelden ze hieronder.

#1. Je mag nu ALLES!

'Mag ik je identiteitskaart zien?' 'Natuurlijk!' Met opgeheven hoofd verlaat je met een krat bier en pakje peuken de supermarkt. Ook mag je stemmen en in je eentje auto rijden. Geen zin om naar school te gaan? Dan hoeft dat niet, want je bent niet meer leerplichtig. Fissa!

Maar als je nog geen mbo 2, havo- of vwo-diploma hebt, val je onder de werkleerplicht. Dit betekent dat je tot je 27ste geen recht op een uitkering. Meld je je bij de gemeente voor een voorziening (bijvoorbeeld een uitkering) dan kan de gemeente je een school- of werkaanbod doen, of een combinatie van beide.

#2. Er is niemand die je tegenhoudt!

Je ouders zijn niet meer verantwoordelijk voor jouw uitgaven en inkomsten en hoeven ze niet mee te bepalen over je schoolkeuzes. Ook hoeven ze geen goedkeuring te geven wanneer jij een medische ingreep ondergaat. En je hebt hun handtekening niet meer nodig als je al een eigen bedrijf hebt en facturen verstuurt.

Wel hebben je ouders tot je 21ste verjaardag een onderhoudsplicht. Dit betekent dat zij de plicht hebben om jou financieel te ondersteunen in levensonderhoud en met je studie. Hoeveel zij financieel moeten bijdragen, is wettelijk niet vastgesteld.

#3. Tenzij je te ver gaat…

Het volwassenenstrafrecht is wel even wat anders dan het jeugdstrafrecht. Als jongere krijg je een halt-straf, een straf op maat. Deze straf past bij het delict en bij de jongere. Als volwassene word je gestraft via het volwassenenstrafrecht en die straffen zijn misselijk.

#4. Je staat er wel (bijna) alleen voor

Opeens moet je plannen, sparen en structureren. Op je achttiende neem je zelf verantwoordelijkheid. Je mag zelf abonnementen en leningen afsluiten, maar als je in de schulden komt, moet je deze ook zelf afbetalen.

#5. Zorg dat je financiën goed geregeld zijn

Je bent verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Als je dit niet doet, krijg je automatisch dezelfde zorgverzekering als je ouders. En die kan best duur zijn. Wel kun je zorgtoeslag aanvragen, óók als je ouders jouw zorgverzekering betalen.

Als je dan toch bezig bent, check meteen of je via je ouders een reis- en inboedelverzekering hebt, of dat je deze zelf moet aanvragen. Better safe than sorry.

#6. Denk na over de toekomst

Ga je studeren? Denk dan na over hoe je de studiekosten gaat betalen. Betalen je ouders je studie of ga je een lening aanvragen? Volg je een mbo-opleiding, dan heb je nog steeds recht op studiefinanciering. Voor een hbo- of universitaire opleiding moet je een lening aanvragen, tenzij je ouders niet veel verdienen. Dan kun je alsnog een aanvullende beurs aanvragen.

Je hoeft niet direct uit huis als je achttien bent, maar inschrijven bij een woningbouwvereniging van de stad waar jij wilt wonen, is wel slim. Wachtlijsten zijn vaak erg lang. Hoe eerder je ingeschreven staat, hoe meer kans op een leuke woning als je uit huis gaat!

7. Vraag om hulp!

Kom je er niet helemaal uit met je verzekeringen? Of vraag je je af hoe veel je moet lenen om je studie te betalen? Vraag het aan je ouders, een ander familielid of een goede vriend. Er is vast wel iemand die je wil helpen.

Ster advertentie
Ster advertentie