Amsterdam Dance Event

ADE is echt niet alleen voor nachtbrakers

foto: ADE: Lizzy Ann de Jong
  1. Nieuwschevron right
  2. ADE is echt niet alleen voor nachtbrakers

Wereldberoemde dj’s, belangrijke labelbazen en andere hotshots van over de hele wereld bezoeken elk jaar Amsterdam vanwege één event: ADE. Weet jij hoe het ooit begon?

ADE begon ooit in 1995 als een zakelijke conferentie en is nu dus het grootste dance event ter wereld. En dat in ons kleine Nederland! Hoe is dat zo gekomen? En wat mogen jij en ik tijdens ADE echt niet missen? Ik ga op zoek naar de parels van Amsterdam Dance Event - je denkt bij ADE waarschijnlijk aan eindeloze nachten waarbij anyone who’s anyone tot diep in de nacht op de dansvloer staat, maar de essentie van ADE is toch echt het dagprogramma.

Groot, groter, grootst

Dat ADE blijft groeien is een feit. In 1995 begon het als tweedaagse conferentie, maar na enkele jaren werden er al 3 dagen én nachten aan toegevoegd. Vorig jaar, tijdens de 21ste editie, werd ADE bezocht door 375.000 internationale festivalbezoekers en 9000 internationale muziekprofessionals. Vanuit de hele wereld komt men tijdens ADE naar Amsterdam om zich vervolgens te verdiepen in de programma’s die maar liefst op 140 locaties plaatsvinden. Zo’n 2200 artiesten en 550 sprekers vanuit de hele wereld betreden het podium en, naast het bezoeken van het nachtprogramma, kun je naar masterclasses, workshops, kunstprojecten en films.

Foto: ADE

ADE: Conferentie, masterclasses en workshops

Vanaf woensdag 17 oktober staat onze hoofdstad vijf dagen- én nachtenlang in het teken van beurzen, workshops en masterclasses. ‘En dj’s en feesten toch?’, hoor ik je denken. Ja, dat ook, maar ADE is meer dan dat. En dat blijkt maar weer als ik me verdiep in wat ADE nou precies is en wat voor diverse programma’s er allemaal te vinden zijn.

Benieuwd naar wat Oliver Heldens en Joris Voorn van jouw muziek vinden?

Iets waar waarschijnlijk iedere liefhebber van dance heel enthousiast van wordt, is ADE Sound Lab. Ik sprak met Jesler Amarins, projectmanager voor o.a. ADE Sound Lab en ADE University, om het fijne van dit programma te ontdekken.

ADE Sound Lab is een vierdaags dagprogramma van ADE. De locatie voor ADE Sound Lab is De Brakke Grond en een kaartje kost tien euro. Wat je voor deze tien euro terugkrijgt? Je kunt naar alle Music Talks die daar plaatsvinden, met o.a. Nina Kraviz en Martin Garrix. Je kunt aanhaken bij grote en kleine ADE studiosessies.

Zo geeft Oliver Heldens bijvoorbeeld een grote studiosessie voor 250 man en Joris Voorn een kleine studiosessie voor 20 man. Daarbij sta je dus echt face to face met een grote producer die je vertelt hoe zijn/haar tracks gemaakt worden. Je kunt je inschrijven bij een professional naar keuze en jouw demo laten horen: 'Hallo Oliver Heldens, wil je even naar mijn muziek luisteren en vertellen wat je er van vindt?' Imagine that!

{imagepath=images/2017/10/16_a9_20161020_ADE_Compagnietheater_Soundlab_WillekeMachiels-006-5603.jpg} Foto: ADE - Willeke Machiels

"ADE Sound Lab is een laagdrempelig opstapje in de muziekwereld"

Jesler: "Het is dus een heel laagdrempelig opstapje in de muziekwereld. Het is voor de jeugd en alles behalve eng. ADE Sound Lab zorgt er dus voor dat jonge muziekliefhebbers en producers makkelijker een stap in de muziekwereld kunnen zetten. We focussen ons op de nieuwe generatie. Er is gewoon zo veel talent en er komt zo veel talent bij, merken we. Dus dat is te gek. En heel veel professionals vinden het te gek om die kids te ontmoeten." Klik hier voor het hele programma van ADE Sound Lab.

En meer, veel meer

Naast ADE Sound Lab is er natuurlijk nog een heleboel te beleven. Er zijn meerdere conferenties die zich richten op één bepaalde doelgroep, zoals de Hard Dance en de Techno. Je kunt naar ADE Beats, dat is voortgekomen uit het voormalige Rotterdam Beats. Ook komt Cilvaringz, de producer van Wu-Tang Clan, spreken. ADE Green is een onderdeel waarbij festivalorganisatoren spreken over hoe ze hun festival duurzamer kunnen maken. Dan is er ook nog de ADE Playground, waarbij je naar de film en verschillende kunstprojecten kunt gaan.

Voor de nachtbrakers onder ons...

Buiten alle conferenties en optredens zijn ook de locaties dit jaar iets om naar uit te kijken. 3voor12 maakte laatst al een compleet lijstje voor je met de dikste feestjes van dit jaar. Om daarvan alvast een kleine sfeerimpressie te geven hebben we een lijstje gemaakt met de dikste locaties van 2017. Zo heb je het magistrale uitzicht vanuit de A'DAM Toren, de immense Gashouder en Shelter, voor als je gewoon een rave-bunker nodig hebt. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Check dan even dit linkje. Oneindig veel te doen, dus ik zie je daar!

Ster advertentie
Ster advertentie