HUMAN

Dit was de Klimaatmars in Den Haag

foto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit was de Klimaatmars in Den Haag

Met spandoeken vol teksten als 'Ride dicks, not cars' en 'Eat pussy, not cows', rukten duizenden scholieren uit naar het Malieveld in Den Haag. Tijdens de Youth For Climate-klimaatmars protesteerden ze tegen het huidige klimaatakkoord. Tussenuur van Human was erbij.

Ondanks dat er een aantal 'klimaatspijbelaars' tussen liepen die donderdag gewoon een dagje vrij wilden, is het voor de meeste jongeren wel duidelijk dat er écht iets moet gebeuren. Tussenuur sprak tijdens de mars met een aantal van hen.

Staande gehouden door politie

Minne en Babette van het Baudartius College uit Zutphen (Babette ken je nog van deze Know Shit) demonstreren tegen het huidige klimaatakkoord, omdat jongeren bewust moeten worden van klimaatverandering. "Door die bewustwording kunnen we klimaatproblemen beter aanpakken."

Bekijk hier ons verslag van de Klimaatmars!

Joshua van het Cartesius Lyceum in Amsterdam loopt achteraan in de stoet en houdt een bordje vast met de tekst 'Mark Rutte zit met het klimaat te kutten!'

Wanneer hij klaar is met zijn verhaal, klinkt er ineens luid gejoel. "VVD, weg ermee!" Een jongen is het VVD-kantoor op geklommen en probeert de vlag van Ruttes partij naar beneden te halen. Politie te paard houdt hem staande, waarna de mars rustig verdergaat.


(Bron: ANP)

Politiek, kom in actie!

Inez, één van de initiatiefnemers van Youth For Climate Nederland en onlangs nog te gast in de Tussenuur-podcast, reageert enorm enthousiast op de hoge opkomst. Ze is trots dat zo veel scholieren zich hard hebben gemaakt voor het klimaat en hoopt met de mars de politiek wakker te hebben geschud.

"Het doel is nu dat we de politiek bereiken en met hen in gesprek mogen voor bepaalde verbeterpunten in het klimaatakkoord, zodat ze ein-de-lijk in actie gaan," vertelt ze bij terugkomst op het Malieveld.

Leerplicht gaat voor

Een gesprek met minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob heeft Youth For Climate Nederland al gehad. Hij noemde de mars 'sympathiek', maar vond dat de leerplicht voorging. Voor de organisatoren van de klimaatmars dé reden om juist wel te gaan staken.

Inez vertelt dat een vervolggesprek met minister Slob nog volgt, de hoop is nu op een gesprek met minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en minister-president Mark Rutte. Tot die tijd protesteert Youth For Climate Nederland door. "We zullen blijven staken tot er actie wordt ondernomen en er vervolgens ook aan afspreken wordt gehouden!"

Ster advertentie
Ster advertentie