3FM Serious Request

Directeur Stichting ALS Nederland Limore Noach: "We zijn hoopvol voor de toekomst"

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur Stichting ALS Nederland Limore Noach: "We zijn hoopvol voor de toekomst"

Vandaag is bekend gemaakt dat 3FM Serious Request dit jaar in actie komt voor Stichting ALS Nederland. Het Glazen Huis staat tijdens deze 20e editie in de oudste stad van Nederland: op de Grote Markt in Nijmegen. Bij Rob & Wijnand en de Ochtendshow was vanochtend Limore Noach te gast, directeur van Stichting ALS Nederland. 3FM-dj Wijnand sprak met haar over deze vreselijke ziekte en welk verschil 3FM Serious Request zou kunnen maken.

Ongeneeslijke ziekte

"Het is een vreselijke ziekte, wanneer je de diagnose krijgt heb je nog maar 3 tot 5 jaar te leven. Je spieren vallen één voor één uit. Iedere volwassene kan het krijgen, en je gaat slechter functioneren door de spieruitval." Voor Wijnand komt het dichtbij, zijn opa is namelijk overleden aan ALS. Hij is dankbaar dat Stichting ALS Nederland inmiddels bestaat en iets kan betekenen voor patiënten. Limore: "We vinden het heel belangrijk om voor de patiënten die nu met ALS leven te zorgen dat ze nog een aangename tijd hebben zolang ze er nog zijn."

Makkelijker maken

Er is nu helaas geen behandeling voor de ziekte, maar er zijn dus wel manieren om het de patiënten gemakkelijker te maken. Zo verliezen veel mensen die met ALS leven hun spraak. Daarvoor kunnen spraakcomputers ingeschakeld worden. Deze kan je ook door je eigen stem laten inspreken, maar dat is iets wat de zorgverzekeraar niet vergoedt. Limore benadrukt dat dit wel heel belangrijk is. "Je moet je voorstellen dat de familie van een patiënt in de laatste jaren van zijn of haar leven dan alleen maar een computerstem horen. Als de spraakcomputer met de stem van hun dierbare is ingesproken, herinneren ze zich die in ieder geval nog na het overlijden."

Quote

Het is een complexe ziekte, maar we zijn hoopvol voor de toekomst.

Limore Noach, directeur Stichting ALS Nederland

Kantelpunt

"Het is een complexe ziekte, maar we zijn hoopvol voor de toekomst." Volgens Limore is er een lichtje aan het einde van de tunnel; door technologische ontwikkelingen is er namelijk steeds meer mogelijk. Er kan in het lab meer getest worden op kweekjes en daardoor is er al een medicijn gevonden voor een zeer zeldzame vorm van ALS.

Met het geld dat ingezameld kan worden via 3FM Serious Request kan dat proces bespoedigd worden. Limore: "We voelen echt dat we op een kantelpunt staan en dat we nu moeten doorpakken, als er meer geld beschikbaar is kunnen we het proces opschalen en meer onderzoeken mogelijk maken."

Bekijk het hele interview hieronder.

Interview directeur Stichting ALS Nederland Limore Noach

Over 3FM Serious Request 2023

3FM Serious Request zet zich ook dit jaar in de week voor kerst in voor het goede doel, dit jaar voor Stichting ALS Nederland. Van 17 t/m 24 december staan de radiozender en alle online en social kanalen van 3FM volledig in het teken van de actie en wordt er 24 uur per dag live radio en online content gemaakt vanuit het Glazen Huis op de Grote Markt in Nijmegen. Welke 3FM-dj’s dit jaar in het Glazen Huis actievoeren wordt op een later moment bekendgemaakt.

Meer informatie over het Glazen Huis

Heb je vragen? Check de veelgestelde vragen.

Ster advertentie
Ster advertentie