Nu op 3FM: -

Echte liefde voor de prijs van een afhaalmaaltijd: kan dat?

Echte liefde voor de prijs van een afhaalmaaltijd: kan dat?

Vrijdag 14 april 2017 - 07:30 uur

Is het mogelijk om voor een tientje je ware liefde te vinden? Volgens de dating-app Once wel. Zij gebruiken persoonlijke matchmakers om voor iedereen de perfecte partner te zoeken. Een soort van real life Cupido, dus. 3FM-redacteur Ellen testte hoe dat er precies aan toegaat.

Beroep: Cupido

Er belandde een mail in mijn inbox met de term 'digitale wingman' erin. Ik klikte erop, nieuwsgierig als ik ben. Want hoe doe je dat, digitaal wingmannen? Ga je dan iemand's Instagram zitten deepliken, zodat je vriend/vriendin beter voor de dag komt? Post je extra mooie foto's van je vriend/vriendin zodat hij/zij meer indruk maakt op de crush? Ik wilde het weten.

De mail linkte me door naar de dating-app Once, die matchmakers gebruikt om mensen aan 'de perfecte klik' te helpen. Die heb ik zelf een jaar geleden al gevonden, dus Once is hier hartstikke overbodig. Maar hey... de kans om een real life Cupido te spreken kon ik natuurlijk niet voorbij laten gaan!

Hoe werkt het?

Ik leg eerst effe de app uit. Once is geen Tinder, waar je jezelf een kromme duim kunt swipen. Ze noemen het zelf slow dating, omdat je maar één match per dag te zien krijgt, gebaseerd op jouw profiel en persoonlijke voorkeuren. Als je die match niet leuk vindt, kun je voor een tientje een persoonlijke matchmaker inschakelen. Hij/zij praat dan met je en vraagt waar je precies naar op zoek bent. Je kunt zelfs foto's insturen van profielen die je heel leuk vindt, ter inspiratie. Of een foto van je ex, als je graag dezelfde fouten opnieuw wilt maken. Na het gesprek zoekt de matchmaker het profiel uit wat het allerbeste bij jou past, waarna jullie aan elkaar worden geïntroduceerd. Daarna moet je 't wel helemaal zelf doen ;)

Oke, een digitale wingman dus

Ik download de app, zorg voor een lading credits en begin na mijn eerste match een gesprekje met mijn matchmaker. Ik had mijn settings op Engels staan, dus kreeg ik een internationale: Maria van 26 uit Frankrijk. Zij is als matchmaker verantwoordelijk voor zo'n zeven matches per dag.

Maria is overigens een nepnaam om de privacy van de matchmakers te waarborgen: "We hebben wel eens gehad dat klanten verliefd werden op de matchmakers, omdat zij toch wel een gevoelige snaar raken en erg meelevend zijn, haha!" Dat is natuurlijk vet onhandig, dus houden ze nu de boel lekker anoniem. 

Je kunt selecteren op looks, leeftijd, locatie, opleiding, baan, hobby's... De normale zaken. Maar als je wilt, kun je dus complete gesprekken gaan voeren met je matchmaker. Dat vindt Maria ook het leukste aan haar baan: "Het is heel grappig en een uitdaging om de juiste personen bij elkaar te zoeken. Je krijgt echt een band met de mensen die op zoek zijn!" Ook handig: je kunt 24/7 blijven kletsen. Als jij na het stappen ineens in the mood bent om de liefde van je leven te vinden, is er gewoon een matchmaker beschikbaar.

Wat heb je hier nu precies aan?

De mensen die gebruikmaken van die matchmaker-functie, zijn bereid om daar geld voor neer te leggen. Ze zijn dus net iets serieuzer dan de gemiddelde fuckboy op Tinder. Als je op zoek bent naar iemand voor serieuze dates of misschien wel een relatie, kan dit in je voordeel werken. En daarnaast is het superhandig dat je aan iemand kunt uitleggen wat je zoekt, en dat je een handgekozen match binnenkrijgt. Het is een iets persoonlijkere aanpak dan algoritme na algoritme. 

Nadeel: als je een niet-zo-leuke match hebt, ga je pas na 24 uur door naar de volgende. Het kan wel sneller, maar dan moet je dokken. En daar moet je maar net zin in hebben! Daarnaast is het niet mogelijk om alle profielen uitgebreid te bekijken, als je toch even zin hebt om te browsen. Je moet jezelf gewoon overgeven aan de kunde van je persoonlijke Cupido...

Eindoordeel

Het vinden van ware liefde blijft verrekte moeilijk, met of zonder hulp van Cupido. Of je écht je perfecte match tegen gaat komen, betwijfel ik. Maar het is wel een prettige manier om mensen te ontmoeten die op zoek zijn naar hetzelfde als jij. En het babbelen met een persoonlijke matchmaker is al een heel grappige ervaring op zich!

Meer 3FM nieuws

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen