Podcasts

Is het een goed idee om te praten over je psychische problemen op de werkvloer?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het een goed idee om te praten over je psychische problemen op de werkvloer?

Van 9 tot en met 15 maart organiseren Human en MIND voor NPO 3FM voor de vierde keer de #openup-week, om psychische problemen onder jonge mensen bespreekbaar te maken. Maar hoe maak je eigenlijk psychische problemen bespreekbaar op het werk? Moet je dat überhaupt wel doen?

CHECK DE PODCAST OVER psychische problemen op je werk OP SPOTIFY, IN DE 3FM APP (GOOGLE PLAY OF APPLE), OP ITUNES, CHECK 'M OP STITCHER OF OP SOUNDCLOUD.

Het is vaak een taboe om het bij je baantje te hebben over psychische klachten met je collega’s of je baas. Moet je op je werk meteen met de billen bloot als je last hebt van psychische problemen en zo ja, hoe pak je dat aan? 3FM-DJ Lieke geeft je tips en praat erover met Daphne Endlich van Proud2Bme, zij werkte met een eetstoornis en borderline in de horeca. Ook Joeri Sterringa van #IkBenOpen en Samen Sterk zonder Stigma schuift aan. Hij werkte als politieagent met een posttraumatische stressstoornis. Beide maken ze mentale gezondheid en psychische problematiek op de werkvloer bespreekbaar.


V.l.n.r.: Joeri van #IkBenOpen, Daphne van Proud2Bme en 3FM-DJ Lieke

Belemmerd door psychische toestand

Als 16-jarige had Daphne Endlich een laag zelfbeeld en voelde ze zich erg onzeker. “Ik ging veel op mijn voeding ging letten. Ik dacht dat ik er dan beter uit zou zien, me wat zekerder zou voelen en er misschien meer bij zou horen. Dat was een eerste aanzet tot mijn eetstoornis en borderline.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.



Haar baantje in de horeca werd al vrij snel belemmerd door haar psychische toestand, waardoor ze minder goed kon functioneren, vertelt ze aan Lieke. “Omdat je er niet bij bent, omdat je moe bent, omdat je somber bent of omdat je – in mijn geval – niet goed hebt gegeten. Op den duur sloopt je dat gewoon.”

Daphne ging daardoor veel nadenken hoe ze haar werk wilde inrichten en wat ze nodig had om haar baantje te kunnen blijven uitvoeren. In de podcast vertelt Daphne dat die afweging erg persoonlijk was. "Je moet bij jezelf nagaan of het belangrijk is dat mensen het weten en er rekening mee kunnen houden. Het is niet jouw taak om iedereen jouw psychische klachten te laten begrijpen. Hoe normaler je er zelf over doet, hoe minder het in de weg hoeft te staan op je werk,” geeft ze als tip mee.

Nooit losgelaten

Ook Joeri Sterringa’s lijf trok op een gegeven moment aan de noodrem. Hij werkt al sinds zijn 19e bij de politie Amsterdam. Werk wat behoorlijk heftig en traumatisch kan zijn. In 2009 was hij als politieagent betrokken bij de moord op het 12-jarige meisje Robienna Reboe in Amsterdam.

Hij bleef daarna gewoon werken. “De politie is van oudsher best wel een mannenwereld, waarin het lastig is om te praten over je mentale gezondheid.” Joeri had zelf last van psychische problemen, maar ontkende zijn klachten. Dat terwijl hij constant herbelevingen ervoer van zijn trauma. In het Academisch Medisch Centrum (AMC) werd hij gediagnosticeerd met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#IkBenOpen

Inmiddels is Joeri erg open over zijn PTSS. Hij schreef er een boek over en hij is ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma en projectleider van #IkBenOpen.

Daphne brengt psychische klachten nu onder de aandacht op Proud2Bme, een online platform over eetstoornissen, psychische problemen, gezondheid en zelfacceptatie. Beide maken ze mentale gezondheid en psychische problematiek bespreekbaar.

Begrip kweken

Maar hoe doe je dit op je werk? Volgens Joeri hangen er zo veel factoren samen wanneer en of je het vertelt op je werk en welke risico’s er aan hangen. “Het is heel ingewikkeld. Dat kan ik zo 1-2-3 niet zeggen," biecht hij op in de podcast. "Wel kan je begrip kweken door er over te praten," adviseert hij. Joeri vervolgt: "Je hoeft elkaar niet te begrijpen of te snappen, maar luister naar elkaar en respecteer het.” Zijn eigen collega’s begrepen gelukkig goed dat een moord op een kind veel indruk op hem maakte.

Daphnes baas had vrij snel door dat er iets met haar aan de hand was, waardoor ze ook wat gedwongen werd om over haar klachten te vertellen. Haar baas was empathisch en toonde veel begrip toen zij over haar eetstoornis in gesprek ging. “Jij weet wat er aan de hand is. Neem de verantwoordelijkheid in het gesprek door te vertellen wat je nodig hebt, om je beter te voelen op je werk."

De tips die Daphne en Joeri in de podcast geven, sluiten aan bij tips uit onderzoek van de Academische Werkplaats Arbeid en Gezondheid van de Tilburg University, die samen met de Universiteit van Maastricht en Samen Sterk Zonder Stigma zijn opgesteld.


Foto: Tilburg University, Universiteit van Maastricht en Samen Sterk Zonder Stigma
Ster advertentie
Ster advertentie