Amsterdam Dance Event

3FM-stagiair Max kreeg 20 euro voor een nacht feesten op ADE

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM-stagiair Max kreeg 20 euro voor een nacht feesten op ADE

Dat onze hoofdstad duur is, is geen geheim. Dat ADE het grootste dancefeest ter wereld is, weet iedereen net zo goed. Combineer die twee feiten en je voelt je geld bijna meteen je portemonnee uitvliegen. Maar, kun je als student met karige stagevergoeding ook een leuk feestje vieren tijdens ADE? 3FM-stagiair Max zocht het uit voor je.

Als stagiair moet je het doen met je stagevergoeding en wat het leven je geeft. Meestal dus alleen je stagevergoeding. Ik, Max, ben vervloekt met een liefde voor dancemuziek, dus in ADE-maand oktober gaat mijn geld er altijd reeeedelijk snel doorheen. Daarom ging ik deze keer met slechts €20 en een bak positieve voornemens op pad. ADE on a budget - het kan, maar is het ook leuk?

Een goed begin is het halve werk

Als stagiair ben je natuurlijk 24/7 voorbereid op alles wat fout kan gaan, dus draag ik altijd m'n laptop bij me voor het geval dat Ed Sheeran ineens stikt in een kippenbotje. Mijn tas, inclusief superzware laptop, wil ik natuurlijk ergens kwijt, dus check ik hoeveel zo'n kluisje op het station kost. €3.85. Laat maar. Met al m'n bagage de stad maar in, dan.

Tijdens mijn tocht richting het party-epicentrum kom ik verscheidene feestjes tegen die een tientje vragen als entree. Yeahhhh... dat gaat 'm niet worden. Het is 00:45 uur en ik snap even niet meer waarom ik dit zo graag wilde proberen. On the bright side: ik heb mezelf in ieder geval wat moed ingedronken op de gratis pre-party van 3FM.

Ik herinner me ineens het lijstje met gratis feestjes van 3voor12 en speur 'm af, op zoek naar de perfecte locatie voor de avond. Mijn oog valt op de Prime, een club met een gratis ADE-feestje. Da's stap een, maar dan heb ik nog wel drie problemen over: ik wil m'n tas kwijt (kost geld), ik moet plassen (kost geld) en ik wil bier (kost geld). Shit.

Het eerste feestje

Bij de Prime kom ik zonder een eurocent te betalen gewoon binnen, zelfs met bomvolle tas. De garderobe kost €1, waarmee ik mijn tas, jas en sjaal kwijt kan. One down, nineteen to go.

Het gratis snoep van het toilet waar ik 50 cent voor neerleg is mijn middernachtelijke powersnack. Mijn blaas is leeg en mijn maag vol. Let's go! Na tien minuten op de dansvloer begint de club al langzaam leeg te lopen. Het ligt waarschijnlijk aan de verpaupering die ik met me meebreng. Hier en daar komen er buckets met vuurwerk en flessen drank langs terwijl ik nog maar €12.50 tel na een rondje bier voor mij en een collega die ik tegenkom.

Maar hey, ik heb het ontzettend naar mijn zin. Na slechts €7.50 uitgegeven te hebben sta ik in een kroeg met bier en muziek al m'n moves te showen terwijl iedereen op de V.I.P.-bankjes sip kijkt. Geld maakt niet gelukkig, mensen.

Pauze

In mijn budget zat geen geld voor oordopjes en ik ben de muziek even helemaal zat. Het is tijd voor een kleine pauze, even de krachten verzamelen. Ik ga op zoek naar een bar om bier los te flirten en mijn blaas gratis te legen.

Ik zie een oude bekende en gooi al mijn charmes in de strijd om een gratis drankje los te krijgen. Eén succesvolle poging later sta ik met biertje in de Fame, for free! Het is geen ADE-feestje, waardoor het voelt als valsspelen, maar misschien horen dit soort tussenstops wel net zo goed bij ADE als de officiële feestjes. In de kroeg kom ik ook nog Jesse tegen, een aangeschoten jongen die mij wel even wil vertellen wat ADE nou precies inhoudt.

"Vergeet niet dat ADE begon als conferentie, waar ontzettend veel dance-samenwerkingen begonnen zijn. Het is wel eens slecht in het nieuws gekomen vanwege teveel drugsgebruik en slechte middelen, maar er worden wel gewoon samenwerkingen aangegaan hier die later uitmonden in wereldhits." Jesse is ontzettend aangeschoten, maar tegelijkertijd geeft 'ie me een ontzettend logisch verhaal. ADE is gewoon een begrip, en met een goede reden.

Feestje twee

Nog twee biertjes verder heb ik nog maar €6.50 over. Ik sta in Bar Lunar, die zichzelf het Amsterdam Techno Café noemen. In deze tent weet ik, zelfs met lekker bier, niet wat ik van de situatie moet vinden. De vrouwelijke propper trok me naar binnen en ze was te dominant om direct teleur te stellen. Ik voel me dronken, hongerig en nog geen tien minuten later sta ik weer buiten omdat de techno me echt de neus uitkomt.

Ik merk dat het grootste deel van de feestjes wel gewoon geld kost, wat ik als arme stagiair gewoon niet altijd heb. De feestjes die me echt leuk lijken kosten tien euro terwijl ik nét meer dan de helft daarvan heb. Daarom zoek ik toch nog maar even door naar het volgende gratis feestje.

Feestje drie

Het is koud, mijn spullen liggen nog bij de eerste club en ik merk de gevolgen van een klein budget. Iets na 03:00 uur vind ik een leuke gaybar in de Reguliersdwarsstraat waar ik mijn laatste €6.50 opmaak aan bier om loessoe te gaan op de foutste hitjes. Het is leuk, maar is het wel ADE? Tegen dit tijdstip maakt het me allemaal niet meer uit. Ik heb het eindelijk goed naar mijn zin, so who cares.

Na een klein uurtje vlieg ik weer naar de Prime om m'n spullen op te halen en de nachttrein te halen. Dat mislukt keihard, dus zit ik uiteindelijk nog een uur op Amsterdam Centraal te wachten tot ik naar huis kan. Een voordeel: omdat ik m'n laptop heb meegezeuld, kan ik vast beginnen met het opschrijven van m'n nachtelijke escapades. Dat scheelt morgenochtend weer wat tijd met m'n brakke kop...

Conclusie

Het is me nu wel duidelijk. Wanneer je als stagiair op pad wordt gestuurd met €20 en de missie om er iets leuk van te maken, dan kan dat nog wel eens lukken ook. De gratis feestjes zijn uiteindelijk misschien net zo leuk als de betaalde, omdat je je geld er niet uit hoeft te halen.

Met €20 als budget, de startavond van ADE en Amsterdam als decor heb ik een prima avond gehad. De volgende keer neem ik wel weer wat meer geld mee - zo'n avond is toch net iets leuker als je niet zo hard hoeft na te denken over elke vijftig cent die je uitgeeft. Maar hey, thanks 3FM, had niet verwacht dat ik voor mijn stage zou moeten feesten. Mooi dat ik er nog eens een klein zakcentje aan overhoud ook.

Ster advertentie
Ster advertentie