3FM Serious Request

Paul reisde voor 3FM Serious Request naar Syrië

  1. Nieuwschevron right
  2. Paul reisde voor 3FM Serious Request naar Syrië

"Tussen al deze ellende je leven weer opbouwen… Ik heb zoveel respect voor de Syriërs."

(Fotograaf: Ben Houdijk)

Kom in actie!

Elk jaar zetten 3FM en het Rode Kruis een stille ramp op de kaart. Samen met jou zamelen we geld in om andere mensen te helpen en een (betere) toekomst te bieden. Dit jaar steunen we kinderen en jongeren in conflictgebieden. Zij moeten zien te overleven in de meest extreme en gevaarlijke omstandigheden en hebben daardoor weinig kans op scholing en ontwikkeling.

Syrië is zo'n conflictgebied. Paul reisde samen met het Rode Kruis naar het getroffen gebied en zag met eigen ogen hoe de situatie nu is. Lees hieronder zijn reisverslag.

Check Pauls audioreportages over Syrië

Door: Paul Rabbering

"Blij dat je er weer bent?!"

Deze vraag krijg ik vaak sinds ik terug ben van mijn reis naar Syrië voor 3FM Serious Request. En dan denk ik, nou eigenlijk niet. Tuurlijk, ik ben blij dat ik terug ben. Bij m’n vriendin, vrienden, ouders, en in m’n veilige appartement in Amsterdam.

Maar ik ben niet opgelucht. Dat kan ik niet zijn. Ik denk aan de Syriërs die ik heb gezien en gesproken de afgelopen week. Ze zitten in nood en ik kan niet wachten om te beginnen aan 3FM Serious Request zodat het Rode Kruis hen kan helpen aan een toekomst.

Ik denk vaak aan Nur. Ik interviewde haar vorige week. Ze woont nu, nadat ze al drie keer eerder heeft moeten vluchten, in een krappe kelder. Geen raam, zonder ook maar iets. Want elke keer als ze weg moest liet ze noodgedwongen alles weer achter.

Ik zie wie haar op de been houdt; haar kinderen. Ik vraag: "do you worry?" Een lastige vraag. Ze slikt en kijkt naar beneden. Als ze antwoordt roept haar jongste van 5 opeens: mama! En hij laat zijn tekening zien die hij hier maakt, in de opvang. We zijn op de plek waar het Rode Kruis zich richt op traumaverwerking en kinderen zo’n twee a drie keer in de week ontvangt. Nur glimlacht. Ik breek.

Traumaverwerking is één van de belangrijke stappen naar een nieuwe toekomst. Maar er is meer nodig.

(Fotograaf: Ben Houdijk)

Het Rode Kruis helpt jongeren in conflictgebieden ook door het bieden van een werkopleiding. Marwa van 19 haalde woensdag haar examen EHBO. Rawda en Amani hebben een kappersopleiding gevolgd waarmee ze een kapperszaakje gestart zijn en nu geld verdienen om hun gezin te onderhouden. Bittere noodzaak, want Amani (30) heeft haar man al maanden niet gezien. Hij is niet teruggekomen nadat hij ging kijken bij hun verwoeste huis.

Die onzekerheid. Twee hongerige kinderen. En de harde wereld van geen geld. Ik heb zoveel respect voor haar.

Mustafa is 25. Hij woont in het kapotgeschoten Homs. Een oud kantoorpand dat nog overeind staat is zijn tijdelijke huis. De meubels komen uit de kantoren. Een paar kleden op de grond maken het een beetje tot een woonkamer. Het is ook de plek waar hij met zijn vrouw, twee schatten van dochters, en zijn ouders slaapt.

Mustafa heeft een plan. Hij wil graag een winkel beginnen in zijn oude buurt. Daar kan hij nu nog niet naar terug, maar hij droomt er wel van. Op dit moment verdient hij met wat kluswerk ongeveer 500 Syrische pond per dag. Dat is zo’n anderhalve euro. Eten voor het gezin kost het dubbele...

Het Rode Kruis kan Mustafa helpen door een budget beschikbaar te stellen waarmee hij zijn shop kan inrichten en spullen kan kopen om te verkopen.

Damascus, Syrië. Laatste opnamen voor #Seriousrequest2015

Een foto die is geplaatst door Paul Rabbering (@paulrabbering) op 29 Okt 2015 om 12:58 PDT


Pff, is het dan echt alleen maar ellende in Syrië? Valt er helemaal niks te lachen? Zeker wel. Ik denk meteen aan mijn eerste Arabische les ooit, van Ines (12). Ze laat me trots haar schriftje zien. Als ze ‘m opent ben ik even in de war. In Arabische landen begint iedereen op de (voor ons) laatste bladzijde en schrijven ze van rechts naar links.

Ines weet niets meer van het moment dat ze weg moest. Ik begrijp dat er een bom was en mannen met geweren. Nu verblijft ze in een school, net als veel andere Syriërs, die opgevangen worden in scholen. Dat is een van de redenen waarom ‘echt’ naar school gaan en les krijgen lastig is.

Ines woont in een half lokaal, al drie jaar lang. Het gezinnetje is met z’n zessen. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om zo te leven. Ik snap wel heel goed dat Ines dolblij is met haar schriftjes, potloden, stiften en rugzak. Want met die spullen kan ze naar de échte school verderop. Halve dagen, dat wel. Maar ze is blij.

Ik hoop dat we straks heel veel kinderen blij kunnen maken met schoolspullen. Want zonder schoolspulletjes mag je in Syrië geen lessen volgen. Dat zijn de regels. En ja, als je echt niets meer hebt, wat in een conflictgebied toch vaak het geval is, zijn ook schoolspullen meestal ver te zoeken.

Als we Homs binnen rijden, springen de tranen in mijn ogen. Alles is hier stuk. Drie jaar lang is hier keihard gevochten. Mortier inslagen, kogelgaten overal, ingestorte gebouwen. Dit was een woonwijk. Hier woonden mensen toen er gevochten werd. Er was geen andere uitweg dan alles achterlaten en vluchten.

Ik voel de ellende als ik er sta. Wat doen mensen elkaar aan? En dan kijk ik op en zie ik een vrouw wuiven. In één van de flats die nog maar nauwelijks overeind staat, zit ze op het balkon. Ze is teruggegaan.

Beneden, links om de hoek zit een klein winkeltje. Dat levert een raar beeld op: de vrolijke kleuren van alle spulletjes die er staan steken ontzettend af met de verwoeste gebouwen en het stof. Naast de winkel zit een timmerwerkplaats. Het Rode Kruis zorgt ervoor dat mensen hier een opleiding kunnen volgen. Ik denk dat de winkel van Mustafa hier goed bij zou passen.

Tussen al deze ellende je leven weer opbouwen… Ik heb zoveel respect voor de Syriërs. De mensen die ik ontmoet heb zijn stuk voor stuk sterke, gastvrije, opgeleide, lieve mensen. En ja, ze hebben onze hulp nodig voor hun toekomst.

Bushra van 14 moest vluchten omdat hun huis vernietigd werd door een bom. Nu is ze veilig. #SR15 #3FM

Posted by Paul 3FM on maandag 26 oktober 2015


Mustafa, Bushra, Ines, Nur Bashar, Hala, Isha, Rawda, Amani en vele andere jongeren in conflictgebied, ik hoop ze volgend jaar weer te zien in betere omstandigheden. Daar kunnen wij voor gaan zorgen tijdens 3FM Serious Request, dat van 18 tot en met 24 december plaatsvindt in Heerlen.

Keep them going!

Paul Rabbering
2 november 2015

Kom in actie voor kinderen en jongeren in conflictgebieden

Vraag een donatiepakket aan

3FM Serious Request 2014

Met de opbrengst van vorig jaar heeft het Rode Kruis duizenden slachtoffers van seksueel geweld kunnen helpen. Lees hier hoe het geld is besteed.

Ster advertentie
Ster advertentie