3FM Serious Request

Jeremy verloor in 1 klap zijn dochter, vader, moeder, broer & zus

foto: Sander Koning
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeremy verloor in 1 klap zijn dochter, vader, moeder, broer & zus

3FM-dj Wijnand Speelman reisde voor 3FM Serious Request: Lifeline samen met het Rode Kruis naar de Filipijnen. Daar ging hij ook langs bij Jeremy, die door tyfoon Yolanda een groot gedeelte van zijn familie kwijtraakte.

Nachtmerrie

Het is een angstaanjagend gezicht: middenin een woonwijk in Tacloban staat ineens een gigantisch schip. De 'Eva Jocelyn' werd tijdens tyfoon Yolanda meegevoerd door de stroming en voer dwars over alle huizen heen. De boot is blijven staan en is voor Jeremy, die er vlak naast woont, een dagelijkse herinnering aan het verlies van zijn familie.

Foto: Sander Koning

Aan Wijnand vertelt hij wat er gebeurde tijdens Yolanda. Jeremy: "Een grote golf zorgde ervoor dat ik m'n dochter los moest laten. Ik kreeg haar gelukkig weer te pakken en kon haar aan de buurman geven. Toen kwam er een tweede golf en verdwenen ze. Ik heb ze nooit kunnen vinden, want ik raakte vast in visnetten die ook meegesleept werden door het water."

NATUURGEWELD

Door klimaatverandering komen er in de Filipijnen steeds vaker levensbedreigende natuurrampen voor, zoals overstromingen en tyfoons. Mensen wonen vaak noodgedwongen in risicogebieden en hebben meestal geen middelen om zich te wapenen tegen dit natuurgeweld.


Foto: Sander Koning

WAT DOET HET RODE KRUIS?

Het Rode Kruis wil de gevolgen van deze natuurrampen zoveel mogelijk beperken. Door evacuaties te oefenen, het planten van mangroves en het uitdelen van klimaatbestendige zaden kunnen mensen zich sneller in veiligheid brengen en zich ook in de toekomst beter wapenen tegen verraderlijke weersomstandigheden en natuurrampen.

Voor €700 kan het Rode Kruis een waarschuwingssysteem plaatsen in een dorp of stad. Zo'n systeem bevat bijvoorbeeld waterpeilmeters (om overstromingsgevaar te meten), een radiosysteem, noodhulpmaterialen en megafoons, maar ook de mogelijkheid tot het oefenen van evacuaties.

Bekijk alle reportages

KOM IN ACTIE

Met 3FM Serious Request: Lifeline komen we in actie om deze mensen te helpen. We kunnen natuurgeweld niet stoppen, maar de gevolgen ervan wél beperken. Kom in actie en red levens! Check 3FM.nl/SeriousRequest om meer te lezen over dit goede doel en te doneren.

MEER WETEN OVER 3FM SR18: LIFELINE?

7 dingen die je moet weten over het nieuwe 3FM Serious Request
Ester en Cilrilo overleefden op wonderbaarlijke wijze orkaan Haiyan
De eerste beelden van Franks reis naar Zuid-Soedan
Elles' vader redde haar op 18-jarige leeftijd van een hartstilstand

Ster advertentie
Ster advertentie