3FM nieuws

De Shepard-tone in Dunkirk: een optische illusie voor je oren

  1. Nieuwschevron right
  2. De Shepard-tone in Dunkirk: een optische illusie voor je oren

Wie de afgelopen weken al de bioscoop is ingedoken voor Dunkirk (of je nou voor Harry Styles ging of niet), is ermee in aanraking gekomen: de Shephard-tone. Tussen alle explosies, luchtcapriolen en reddingsboten door had deze Shepard-tone namelijk óók gewoon een hoofdrol. Hoe klinkt het en wat is precies de functie van dit - enigszins irritante - geluid?

Thanks, Hans

Aan wie hebben we die nervewrecking momenten in Dunkirk te danken? Natuurlijk aan regisseur Christopher Nolan, maar ook aan Hans Zimmer. Hij is de man achter bijna alle bombastische filmsoundtracks van de afgelopen jaren. Wat heeft Zimmer niet gemaakt? The Lion King, Pirates Of The Caribbean, Inception.... Maar hij kan dus ook nog andere kunstjes. Voor 'The Mole', wat in Dunkirk gebruikt wordt, heeft ome Hans de Shepard-tone van de plank geplukt en op meerdere momenten in de film gebruikt. Zo klinkt dat ongeveer:

Hoe werkt de Shepard-tone?

De illusie van een Shepard-tone komt door drie tonen die bovenop elkaar gestapeld worden: er zit steeds 1 octaaf tussen. Ze gaan alledrie omhoog, maar ze spelen met het volume.

De hoogste toon gaat steeds zachter klinken, terwijl de middelste toon even hard blijft. De laagste toon wordt langzaam beter hoorbaar. Daardoor klinkt het alsof het geluid constant hoger gaat en naar iets toewerkt. En daardoor zit je eigenlijk gewoon constant op het puntje van je stoel te nagelbijten.

Het onderstaande filmpje van VOX laat je precies zien hoe de Shephard-tone wordt toegepast in Dunkirk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat moet getest worden

Ook 3FM-dj Herman Hofman besprak de Shepard-tone een tijdje terug in zijn programma en hij testte of écht alles spannender wordt met zo'n geluidseffect erachter. Vergaderingen van kamerleden? Paul de Leeuw die op roadtrip gaat met zijn gezin? Check het onderstaande filmpje vanaf 2:15 minuten.

{npoliveblog message="11234"}
Ster advertentie
Ster advertentie