HUMAN

Vivian: "Stop nooit met jong zijn!"

  1. Nieuwschevron right
  2. Vivian: "Stop nooit met jong zijn!"

Volwassenheid en stoepkrijt gaan prima samen, als we woordkunstenaar Vivian van Leeuwen mogen geloven. Zij roept dan ook om vaker te ontsnappen aan de dagelijkse prestatiedruk en in contact te treden met je jongere zelf. Toen het tekenen van paarse koeien de normaalste zaak van de wereld was.

En zo bleek 2017 een jaar waarin onze woordkunstenaar Vivian van Leeuwen allerlei grenzen verkende en nieuwe dingen ervoer. Zo beklom ze de trappen van het Anne Frank Huis, maakte ze een ritje in een achtbaan en ging ze voor het eerst aan de boemel. En dan op de valreep ook nog met je spoken word voor de camera's van Club Hub van NPO 3.

Waar dit soort ervaringen voor de meeste mensen gemeengoed zijn wellicht, ligt dat bij Vivian net iets anders aangezien ze een chronische darmziekte heeft. Die ziekte (tufting enteropathy) veroorzaakt meerdere lichamelijk beperkingen, zo is ze slechtziend, slechthorend en heeft ze zwakke botten en spieren, waardoor ze in een rolstoel zit.


(bron foto)

Prul op straat

Maar niet dat ze zich daardoor laat ontmoedigen. Integendeel, in haar gedichten rept ze er juist over om optimistisch te zijn en om stil te staan bij de schoonheden van het leven. Zo ook in de slam die ze deed in Club HUB, waarin ze haar toehoorders opriep om niet te vergeten hoe het leven eruit zag toen je nog kind was.

Toen de zes weken zomervakantie een eeuwigheid leken te duren en je je ongegeneerd kon vermaken met een prul dat je vond op straat. En juist in een tijd dat alles maar beter, hoger, succesvoller moet zijn, en jongeren steeds meer bezwijken onder deze druk, is in contact staan met die jeugdige zelf broodnodig, vindt Vivian.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie