3FM Serious Request

Frank vertelt over de heftige veiligheidstraining voor zijn reis naar Zuid-Soedan

  1. Nieuwschevron right
  2. Frank vertelt over de heftige veiligheidstraining voor zijn reis naar Zuid-Soedan

Afgelopen week volgde 3FM-dj Frank van der Lende een veiligheidstraining om zich voor te bereiden op zijn reis naar Zuid-Soedan, voor 3FM Serious Request: Lifeline. En dat was af en toe best wel heftig...

Voorbereidingen zijn gestart

De pasfoto voor het visum is gemaakt, de perskaart ligt klaar en de reis is geboekt. In eerste instantie denk je dat je er dan wel klaar voor bent, maar voor deze reis is een speciale veiligheidstraining noodzakelijk. Frank: "Het is blijkbaar een gebied waar zoveel risico's zijn dat ik echt twee dagen lang intern moest gaan om een training te volgen. En daar ben ik blij mee, want ik wil me heel goed voorbereiden op deze bijzondere reis, mentaal en fysiek. Het is spannend, maar 3FM SR18 is voor mij nu al begonnen!"

Kidnapped

De eerste dag zat bomvol theorie en uitleg. De cursus ging door tot 21:15 uur, dus Frank was behoorlijk gesloopt. Toch werd dag twee nog een tikje heftiger, want daar gingen ze ook daadwerkelijk aan de slag met die theorie.

Tijdens een Powerpoint-college werd ineens de hele groep ontvoerd. Frank: "Ze kwamen gewoon ineens met geweren naar binnen, trokken een kap over m'n hoofd, tie-wrapten m'n handen samen... Echt alles erop en eraan. Ze zetten ons in een busje en begonnen met ondervragen. Ik bleef best rustig, maar deed soms een beetje te stoer. Daar moet ik wel echt mee uitkijken, dat is echt het domste wat je kunt doen in zo'n situatie."

Rustig blijven

Frank probeerde zich steeds netjes in te houden en stil te zijn, maar raakte toch steeds verder in zijn rol. "Als je met zijn allen in zo'n busje zit en je ziet niks, dan ga je toch aan elkaar vragen hoe 't gaat. 'Zijn die en die er ook? Waar zitten ze?' Ze zetten in het busje ook keiharde muziek aan, veel geluid... Heel desoriënterend. Ik hoop dat we nooit echt in zo'n situatie terechtkomen. Ik weet ook niet 100% zeker of ik in de praktijk ook rustig zou kunnen blijven, maar voel me er wel iets zelfverzekerder over na deze training."

Nog een gezamenlijke tip van Frank en Kendrick Lamar: "Als je ooit bij een overval, aanslag of ontvoering betrokken raakt: goed doorademen, rustig blijven en opvolgen wat er tegen je gezegd wordt. Niet cool gaan doen. Be humble!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het doel

Elke 2 seconden moet iemand zijn of haar huis verlaten door conflict of oorlog. Het gaat om gewone burgers die slachtoffer zijn van strijd of onderdrukking in hun land. Sommigen van hen moeten in een andere regio of land op zoek naar veiligheid, het overgrote deel blijft noodgedwongen achter en probeert te overleven in kapotgeschoten huizen, met een constante dreiging van geweld.

Frank gaat naar Zuid-Soedan om met eigen ogen te zien wat al het conflict voor effect heeft op de slachtoffers. Tijdens zijn reis kun je hem volgen op de 3FM Instagram Story en zullen we updates plaatsen over alles wat hij daar ziet en meemaakt.

Meer over dit doel lees je hier.

Kom in actie voor Serious Request

Met 3FM Serious Request: Lifeline zet NPO 3FM zich samen met het Rode Kruis in voor het redden van levens. Dit jaar doen we dat voor drie thema’s: reanimatie in Nederland, bescherming tegen natuurgeweld en noodhulp bij oorlog en conflicten.

In de week voor kerst (18-24 december) lopen drie teams met twee 3FM-dj’s vanaf drie verschillende locaties in het land van actie naar actie. Ze gaan lopend door Nederland om op kerstavond aan te komen bij TivoliVredenburg in Utrecht, het hoofdkwartier van de actie. Wil je meer weten of zelf in actie komen voor een van de doelen, klik dan hier!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie